Dynobend zoekt grenzen op in koud vervormen
De Techni-Show is nog maar net achter de rug, of de volgende vakbeurs dient zich al weer aan voor Dynobend. De in Haaksbergen gevestigde producent van hoogwaardige buigmachines is present op de Tube in Düsseldorf van 7 tot en met 11 april.
Dennis Scholten, COO van Dynobend, kijkt heel tevreden terug op de Techni-Show. Eindelijk trof hij daar een even positieve sfeer aan als op de internationale beurzen in Duitsland, waaraan Dynobend al jaren deelneemt. Naast de Tube zijn dat de Euroblech, de Blechexpo en de EMO. “Deze Techni-show was echt een verademing”, zegt Dennis Scholten. “De vorige keer, in 2012, dacht ik echt: wat doe ik hier. De stemming op de Benelux-markt was toen heel negatief in vergelijking met de buitenlandse beurzen die we draaiden. Maar nu merk ik dat de Benelux-markt bereid is om naar de toekomst te kijken. Ondernemers wegen af of er alternatieven zijn voor hun traditionele bewerkingsmethoden. Ze onderzoeken serieus of ze wellicht meer kunnen buigen en walsen in één opspanning in plaats van de huidige werkwijze en zijn op zoek naar intelligente machines, nu kennis en vakmanschap steeds meer verdwijnen. Machines moeten eenvoudiger, slimmer worden. Daar kunnen we hen uitstekend mee helpen.”
Buigen en walsen in één opspanning
Dynobend ontwikkelt en bouwt (volautomatische) CNC-gestuurde productiemachines voor diverse industrieën. Deze hoogwaardige buigmachines kunnen profiel, buis, koker en draad 2D en 3D vervormen. “Onze klanten spreken over buigen en walsen”, aldus Scholten. “Dat kan op onze machines worden gecombineerd in één opspanning.”
Het bedrijf is opgezet door Johan Scholten, de vader Dennis. Toen er vraag kwam naar machines om buismateriaal te buigen, bedacht hij een conventionele, hydraulisch gestuurde buigmachine. Deze werd eind jaren negentig voor het eerst op de Techni-Show gedemonstreerd. De interesse voor deze machines groeide en in 2004 richtte Johan Scholten zijn eigen bedrijf Dynobend op, om zich helemaal te concentreren op de productie van buigmachines. Dennis trad in 2007 toe tot het bedrijf, dat toen 23 medewerkers telde. Inmiddels zijn dat er al vijftig, want Dynobend is structureel groeiend. Volgens Dennis Scholten is dat vooral te danken aan het feit dat Dynobend een technisch georiënteerd bedrijf is. “We blijven bij onze eigen techniek en daar stoppen we onze hele ziel en zaligheid in. Het is allemaal fijnmechanica met een enorm krachtenspel, waarmee we ons bezighouden. Daarmee zoeken we voortdurend de grenzen op.”
Maatwerk
Dat heeft al geresulteerd in negen standaard productlijnen. De machines zijn volledig elektrisch aangedreven – en daarmee efficiënt en energiebesparend – en kunnen steeds complexere buigbewerkingen aan. Het doel van Dynobend is om de klant hiermee totaaloplossingen te bieden. Met de standaard lijnen is Dynobend heel goed in staat om maatwerk te leveren. Scholten: “We profileren ons steeds meer als ontwerper en bouwer van speciaalmachines en bedenken een optimale oplossing voor het product dat de klant wil realiseren. Als het koud vervormen bij onze klant centraal staat, is het voor ons goed. Het maakt dan niet uit wat daar allemaal om heen moet staan. We kunnen daarin turn-key oplossingen leveren, waarbij knowhow” en service hoog in het vaandel staan. Want naast de CNC-buigmachines bouwen we ook andere machines voor de verwerking van buizen, zoals eindbewerking, zagen en handlingsystemen. We ontwikkelen alles in eigen huis, of het nu software is of besturingstechniek. Eigenlijk doen we alles wat een functionaliteit kent zelf.”
3D programmeren
Een belangrijke rol bij de machines van Dynobend speelt al enkele jaren het 3D programmeren. “Onze visie is dat het voorbereidende werk niet meer aan de machine maar op kantoor plaatsvindt”, zegt Scholten. “Zo kunnen cyclustijden worden voorspeld en daarmee kan de kostprijs worden bepaald. 3D programmeren leidt bovendien tot maximale maakbaarheid, omdat de gebruiker visueel wordt ondersteund bij het programmeren van complexe vormen.”
De ontwikkelingen in het 3D programmeren gaan steeds verder. Bij Dynobend zijn ze momenteel druk bezig met de ontwikkeling van een nieuw pakket, dat het huidige 3D pakket programmeren zal gaan vervangen. Het zal eind dit jaar gereed zijn en in 2015 worden gelanceerd. Volgens Scholten zal het resulteren in een nog betere maakbaarheid van producten, verdere optimalisatie van cyclustijden en daarmee verkorting van de productietijd.
Dynobend is exposant op Tube & wire 2014 Düsseldorf: hal 5, stand G19. Hier worden de volgende machines gepresenteerd: Combi buigmachine Elite, Combi buigmachine CB-MR Ibend, Combi buigmachine CB Ibend, Compacte buigmachine TM.