Durma maakt indruk op Nederlandse metaalondernemers
Met een gezelschap van 44 personen (namens zo’n twintig bedrijven en onderwijsinstellingen) heeft Tuwi vorige week een bezoek gebracht aan machinefabrikant Durmazlar in het Turkse Bursa. Het voornaamste doel van de vierdaagse reis was om de gasten kennis te laten maken met de nieuwe fiberlasers, die onder de merknaam Durma op de markt worden gebracht.
Volgens Tuwi-directeur Marco Mans is dat goed gelukt. “De deelnemers aan de reis toonden veel interesse in Durmazlar en de producten zijn goed ontvangen.”
Durmazlar is in 1956 opgericht en produceert plaatbewerkingsmachines; kantbanken, scharen, plasmasnijmachines en sinds vorig jaar ook fiberlasersnijmachines. Deze worden nu door Tuwi in Nederland op de markt gebracht. “We krijgen in Winterswijk ook een Europees centrum van spareparts”, aldus Mans. “En verder krijgen we er als Tuwi meerdere dealerlanden bij naast Nederland, waaronder België en Engeland.”
De verkoop van Durma fiberlasers loopt al heel goed. Tuwi had er voor de reis al vier aan de man gebracht en tijdens het verblijf in Turkije kwam ook de verkoop van de vijfde machine rond: deze gaat naar BLC De Kruyf Rotterdam. BLC snijdt al jaren met een Waterjet waterstraalsnijmachine van Tuwi, zo vertelde directeur Wim Bak. Maar 50 procent van het materiaal dat daar op wordt gesneden, kan ook – veel sneller en efficiënter – op een fiberlaser worden gesneden. Bovendien komt daardoor capaciteit op de waterstraalsnijmachine vrij voor ander snijwerk. Daarom investeert BLC nu in een Durma fiberlaser.
Moderne productiefaciliteiten
Bak toonde zich onder de indruk van de productiefaciliteiten van Durmazlar, net als de andere leden van het Nederlandse gezelschap. Ze zagen tijdens de uitgebreide rondleiding door de hoofdvestiging bijvoorbeeld hoe frames van kantbanken en scharen met een lasrobot in één keer werden afgelast en hoe een moderne laserinstallatie wordt ingezet om gereedschappen te harden. Ook de grote moderne bewerkingscentra van Mazak vielen op. Het Turkse bedrijf heeft zo’n duizend medewerkers in dienst en produceert zo’n 4000 machines per jaar. Marco Mans: “Wij vertegenwoordigen Durma nu tien jaar en in die tijd heeft het bedrijf een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Men luistert goed naar de klanten, neemt hun wensen mee en ontwikkelt de machines zo steeds verder. Dat gaat continu door.”
Focus op fiberlaser
Algemeen directeur Altan Arda van Durmazlar vertelde dat het bedrijf elk jaar 4 procent van de omzet investeert in research en ontwikkeling. Daarbij heeft de focus de laatste jaren gelegen de ontwikkeling van de fiberlaser. Durma had (heeft) wel een CO2 lasersnijmachine, maar beschikte niet over een eigen laserbron, waardoor deze machines redelijk duur waren. Nu wordt vol ingezet op de fiberlaser. Deze is sinds vorig jaar op de markt en de verkoop wordt nu uitgebreid naar meerdere landen.
Tuwi heeft sinds de start van de samenwerking met Durma in 2005 zo’n 550 machines van de Turkse fabrikant verkocht, voornamelijk kantbanken. Marco Mans verwacht dat de fiberlaser een belangrijke toevoeging zal zijn. “Er is een grote doelgroep voor deze machines. Want je hoeft nu geen 5 ton meer voor een laser uit te geven. Dat maakt zo’n machine voor veel bedrijven aantrekkelijk.”
Een zo’n bedrijf is Van den Akker Metaal in Oss. Arno van den Akker nam samen met zijn vrouw deel aan de reis naar Bursa. Hij kon in de fabriek van Durma zijn nieuwe machine aanschouwen, vlak voordat deze op transport naar Oss ging. Van den Akker was al enthousiast over zijn nieuwe aanwinst, maar het bezoek aan de fabrikant maakt hem alleen maar nog enthousiaster. “Dat wat ik hier zie sterkt mijn vertrouwen dat we een goede machine hebben gekocht; met een uitstekende prijs kwaliteit verhouding. Deze Durma machines zitten hoog in het middensegment.”