Dyna-Cell wordt volwassen
LVD zet momenteel grote stappen bij de ontwikkeling van de software voor de Dyna-Cell, de gerobotiseerde buigcel met een snelle elektrisch aangedreven afkantpers. Bovendien verwacht LVD deze buigcel in november op de Blechexpo in Stuttgart te kunnen uitrusten met een hoekmeetsysteem. “Dan hebben we het systeem gesloten”, zegt sales manager Mathijs Wijn.
De Dyna-Cell is vorig jaar op de Euroblech geïntroduceerd. Het doel van LVD met deze cel is de tijd van concept tot werkstuk tot een minimum te beperken: 10 minuten voor aanmaak van het CAM-buigprogramma en 10 minuten voor het buigen van het eerste stuk met de robot. “Die belofte gaan we nu waarmaken want de software voor het aanmaken van het buigprogramma gaat met grote sprongen vooruit”, aldus Wijn. “Tijdens ons open huis in Gullegem in september willen we dat helemaal klaar hebben.”
Demo op METAVAK
Een maand later gaat LVD de Dyna-Cell ook demonsteren op de vakbeurs METAVAK (8-10 oktober in Gorinchem). Daar zal de buigcel het hart vormen van het demoplein in het segment plaatbewerking, dat LVD samen met partners voor haar rekening neemt. Nog een kleine maand later – op de Blechexpo (5-8 november in Stuttgart) komt dan ook het hoekmeetsysteem erop. Wijn verwacht dan ook de eerste Dyna-Cells in de markt te gaan zetten. “We hebben er veel klanten voor.”
Compacte eenheid
De afkantpers en de robot functioneren in de Dyna-Cell als een compacte eenheid voor het buigen van kleine tot middelgrote stukken in verschillende batchgroottes aan snelheden tot 25 mm per seconde. De cel bouwt verder op het succes van de elektrisch aangedreven Dyna-Press en combineert een Dyna-Press Pro, een afkantpers met 40 ton perskracht, 1500 mm werklengte en een vijfassige achteraanslag met een industriële Kuka-robot. Samen bieden ze maximale buigproductiviteit op een compacte oppervlakte van 5 x 5 m. Dyna-Cell maakt gebruik van een stapelzone voor het laden en ontladen van meerdere paletten. Afgewerkte stukken worden door de robot op de juiste pallet geplaatst. Als er een hoeveelheid kleine stukken wordt gezet, dan kan de robot tot wel acht uren zonder operatorinterventie werken. De Dyna-Cell kan zowel met als zonder operator werken en biedt zo een oplossing voor kleine, medium en grote series.
Unieke grijper
De robot heeft een unieke grijper die LVD speciaal voor de Dyna-Cell heeft ontwikkeld en gepatenteerd. Hij is geschikt voor werkstukken met een grootte van 100 x 100 mm tot 300 x 400 mm. De grijper begeeft zich soepel tussen de gereedschapsstations en kan aan drie verschillende kanten buigen zonder te herpakken. De zuignappen van de grijper worden bediend via CAM software en afhankelijk van de grootte van het stuk geactiveerd. Aangezien één grijper genoeg is voor alle toepassingen is de productie doorlopend. Als batches te klein zijn om te profiteren van robotautomatisering, dan kan de robot worden geparkeerd om de afkantpers manueel te gebruiken.