Drie winnaars ESEF Awards
MMID full service design team, Oerlikon Balzers Coating Benelux en Nevat: dat zijn de drie winnaars van de ESEF Awards 2014.
MMID won de onderscheiding in de categorie Engineering & Design; Oerlikon Balzers in de categorie Innovatieve Materiaaltoepassing en Nevat in de nieuwe categorie Innovatieve Ketensamenwerking. Deze nieuwe categorie heeft het de jury niet gemakkelijk gemaakt, aldus juryvoorzitter professor Arthur Eger. “We hebben met name gekeken naar wat de ketensamenwerking toevoegt aan de normale samenwerking die je al tussen uitbesteder en toeleverancier hebt.” Behalve op design heeft de jury ook geoordeeld op maakbaarheid, toepasbaarheid, marktpotentie en in hoeverre een inzending een probleem oplost.
MMID, dat ook beslag legde op de publieksprijs, won de award in de categorie Engineering & Design met de Flamcovent Clean Smart. Dit is een compleet nieuwe generatie lucht- en vuilafscheiders voor CV installaties in de utiliteitsbouw. Door een aantal messing onderdelen te vervangen door kunststof kon een compacter en lichter product worden ontwikkeld. De jury is met name onder de indruk van het feit dat MMID een concept heeft ontwikkeld waarmee met een lichtere pomp kan worden volstaan. Dat levert de gebruiker een lagere energierekening op. Ook de manier waarop afgescheiden vuil uit de Flamcovent kan worden verwijderd, wordt door de jury als een eenvoudige en doeltreffende oplossing zeer gewaardeerd.
In de tweede categorie, Innovatieve materiaaltoepassing, won Oerlikon Balzers Coating Benelux de ESEF Award met Baliq. Dit is een speciale coating voor microtools die de standtijd van speciale en dure microboren verlengt. Volgens de jury verdient Oerlikon Balzers de award omdat de langere standtijd samen gaat met de hogere bewerkingsnauwkeurigheid omdat het oppervlak van de gereedschappen gladder is.
De Nevat won de ESEF Award met het ‘Plantenmelk’-systeem. De branchevereniging heeft het initiatief genomen om een consortium op te richten dat de ElectroHydroDynamic Atomization technologie van de TU Delft gaat vercommercialiseren. Met deze Nederlandse technologie kunnen bestanddelen voor geneesmiddelen uit planten worden geëxtraheerd. De jury bestempelt dit als een treffend voorbeeld van een samenwerking met een duidelijke rolverdeling tussen wetenschappelijk onderwijs, onderzoeksinstellingen en bedrijfsleven, waarbij ook de financiering niet is vergeten.