Duitse werktuigmachine-industrie klampt zich vast aan kleine lichtpuntjes
De Duitse werktuigmachine-industrie heeft in het tweede kwartaal van dit jaar 46 procent minder orders geboekt in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Wel was de maand juni duidelijk beter dan april en mei.
De bestellingen uit eigen land daalden met 36 procent. De buitenlandse orders namen met maar liefst 51 procent af. Gerekend over het eerste half jaar 2020 daalden de bestellingen met 35 procent (binnenland -28 procent, buitenland -39 procent).
Impact van lockdown
Grote boosdoener is uiteraard de coronacrisis. “De impact van de lockdown laat zich duidelijk aflezen aan de cijfers van het tweede kwartaal”, zegt directeur Wilfried Schäfer van de branchevereniging VDW. Veel branches waarin de klanten van de VDW-leden zitten, vooral de luchtvaart en de automobielindustrie, zagen hun verkopen instorten. Arbeidstijdverkorting, productiestops en slechtere liquiditeitsposities waren het gevolg. Wereldwijd kwamen investeringen in de harde fase van de lockdown praktisch tot stilstand.
Positieve signalen
Toch is het volgens de VDW bemoedigend dat de orderintake het dieptepunt inmiddels lijkt te hebben overwonnen. Juni verliep voor de werktuigmachinefabrikanten duidelijk beter dan april en mei. Positieve signalen komen ook van ‘vroege’ indicatoren als de PMI (Purchase Managers Index) en de graadmeter met betrekking tot het economisch klimaat van het Duitse instituut Ifo. De wereldwijde PMI krabt weer tegen de grens van 50 punten aan, die staat voor groei. De groei kwam in deze vorm als enigszins verrassend en voltrok zich op brede basis, zowel in China als ook in de Verenigde Staten en de Eurozone, bijvoorbeeld in Duitsland, Frankrijk en Italië. In Duitsland zijn volgens Ifo de verwachtingen van de kapitaalgoederenindustrie verbeterd. De retail-omzet herstelt zich weer, de industrieproductie en export groeiden weer in juni. “Dat zou de gehoopte lichte herstel in de tweede helft van het jaar kunnen inluiden”, aldus Schäfer.
Gematigde verwachtingen
De ervaring leert echter dat het nog wel even zal duren voordat dit herstel landt in de werktuigmachine-industrie, want de producenten van kapitaalgoederen vormen een laat-cyclische branche. De verwachtingen van de branche voor de komende zes maanden blijven dan ook gematigd. De omzetontwikkeling onderstreept deze houding. In het eerste halfjaar lag de omzet 26 procent lager dan vorig jaar.
Fabrikanten die leveren in de medische sector, de elektronica, gedreven door digitalisering en uitbouw van 5G, alsmede delen van de machinebouw, staan er wat beter voor. “Maar in alle sectoren heerst nog steeds grote onzekerheid met het oog op het risico op een tweede infectiegolf. Hierdoor zijn over het tijdstip van een stabilisatie van de internationale investeringen nauwelijks zinnige uitspraken te doen”, aldus Schäfer.
Ontwikkelingen versnellen
De werktuigmachinebouwers zetten nu alles op alles om door de crisis te komen. Ze versnellen hun ontwikkelingen en proberen in ieder geval hun vaste medewerkers met hulp van werktijdverkorting te behouden. Het aantal werknemers lag in mei 3,7 procent lager dan vorig jaar.