Duitse werktuigmachinebouw rekent op productiegroei
De Duitse werktuigmachine-industrie verwacht voor het lopende jaar een productiegroei van 9 procent tot een volume van 15,5 miljard euro. Nominaal is dit slechts een tiende lager dan het recordresultaat van 2018.
VDW-voorzitter Franz-Xaver Bernhard: “We hebben de gevolgen van de coronacrisis grotendeels overwonnen. Dat zie je terug in de ontwikkeling van de productie en de orderintake, die eveneens net onder het recordresultaat van 2018 ligt.”
Op de jaarlijkse persconferentie van branchevereniging VDW zei voorzitter Franz-Xaver Bernhard: “We hebben de gevolgen van de coronacrisis grotendeels overwonnen. Dat zie je terug in de ontwikkeling van de productie en de orderintake, die eveneens net onder het recordresultaat van 2018 ligt.”
Orderachterstand
De branche is 2023 begonnen met een flinke orderachterstand. Zelfs als de kloof tussen bestellingen en verkopen momenteel kleiner wordt, meldt het Federaal Bureau voor de Statistiek voor de werktuigmachine-industrie een orderachterstand van twaalf maanden. “De bedrijven zijn dus goed voorbereid op een mogelijke daling van de orders in de eerste helft van 2023, zoals nu zichtbaar wordt”, legt Bernhard uit. De bezettingsgraad stijgt gestaag en stond in januari weer op 91,1 procent. Dienovereenkomstig is 45 procent van de fabrikanten van werktuigmachines voorzichtig optimistisch over het lopende jaar, zo blijkt uit de resultaten van de laatste VDMA-flitsenquête van begin december.
Inflatie heeft hoogtepunt bereikt
Macro-economisch wordt de prognose ondersteund door de aanname dat de inflatie haar hoogtepunt heeft bereikt. De energie- en grondstofprijzen zijn over hun hoogtepunt heen. Het opheffen van de Covid-beperkingen in China, de grootste markt, zal de bedrijvigheid stimuleren. Ook andere Aziatische landen zoals India of de ASEAN-regio dragen bij aan de groei. Wereldwijd nemen de investeringen voor de derde keer op rij toe, zij het minder dynamisch dan de afgelopen twee jaar. Als gevolg hiervan zal de internationale werktuigmachineconsumptie hiervan profiteren.
Duitse auto-industrie
Ook in Duitsland zullen de investeringen na drie jaar van malaise naar verwachting weer positief worden. Hier had met name de auto-industrie haar aankopen teruggeschroefd omdat ze door gebrek aan chips niet kon produceren. “De werktuigmachine-industrie heeft geprofiteerd van het transformatieproces onder automobilisten en haar klantenstructuur meer gediversifieerd. Volgens ons klantenstructuuronderzoek daalde hun aandeel van bijna 43 procent in 2019 naar ongeveer 31 procent in 2021”, legt de VDW-voorzitter uit. De machinebouw en de vervaardiging van metaalproducten daarentegen zijn toegenomen.
In Duitsland is de stemming verbeterd. De Ifo-index voor het vestigingsklimaat voor de kapitaalgoederen- en gereedschapsmachine-industrie is in januari fors gestegen. De verwachtingen van de auto-industrie zijn zelfs weer positief geworden. Ook de wereldwijde Purchasing Managers’ Index is voor het eerst in twaalf maanden licht gestegen, met name in de eurozone met belangrijke markten als Italië, Spanje en Frankrijk, maar ook Groot-Brittannië en Turkije.
Dubbelcijferige groei in 2022
Volgens schattingen van de VDW groeide de productie van gereedschapsmachines vorig jaar met een tiende, drie punten meer dan verwacht in het najaar. Dit komt overeen met een reële stijging van 3 procent en een volume van ongeveer 14,1 miljard euro. “Er kunnen eindelijk meer machines worden afgebouwd en geleverd, omdat de leveringssituatie voor veel metalen onderdelen is verbeterd”, zegt Bernhard. Elektronische componenten blijven echter een knelpunt.