ED&A maakt machines en apparaten slimmer

Elektronicafabrikant ED&A zet ‘neurale netwerken’ in om haar elektronische besturingen slimmer te maken. (Binaire) neurale netwerken zijn sterk in het herkennen van patronen en kunnen dus perfect ingezet worden om problemen anders aan te pakken.

ED&A zocht uit hoe goed een neuraal netwerk getraind kan worden. Het bedrijf noemt hierbij als voorbeeld een kookplaatventilatie waarbij de besturing bediend wordt met capacitive touch sensoren. Deze sensoren zitten onder een dikke glasplaat met daarnaast vocht, vuil en de storingen van de inductiekookplaat zelf.

ED&A trainde het neurale netwerk om tussen al deze ‘ruis’ het juiste signaal te herkennen. De benodigde grote hoeveelheid aan trainingsvoorbeelden werd verkregen door een ‘artificiële vinger’, die met perslucht de sensor bedient en zo het vergaren van data automatiseerde. De binaire variant van neurale netwerken werd ook verder geëvalueerd voor het gebruik bij de elektronische besturingen (microcontrollers). Binaire neurale netwerken zijn sterk in het herkennen van patronen en kunnen dus ingezet worden om problemen anders aan te pakken.

Artifcial Intelligence
Ter illustratie voor machine-en apparatenbouwers implementeerde ED&A een demo van een eigen embedded AI (Artifcial Intelligence) framework. Er werd een cijfer van 0 tot 9 op een touchscreen getekend en dit werd achterliggend aangeboden aan een binair neuraal netwerk. Dit achterhaalt welk cijfer wordt bedoeld en laat het resultaat zien. Een artificieel of kunstmatig neuraal netwerk is zowel in opbouw als in werking een imitatie van onze hersenen (biologisch neuraal netwerk). Het wordt onder andere gebruikt bij fotoherkenning. Zo kan bijvoorbeeld een systeem ‘slim’ gemaakt worden, zodat bepaald kan worden of het al dan niet om bijvoorbeeld een foto van een hond gaat. Een neuraal netwerk ontstaat door het te trainen met een lange reeks van voorbeelden. Onderliggend gaat het om een lange, eenvoudige rekensom die bijgesteld wordt op basis van voorbeelden tot het voor alle invoerwaarden een juiste uitkomst geeft. Neurale netwerken zijn sterk in het herkennen van patronen. Na training kunnen zelfs nieuwe foto’s juist beoordeeld worden.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

MetaalNieuws thema: Automatisering

02-01 Wilt u uw noviteiten presenteren in deze speciale editie met een oplage van bijna…

Automatisering

Mapal integreert digitale diensten

28-10 Mapal’s dochteronderneming c-Com, die in 2017 werd opgericht, stimuleert modernisering, interconnectiviteit en automatisering in…

Bedrijf en Economie

Platinum label voor elektronicafabrikant ED&A

05-06 Het Best Managed Companies-programma toetst de deelnemers elk jaar aan een wereldwijd beproefd kader.…

Bedrijf en Economie

‘Consolidatieslag bij toeleveranciers versnelt’

21-05 Metaalbewerkers moesten ook in de nasleep van de Covid-pandemie verschillende hindernissen overwinnen zoals torenhoge…

Automatisering

AI blaast industriële productie nieuw leven in

17-01 Kunstmatige intelligentie is onmisbaar geworden bij het bewaken en besturen van machines. Neurale netwerken…

Plaatbewerking

Zonder automatisering had ‘vriendengroep’ Ter Horst Metaaltechniek niet kunnen starten

06-07 Hij had al tientallen jaren ervaring in de metaalbewerking bij andere werkgevers, toen hij…

Automatisering

Maakt automatisering het oog van de vakman overbodig?

27-06 Bij de tweede editie van Tuwi Next op de hoofdvestiging van machineleverancier Tuwi in…

Automatisering

Vision, Robotics & Motion: slimme automatiseringsoplossingen in de maakindustrie

31-05 Het vinden en implementeren van passende oplossingen met vision, robotica en motion is vaak…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs