Dormatec introduceert compacte briketteerpers
Dormatec plaatste onlangs een kort berichtje met een filmpje over een compacte briketteerpers op LinkedIn. Sales director Manuel Schippers was verbaasd over de grote hoeveelheid reacties op dat bericht en de vele verzoeken om meer informatie. “Blijkbaar voorziet dit apparaat in een behoefte.”
Briketteerpersen, die spanen samenpersen tot compacte briketten, zijn geen onbekend fenomeen in de verspanende industrie. Vaak zijn het echter grote installaties, die flinke volumes kunnen verwerken en om die reden meestal in een centraal depot worden geplaatst. De briketteerpersen die Dormatec sinds kort in het assortiment heeft, zijn echter heel compact. Ze kunnen direct onder iedere spanentransporteur van een draai- of freesmachine worden geplaatst en onmiddellijk hun werk doen.
Emulsies en oliën
Dormatec, dat diverse installaties rondom metaalbewerkingsmachines levert, zoals hogedruk units, koelinstallaties, olieafscheiders, filterinstallaties en luchtzuiveringsapparaten, kreeg regelmatig de vraag of het ook een oplossing had voor het afvoeren van spanen. Veel verspaners balen van de rommel die de spanen in de werkplaats geven, de inspanning die het kost om ze af te voeren en de hoeveelheden emulsies en oliën die daarmee verloren gaan. Enkele jaren geleden stuitte Manuel Schippers op de EMO in Milaan al op de briketteerpersen van het Italiaanse bedrijf Eidos Engineering. Dit bouwt persen in drie modellen: de TM 45, TM 55 en TM 65. De TM 45 heeft de kleinste capaciteit en is vooral geschikt om het slijpsel van slijpmachines te briketteren. De TM 55 heeft een verwerkingscapaciteit van 30 à 40 kilo aluminium of 70 kilo staal per uur. De TM 65 heeft dubbel zoveel capaciteit als de TM 55. Ter vergelijking: grote briketteerinstallaties verwerken tot wel 1200 kilo spanen per uur.
Schonere werkplaats
Onlangs kreeg Dormatec een concrete vraag van Scen Engineering in Zoetermeer, dat een nettere werkplaats wilde en daarom ook op zoek was naar een oplossing voor de afvoer van de spanen. Het bedrijf wilde een einde maken aan de opvang van spanen in plastic containers en de afvoer daarvan meerdere malen per dag. Dormatec heeft hier nu een TM 55 pers geplaatst. Scan Engineering is er zeer tevreden over, zowel over de verwerkingscapaciteit als over de bijkomende voordelen. Het verdienmodel van het optimaliseren van het spanenmanagement middels een compacte briketteerpers zit volgens Manuel Schippers in drie aspecten: ten eerste in de terugwinning van emulsies en oliën; er gaat veel minder verloren. Ten tweede levert het aanleveren van spanen gecomprimeerd in briketten een hogere prijs op dan het aanleveren van losse spanen. “Bij aluminium scheelt dat wel 150 tot 200 euro per ton”, aldus Schippers. Het derde voordeel zit ‘m in de logistiek. Het afvoeren van de briketten kost minder tijd en er is minder ruimte nodig voor opslag en verwerking. Bovendien resulteert het in een schonere werkplaats.