Duo-investering brengt Aldenzee RVS kwaliteit, snelheid en flexibiliteit
Met de investeringen in een vlakbedlasersnijmachine TruLaser 3060 Fiber en een buislaser TruLaser Tube 7000 met 3D snijkop, heeft Aldenzee RVS gewonnen aan kwaliteit, snelheid en flexibiliteit. De RVS-specialist in Heusden beschikt hierdoor over veel meer snijcapaciteit en had deze voor een deel al kunnen vullen met enkele aantrekkelijke aanvragen voor orders in staal. Maar zulke aanvragen laat directeur-eigenaar Arion Aldenzee bewust lopen. Hij bewerkt uitsluitend RVS en houdt daar consequent aan vast.
Dat doet hij al sinds de start van zijn bedrijf in 1993. Aldenzee vindt RVS gewoon een mooi materiaal, maar is bovenal van mening dat RVS en staal vanwege het besmettingsgevaar eigenlijk niet door elkaar in één hal kunnen worden bewerkt. Deze zienswijze wordt door zijn klanten zeer gewaardeerd, zeker als ze ooit problemen hebben gehad met roestvorming, veroorzaakt door de besmetting van staal. “Zo hebben we onze visie ook in slechte tijden altijd kunnen handhaven.”
Voedingsmiddelenindustrie
Aldenzee is ooit begonnen met een schaar en een kantbank. Daarmee deed hij vooral onderhoudswerk in de voedingsmiddelenindustrie. Dat is nog steeds de belangrijkste sector die hij bedient. Rond de eeuwwisseling schafte hij zijn eerste laser aan en dat was het omslagpunt. Daarmee kwam de ontwikkeling van Aldenzee RVS in een stroomversnelling. Het bedrijf telt nu 18 medewerkers die zowel vlak als profielmateriaal tot 6 meter verwerken. Naast de snijmachines beschikt Aldenzee hiervoor over vier kantbanken en ook het lassen en samenstellen van producten kan in eigen huis geschieden.
Jarenlang is er gesneden op een vlakbedlaser en een combimachine voor zowel vlak als buismateriaal. “Die combimachine was ooit – ook kostentechnisch – een prima optie, maar we merkten toch dat we tekort kwamen in grootformaat plaat en buisprofielen”, vertelt Arion Aldenzee. “Tevens wilden we een betere snijkwaliteit en het profielsnijden moest sneller. Daarom zijn we in twee aparte machines gaan denken.”
Snijbereik van 6×2,5 meter
Deze machines zijn afgelopen najaar geleverd door Trumpf, dat bij Aldenzee RVS de eerste TruLaser 3060 Fiber in Nederland heeft geïnstalleerd. Dit is de grootste fiberlasersnijmachine in het assortiment van Trumpf. Hij heeft een snijbereik van 6×2,5 meter en is uitgerust met alle functionaliteiten die het vergelijkbare model met een bereik van 3×1,5 meter ook heeft. Zoals Coolline (koeling met water op de plek waar de laserstraal het materiaal snijdt, waardoor filigraan snijwerk in dikker materiaal mogelijk wordt en het snijproces wint aan betrouwbaarheid), Brightline (betere straalbeheersing, adaptief optiek en verbeterde straalkwaliteit zorgen voor betere snijresultaten in dik materiaal), het optische meetsysteem Detectline en de Drop & Cut functie, waarmee een product kan worden geprojecteerd op de plaat, zodat er snel en efficiënt een extra product kan worden bij gesneden.
Grote en kleinere plaatdelen
Met een bereik van 2,5×6 meter is deze vaste stoflaser geschikt voor het snijden van bovenmaatse werkstukken. Dat is echter niet de enige toepassing van de 3060. Trumpf heeft deze machine ontwikkeld als een multi-inzetbaar systeem. Het is daarom uitgerust met de Multisheet-functie, waardoor ook kleinere plaatdelen efficiënt kunnen worden gesneden. “Metaalbewerkers, zeker de toeleveranciers in Nederland, bewerken zelden alleen maar grote werkstukken”, zegt Teus Vonk, sales adviseur bij Trumpf Nederland. “De meeste plaatbewerkers hebben vooral opdrachten voor kleinere plaatdelen en slechts af en toe een opdracht voor een groot werkstuk. Juist ook voor hen is de Trulaser 3060 geschikt.”
De Multi-Sheet-functie zorgt er namelijk voor dat de gebruiker een pallet kan beladen met meerdere plaatdelen. De machine werkt vervolgens automatisch alle delen opeenvolgend af. Per pallet kunnen meerdere bewerkingsprogramma’s worden geprogrammeerd. In combinatie met de automatische nozzlewisselaar wordt het mogelijk diverse materialen en diktes op één pallet te produceren. Zo kan het volledige bereik van de machine altijd optimaal worden ingezet.
Tijdwinst
De Trulaser 3060 is leverbaar met een 3, 4 of 6 kW vaste stoflaserlaserbron. Aldenzee heeft gekozen voor 4 kW en heeft nu naast zijn CO2-laser ook de beschikking over een fiberlaser. “Tot en met 4 à 5 mm is de vaste stoflaser qua snelheid echt heel interessant. Zeker op grote platen levert hij flinke tijdwinst op. De Brightline-functie overtreft al onze verwachtingen. Daarmee maken we perfecte gaten in 12 of zelfs 20 mm dik RVS. Het graveren gaat op de nieuwe machine ook netter dankzij de fijnere straal. En een voordeel van de fiberlaser vind ik de continuïteit: nog meer dan bij een CO2-laser is het snijbeeld altijd exact hetzelfde.”
Schuin snijden
De grote vlakbedlaser is sinds oktober operationeel. Dat geldt ook voor de nieuwe buislaser TruLaser Tube 7000 met 3D snijkop. Bij deze machine heeft Aldenzee gekozen voor de vertrouwde CO2 laserbron. Over de keus voor een 3,6 kW CO2-bron zegt Aldenzee: “Als je echt 3D wilt snijden, dan kun je met een fiber niet dikker dan 3 mm onder een hoek van 45 graden snijden. Dat was een beperking die we niet wilden. Met de CO2-laserbron kunnen we nu 4 tot 5 mm dik materiaal schuin snijden tot 45 graden. Dit passen we veel toe omdat schuine sneden het lassen en monteren verderop in het proces eenvoudiger maken. Schuin snijden is essentieel voor RVS producten.”
De nieuwe buislaser is voorzien van alle mogelijke opties. Hierdoor kan Aldenzee RVS tot rond 250 mm snijden in plaats van de standaard 200 mm. Tevens is de machine voorzien van een doorncatcher. Deze vangt sproeimateriaal op zodat een buis aan de binnenzijde schoon is. Dit is alleen toepasbaar bij ronde buis. Een absoluut schone binnenzijde is belangrijk voor de voedingsmiddelenindustrie, maar bijvoorbeeld ook bij hydrovormen.
Software
De buislaser kan met lengtes tot 6 meter aan de voor- en achterzijde worden beladen en ontladen. Zowel bundelbelading als handmatige invoer is mogelijk, wat ten goede komt aan de flexibiliteit. Ook softwarematig is Aldenzee er met deze buislaser enorm op vooruitgegaan. Hij is geleverd met de TruTops Tube software voor het programmeren van buis-, pijp- en profielbewerkingen. Een onderdeel hiervan is de op Solidworks en door Trumpf doorontwikkelde 3D Tube Design module. Hiermee kunnen eenvoudig complexe buisontwerpen worden gemaakt en door diverse automatische processen efficiënt worden omgezet in een NC programma. “Dit pakket heeft zich in enkele maanden al bewezen”, aldus Arion Aldenzee. “Het vertaalt constructiedelen naar snijdbare delen zoals je maar wilt. Een grote voordeel is dat het complete samenstellingen inlaadt, waardoor pen-en-gatverbindingen met diverse maatvoeringen makkelijker zijn in te voeren. Wij krijgen nu dan ook liever complete samenstellingen aangeleverd dan losse stepfiles. We trekken die zo uit elkaar.”