Duitse werktuigmachinebouw verwacht opnieuw productiegroei
De Duitse werktuigmachine-industrie is optimistisch begonnen aan het jaar 2017. Branchevereniging VDW rekent op een productiegroei van 3 procent.
De basis voor deze verwachting zijn de internationale industrieproductie en de mondiale vraag naar werktuigmachines. Deze zullen zich volgens Oxford Economics, de prognosepartner van de VDW, goed ontwikkelen. De optimistische prognose wordt ook ondersteund door de dikke orderboeken uit 2016. Tot november namen de orders voor de Duitse fabrikanten toe met 7 procent, vooral dankzij het buitenland. De binnenlandse bestellingen bleven op hetzelfde – hoge – niveau als in 2015. Over het geheel genomen profiteert de Duitse werktuigmachinebouw vooral van de enorme investeringen in volumineuze automotive projecten wereldwijd.
Weer recordproductie in 2016
De VDW-prognose komt boven op het recordjaar 2016, waarin de Duitse werktuigmachine-industrie voor 15,2 miljard euro aan machines produceerde. Dat komt neer op een groei van 1 procent. “Daarmee heeft onze branche opnieuw een productierecord gerealiseerd”, aldus VDW-voorzitter Heinz-Jürgen Prokop.
Met een exportquote van 66 procent daalde de export met 3 procent naar 9,1 miljard euro. Dat komt vooral door de afnemende vraag uit China, dat niettemin de belangrijkste buitenlandse afzetmarkt blijft. Omdat de afzetmarkten in Azië over de hele linie vorig jaar wat zwakker waren, is de Duitse werktuigmachinebouw Japan weer voorbij gestreefd als wereldkampioen export.
Technologische trends bieden kansen
Prokop ziet in 2017 tal van uitdagingen, die kansen bieden nieuw concurrentievoordeel te genereren en het aanbod uit te breiden. Dat geldt vooral voor digitaal verknoopte productie en oplossingen voor Industrie 4.0. Hij voorziet een groot potentieel voor de automatisering van de totale orderdoorloop en het opheffen van processtoringen. “Efficiencyverbeteringen met tientallen procenten zijn reëel en kunnen onze klanten helpen voorop te lopen in de concurrentiestrijd. Basisvoorwaarde hiervoor is het registreren en analyseren van machine- en procesdata. Hiervoor hebben we een flexibele, zelfs voor kleinere productiebedrijven betaalbare IT-infrastructuur nodig van de machine tot en met de cloud”, benadrukt Prokop. Op deze weg zijn nog diverse hordes te nemen. Dat zijn onder meer nog niet opgeloste, c.q. nog niet geharmoniseerde thema’s voor het aan elkaar knopen van de productie zoals standaardisering van interfaces, dataveiligheid, data-eigendom, aansprakelijkheidsvraagstukken en kwalificaties van medewerkers.
Elektromobiliteit
Een tweede grote thema van de toekomst voor de branche is de elektromobiliteit. Hoe de werktuigmachine-industrie hierdoor zal worden geraakt, is nog ongewis. Want het is nog zeer onduidelijk wat het aandeel pure elektrovoertuigen gaat worden en wat dit betekent voor het verspaningsvolume. Feit is in ieder geval dat er voor een langere overgangsperiode een hoger aandeel van hybride voertuigen zal zijn. Duitse productie-experts verwachten dat de complexiteit hiervan door de combinatie van verbrandings- en elektromotoren zal resulteren in hogere verspaningsvolumes.
2017 is EMO-jaar
Veel nieuwe ideeën en innovaties voor de productie van morgen worden getoond op de EMO Hannover, die na 4 jaar van 18 tot en met 23 september 2017 weer terugkeert op Duitse bodem. De beurs blijft op recordkoers liggen: al 1858 exposanten uit meer dan 40 landen hebben zich aangemeld.