DSPE Optics Week terug in Eindhoven

De vierde DSPE Optics Week zal van 30 september tot en met 3 oktober plaatsvinden in Eindhoven. Het vierdaagse evenement omvat een symposium, aangevuld met beurs en demonstraties, en een driedaagse cursus. Het symposium geeft een overzicht van de ontwikkelingen en uitdagingen in optomechatronische systemen.

Op initiatief van DSPE vond in 2013 het eendaagse DSPE Optics and Optomechatronics Symposium plaats in Eindhoven. Dat kreeg in 2015 een vervolg in de vorm van een Optics Week in Delft, met naast het symposium een optica- en een optomechatronica-cursus. Om het bereik in het buitenland te vergroten, besloot DSPE de Optics Week 2017 in de Duitse stad Aken te organiseren en er vertegenwoordigers van bekende Duitse bedrijven en instituten bij te betrekken. Naast symposium en cursussen stond er een demonstratiedag bij de Fraunhofer-instituten IPT (productietechnologie) en ILT (lasertechnologie) op het programma. De vierde editie van de Optics Week vindt nu weer in Eindhoven plaats, bij Fontys Hogescholen. De Optics Week 2019 wordt georganiseerd door DSPE in samenwerking met RWTH Aachen Universiteit en de Fraunhofer-instituten IPT en ILT. Andere partners zijn Brainport Industries, Holland Instrumentation, Optence, PhotonicsNL, Spectaris en Cluster NanoMikroWerkstoffePhotonik NRW.

Symposium
De week start op maandag 30 september met het DSPE Optics and Optomechanics Symposium, aangevuld met beurs & demonstraties. Jelm Franse, Senior Director Mechanical Development bij ASML, fungeert als dagvoorzitter en Paul Urbach, hoogleraar optica aan de TU Delft, zal het symposium aftrappen met zijn visie op uitdagingen in de optomechanica en optomechatronica. Bedrijven en onderzoeksinstellingen uit Nederland, Duitsland en China verzorgen vervolgens een breed scala aan presentaties. Centraal daarin staan het ontwerp en de thermo-optomechanische modellering van complexe optomechatronische systemen, zoals lithografiemachines, 3D-printers en elektronenmicroscopen. Sprekers komen van ASML, Delmic, Hittech Multin, VDL ETG, PTB, TNO, TU Delft, Raith en Shanghai Precision Measurement Semiconductor Technology.

Nieuwe cursus
Het tweede deel van de Optics Week, 1-3 oktober, betreft de cursus Optomechanical System Design. DSPE heeft het initiatief genomen tot deze nieuwe cursus om het belang van optomechanisch systeemontwerp te promoten. De cursus biedt mechanische, mechatronische en optische engineers een breed overzicht van deze alomtegenwoordige multidiscipline en bevat tal van ontwerpvoorbeelden die de kneepjes van het vak in optomechanisch systeemontwerp illustreren. De docenten zijn ervaren systeemarchitecten en -ontwerpers: Lennino Cacace (AC Optomechanix en TU Delft), Pieter Kappelhof (Hittech Group), Gabby Aitink-Kroes (SRON) en Jan Nijenhuis (TNO).

Cursusprogramma
Naast het symposium, vindt er tijdens de Optics Week ook een cursus plaats. De eerste cursusdag zet de stap van optica naar optomechanica en begint met de layout van optische systemen en de invloed van positioneringsfouten op hun performance. Vervolgens komen onderwerpen als toleranties, uitlijning en signaaldegradatie aan de orde. Tevens worden de system engineering tools aangereikt die bijdragen aan een optimale samenwerking tussen de opticus en mechanicus. De tweede dag staat in het teken van mechanica voor optica. Onderwerpen zijn het ontwerp van uitlijnmechanismes, de (thermische) stabiliteit van optische systemen en de vatting van optische componenten met behulp van inklemmen of lijmen. Voor de laatste cursusdag staan potentiële ‘showstoppers’ op de agenda, zoals de bekabeling van optische instrumenten en de benodigde oppervlaktebehandelingen. Een afsluitende mini-workshop gaat over optomechanica onder cryogene omstandigheden; denk aan de instrumentatie voor astronomie.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Oud-ASML-topman Peter Wennink in Raad van Commissarissen VDL

02-09 De algemene vergadering van aandeelhouders van VDL Groep heeft Wennink benoemd. President-directeur Willem van…

Automatisering

Aan de slag met digitale werkinstructies

08-07 In veel productieprocessen, waaronder assemblage, blijft de inzet van mensen nodig. Deze mensen moeten…

Bedrijf en Economie

VDL ETG bouwt fabriek in Vietnam

20-03 De bouw van de nieuwe VDL-fabriek in het noordoosten van Vietnam start binnenkort. De…

3D

Nieuw TU Delft lab omvat gehele 3D-printproces

16-01 Op de TU Delft campus zijn wel meer labs voor additive manufacturing (3D-printen) te…

Bedrijf en Economie

Industrie dankzij ASML iets beter bekend CSRD

12-12 CSRD staat voor Corporate Sustainability Reporting Directive. Deze richtlijn verplicht per 1 januari zowel…

Materialen

Fraunhofer en Salzgitter bouwen staalfabriek om voor klimaatneutrale staalproductie

04-12 Staal heeft veel nuttige eigenschappen en wordt aangetroffen in vrijwel alle producten waarbij sterkte…

Bedrijf en Economie

TNO: R&D bepaalt toekomst NL maakindustrie

27-10 Uit een eerdere studie (april 2023) van TNO naar de Nederlandse industrie bleek al…

3D

VDL investeert in metalen 3D-printer MetalFABG2

16-10 VDL ETG, actief in het ontwerpen en produceren van geavanceerde mechatronische systemen, kondigt haar…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs