Dumaco Montfoort vaart wel bij hernieuwde focus
Dumaco Montfoort beheerst alle lasprocessen voor het verbinden van staal, zowel met de robot als handmatig. Gecombineerd met diverse specialistische bewerkingen zoals de voorbereiding via lasersnijden en de nabewerking middels verspanen, is de grote kracht van dit Dumaco-bedrijf dan ook het produceren van (sub)assemblies voor diverse marktsegmenten. Momenteel wordt een nieuw lasproces geïmplementeerd: het handmatig laserlassen. Directeur Operations Eric Koudstaal verwacht hier heel veel van. En de andere Dumaco-vestigingen kijken aandachtig mee.
Dumaco Montfoort beheerst alle lasprocessen voor het verbinden van staal, zowel met de robot als handmatig. Directeur Operations Eric Koudstaal (tweede van rechts): “We zijn hoog gecertificeerd voor diverse soorten laswerk.”
Dumaco Montfoort is teruggekeerd naar de basis. Ooit had het bedrijf onder de naam Elmar Metaalbewerking 80 lassers in dienst, die stalen en RVS constructies produceerden. Maar op zeker moment werd er ook allerlei ander werk gedaan, tot houtbewerking aan toe. Twee jaar geleden, toen Eric Koudstaal in dienst trad, kwam de vraag op tafel waar het bedrijf nu echt goed in is. “Dat is in het maken van samenstellingen, gecombineerd met robotlassen en verspaning”, zegt Koudstaal. “Daar ligt nu de focus op. We hebben vijf robots waarmee we alles aan kunnen op het gebied van het lassen van staal en RVS; groot en klein, verschillende kwaliteiten en diktes. Onze kracht ligt bij het combineren van onze bewerkingen in producten en constructies, waarover al in het beginproces goed met de klant wordt meegedacht. Deze hernieuwde focus heeft ons veel nieuwe klanten opgeleverd.”
Vijf teams
Ondertussen staan in Montfoort de zaken ook organisatorisch goed op de rails. Er wordt gewerkt in vijf teams. Het snelle team is verantwoordelijk voor het snij- en kantwerk, het gele voor de automotive en de agrisector en het bruine voor het projectmatige werk voor sectoren als de offshore, machinebouw en (duurzame) energiesector. Het rode team ontfermt zich over het buiteninrichting, repeatwerk en startup’s en het blauwe over de bouw gerelateerde orders. Zo is Dumaco Montfoort een goed lopend bedrijf dat adequaat de vragen uit de markt kan beantwoorden. Koudstaal: “Onze medewerkers hebben een hele goede klantbeleving. Als eigenaar van een bepaalde order, zijn ze met hun team verantwoordelijk voor het goed en op tijd afleveren van de spullen bij de klant. We hebben korte lijnen en de producten gaan snel door de fabriek heen.” Dat is volgens de QRM-filosofie, maar Dumaco Montfoort heeft daar wel een eigen draai aan gegeven. Koudstaal: Bij QRM wordt er niet gepland. Wij doen dit wel, met name het lassen. Dat werpt vruchten af.”
Nieuwe lasersnijsysteem
Ondertussen wordt er ook geïnvesteerd in het machinepark. Zo is er net een nieuw lasersnijsysteem van Trumpf geïnstalleerd met automatische belading en een magazijntoren met 50 palletplaatsen. Dit maakt het mogelijk om in twee ploegen 24/7 te snijden. Het hele snijsysteem is bovendien zo compact, dat het op een logische plek in de fabriek kon worden geplaatst. De ruimte die vrijkomt door het verdwijnen van de oude lasersnijmachine kan nu worden benut voor extra lasplekken. Hiermee is voorlopig de laatste stap in het optimalisatieproces gezet.
Hoog gecertificeerd
Binnen de Dumaco groep heeft de vestiging in Montfoort een voortrekkersrol op het gebied van lassen van staal. “We hebben veel samenwerkingen met onze zusterbedrijven”, legt Koudstaal uit. “Als die vastlopen met laswerk, pakken wij dat op. We zijn hoog gecertificeerd voor diverse soorten laswerk, voor de railway sector hebben we zelfs de hoogste certificering. Door de coronapandemie is het werk vanuit de spoorwegen terug gelopen, maar dat gaat wel weer aantrekken. Zeker nu er vanuit duurzaamheidsoogpunt steeds meer aandacht is voor het reizen per trein.”
Hand laserlassen
Als eerste Dumaco-vestiging breidt Montfoort de capaciteiten op gebied van lassen nu uit met hand laserlassen. Koudstaal ziet hier heel veel potentieel in, vooral in het dunne werk. Lassen met laserlicht gaat veel sneller dan traditionele lasprocessen. Er is bovendien geen warmte-inbreng, er zijn geen spetters – dus geen nabewerking – en het is makkelijk te leren. Dat laatste aspect is zeker interessant, want door het afnemend vakmanschap is Dumaco net als vrijwel alle andere metaalbedrijven op zoek naar processen die eenvoudiger te hanteren zijn.
Wel is de veiligheid een groot aandachtspunt bij het hand laserlassen. Bij Dumaco gaat het plaatsvinden in een afgesloten ruimte met maximale veiligheidsvoorzieningen voor de lasser. Koudstaal ziet het wel gebeuren dat alle vijf teams op de duur hun eigen cel voor hand laserlassen krijgen. “Delen die we nu constructielassen wil de klant helemaal afgelast ontvangen in verband met nabehandelingen als verzinken en coaten. Dan wil je de lasnaad dus helemaal vol hebben. Daarvoor zie ik veel mogelijkheden.”
Dumaco Montfoort begint met één cel. Hiermee wil Koudstaal de eerste successen boeken en dan snel doorpakken. Zijn vestiging is de pionier voor hand laserlassen binnen de Dumaco groep. Medewerkers van alle vestigingen zijn al langs geweest in Montfoort voor demonstraties met hun hun eigen producten.
Hand laserlassen wordt volgens Koudstaal de toekomst. “Over twee jaar heeft zeker de helft van de plaatwerkbedrijven in Nederland cellen met hand laserlassen”, is zijn overtuiging. “Daarvoor is wel nodig dat de TNO’s en de Lloyds’s van deze wereld het proces gaan accepteren. De volgende stap is dus certificering van het hand laserlassen. Verschillende bureaus staan hier voor open. En waarom ook niet? De automotive gebruikt het laserlassen al op grote schaal, juist vanwege de goede kwaliteit van de las.”