Duits project legt CO2-verbruik in plaatwerkketen bloot
Hoe kan het CO2-verbruik bij de plaatproductie in de hele toeleveringsketen worden verminderd? Die vraag wordt momenteel onderzocht in een project in Duitsland, waarbij onder andere Trumpf en Thyssenkrupp Materials Services zijn betrokken. Het doel is een vrij toegankelijk online platform waarmee bedrijven de CO2-footprint van hun component precies kunnen bepalen.
Trumpf werkt aan nieuwe technologieën voor nesten met gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om meer onderdelen uit het plaatmateriaal te snijden.
Dit platform moet duidelijk maken welke maatregelen in welke productiestap de grootste CO2-besparing opleveren. Hiervoor verbinden Trumpf en Thyssenkrupp Materials Services hun IT-systemen met het platform. Dankzij machine- en productiegegevens kunnen de projectpartners maatregelen evalueren voor meer duurzaamheid in de hele toeleveringsketen. Dit omvat bijvoorbeeld de concrete CO2-besparingen wanneer gebruikers extra componenten uit een bepaalde hoeveelheid metaal halen of onnodig materiaaltransport vermijden.
Volgens het Duitse federale ministerie van Economische Zaken en Klimaatbescherming (BMWK), dat het de:karb onderzoekproject financiert met ruim 8 miljoen euro, veroorzaakt de staal- en plaatwerkproductie ongeveer een kwart van de industriële emissies in Duitsland. De productie van de grondstof is bijzonder energie-intensief. Het verbeteren van het materiaalgebruik in de productie is dan ook een aandachtspunt van het project. Trumpf werkt aan nieuwe technologieën voor nesten met gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om meer onderdelen uit het plaatmateriaal te snijden. Een ander aspect van het initiatief is de optimalisatie van het planningsproces, oftewel de timing in de productie. Hier werkt het onderzoeksinstituut Fraunhofer IPA aan het rekening houden met ecologische randvoorwaarden bij de productie met behulp van AI.
Het zou bijvoorbeeld kunnen om energie-intensieve productiestappen, zoals laserbewerking, te laten plaatsvinden wanneer er zoveel mogelijk elektriciteit uit hernieuwbare bronnen beschikbaar is. Tegelijkertijd moeten de strategieën ervoor zorgen dat gebruikers bestellingen flexibel kunnen verwerken. De taak van Thyssenkrupp Materials Services is om de materiaal-, waarde- en datastromen te orkestreren met behulp van een nog te ontwikkelen digitaal platform. Op deze manier kunnen inputmaterialen en hun kenmerkende gegevens worden getraceerd. Uniforme standaarden moeten netwerken mogelijk maken. Het project is in juni van start gegaan en zal drie jaar lopen.