Dutch Technology Week officieel geopend
Op maandag 20 mei is de Dutch Technology Week officieel geopend. Ruim 180 liefhebbers van technologie waren aanwezig op de Brainport Industries Campus, waar de start werd gegeven voor een initiatief met meer dan 60 events die worden georganiseerd door zo’n 200 enthousiaste bedrijven en kennis-en onderwijsinstellingen.
Tijdens de opening was op het podium aandacht voor sprekers van studententeams InMotion (TU/e) en Forze (TU Delft) en start-up Lightyear. Ook spraken Frits van Hout (voorzitter van de klankbordgroep DTW en lid Raad van Bestuur ASML), Ineke Dezentjé (voorzitter FME) en Marieke Blom (hoofdeconoom ING). Zorgen dat het techniekvirus verder verspreid wordt, dat ziet Frits van Hout als een van de belangrijkste doelstellingen van de DTW 2019. “Dit is een uitgestoken hand, we zeggen: kom erbij, dit is ook iets voor jou. Techniek is voor iedereen, het heeft toegevoegde waarde maar daarvoor moet het wel omarmd worden.” Ooit ontstaan in Eindhoven is de Dutch Technology Week uitgegroeid tot een event dat dit jaar op 22 verschillende locaties door het hele land plaatsvindt. Van Hout: “We hebben iedereen nodig. Niet alleen wordt iedereen geraakt door technologie, iedereen kan er ook aan bijdragen. Technologie kan alles mogelijk maken.”
Slimmere machines én mensen die daar slimmer mee om kunnen gaan
Marieke Blom van ING heeft de afgelopen jaren geconstateerd dat in een groeiende economie de gemiddelde productiviteit bleef steken op het niveau van jaren geleden. “We zijn wel meer uren gaan werken en daardoor leek het alsof we nog de goede kant op gingen, maar als je kijkt naar wat we per uur presteren, dan moet dat gewoon beter.” Zelfs in de industrie zakte productiviteit wat terug, stelt Blom vast bij de opening van de Dutch Technology Week 2019. “Waar we dus grote behoefte aan hebben is slimmere machines én mensen die daar slimmer mee om kunnen gaan. We willen voelen dat we economisch vooruit gaan, maar daarvoor is het echt noodzakelijk dat onze technologie in staat is productiever te worden. Daarnaast moeten er meer mensen zijn die daar goed mee om kunnen gaan. Dat wil zeggen dat ‘leven lang leren’ veel duidelijker aanwezig moet zijn in onze hoofden. Veel mensen zullen de draai moeten maken vanuit een huidige functie naar een plek in de technologiesector.”
Impact op de samenleving
Technologie en innovatie zijn belangrijke thema’s, onderschrijft ook Ineke Dezentjé, maar onder aan de streep zijn het slechts middelen tot een hoger doel. “Pas als we ons bewust worden van de impact ervan op de samenleving, kunnen we helemaal goed begrijpen wat het werkelijke belang is.” Dezentjé is duidelijk over wat er nodig is voor de volgende slag, waarbij het vizier vooral ook op vrouwen is gericht. “Mensen in het algemeen, maar met name vrouwen, zijn zich te weinig bewust van het belang en de kansen van technologie. Als we daar niks aan doen, neemt het totale innovatieniveau van ons land af en komen we in een neerwaartse spiraal waar we vooral uit weg moeten blijven. Niets minder dan onze welvaart én ons welzijn zijn daarbij in het geding, zozeer zijn we aangewezen op nieuwe technologieën en nieuwe innovaties.”