Duitse werktuigmachinebouw blijft records boeken
De orderintake van de Duitse werktuigmachine-industrie is in het tweede kwartaal opnieuw met 2 procent gegroeid ten opzichte van de zelfde periode vorig jaar. De orders uit eigen land groeiden met maar liefst 29 procent, die uit het buitenland daalden met 9 procent, maar de eurozone deed het wel goed.
De bestellingen uit het binnen- en buitenland lopen momenteel sterk uiteen”, verklaart directeur Wilfried Schäfer van branchevereniging VDW. “Na lang aarzelen wordt er eindelijk geïnvesteerd in eigen land, zowel in modernisering als ook in uitbreiding van de productiecapaciteiten. De eurolanden dragen ook met dubbele cijfers bij aan de groei. Ze bieden een solide basis voor de verdere ontwikkeling van onze business. Daarentegen zwakt vooral de investeringsdynamiek in Azië af omdat de vraag in de grootste markt China om politieke redenen duidelijk rustiger wordt. Ook vanuit India en Zuid-Korea liep de orderintake terug.”
Verspaning en plaatbewerking
Door de jongste kwartaalcijfers heeft de Duitse werktuigmachinebouw over het eerste halfjaar 12 procent meer orders geboekt; de binnenlandse orders zijn met 34 procent aangetrokken, de buitenlandse dankzij het eerste kwartaal toch nog met 3 procent. De bestellingen in de verspanings- en de plaatbewerkingstechniek ontwikkelden zich in het eerste half jaar even goed en toonden bij de binnenlandse en de buitenlandse vraag het zelfde patroon als voor de totale branche.
Productiecapaciteit stoot op grenzen
De productiecapaciteiten van de fabrikanten waren in juli met 93,2 procent zeer goed benut. “De capaciteiten lopen echt tegen hun grenzen aan”, aldus Schäfer. Meer dan de helft van de werktuigmachineproducenten klaagt over schaarste aan materialen en bijna 40 procent heeft een tekort aan werknemers. “Daarachter zitten bottlenecks in de gehele toeleverketen. Belangrijke onderdelen zijn uitverkocht. En de inbedrijfstelling, vooral in het buitenland, lijdt onder de personeelskrapte”, verduidelijkt Schäfer.
Politieke ontwikkelingen
De omzet tenslotte is in het eerste half jaar met 13 procent gestegen. Dat ondersteunt de productieprognose van de VDW, die voor 2018 een groei van nog eens 7 procent verwacht. In 2017 ontwikkelde de tweede helft van het jaar zich duidelijk sterker dan de eerste helft. “Als de internationale economische politiek met Brexit, handelsoorlog, teruggang van de globalisering en dreiging van sancties geen roet in het eten gooit, is onze branche goed onderweg”, besluit de VDW-directeur.