Een coach
Vermogen was er genoeg maar geen geld. Twan had zijn hele leven in loondienst filters en filterinstallaties verkocht, toen hij een aantal jaren geleden besefte dat hij het ook zelf kon. Op zijn vijfendertigste had hij de sprong gewaagd, baan opgezegd en een bedrijfje opgericht. Zijn kantoor was in de hoek van de woonkamer en de producten lagen opgestapeld in de garage.
Het bleek een gouden greep. Inmiddels had hij een groot bedrijfspand en dertig medewerkers. Hij had zelf een productie van de filters opgestart en was dus niet meer afhankelijk van leveranciers. Al jaren draaide het bedrijf een goed rendement.
Twan zag er vermoeid uit. Hij vertelde dat hij wat depressief was en het gevoel had altijd te moeten rennen. Op advies van zijn omgeving ging hij op vrijdagmiddag naar een coach. Met een kleine, zure glimlach vertelde hij dat het niet hielp. Hij bleef maar negatieve gevoelens hebben. Een verkoop van zijn bedrijf overwoog hij al een tijdje. “Er is hier nooit geld”, zei hij. “Ook privé heb ik nagenoeg geen geld”. Ondanks dat het bedrijf een mooie winst maakte moest hij vaak passen en meten om iedereen te betalen. Hij begreep er helemaal niets van.
Het probleem was snel duidelijk. Enerzijds was het investeringsbeleid in de loop der jaren veranderd van noodzakelijke naar wenselijke investeringen. Kwam de fabrikant met nieuwe machines op de markt dan wilde Twan deze direct hebben terwijl de bestaande nog niet zo oud waren en uitstekend functioneerden. Anderzijds haalde hij nogal wat geld uit zijn onderneming om in privé bedrijfspanden te kopen voor de verhuur. Op zich kan dat maar de schuld aan zijn onderneming liep op en er was een hoog verloop onder de huurders. Met de huurstroom konden maar net de aflossing en de rente aan de bank betaald worden.
Na veel gesprekken, waarin hij zich enorm aan mij kon irriteren, besloot hij toch om de beleggingspanden af te stoten. De panden waren modern, goed onderhouden en lagen op goede locaties. De makelaar had ze binnen een paar maanden allemaal verkocht. Met de opbrengsten werden uiteraard eerst de hypotheken afgelost. Het kostte nog wel wat moeite om hem te overtuigen met de vrijgekomen middelen de schuld aan de onderneming af te lossen. Maar hij heeft het wel gedaan. Nog altijd belt hij me als hij wil investeren in nieuwe machines. Even samen praten en rekenen leidt meestal tot de conclusie dat de beoogde investering niet rendeert.
Inmiddels is er geen liquiditeitsdruk meer en genereert de onderneming een goede cashflow. Naar de coach is hij niet meer geweest. “Geld op de bank geeft rust, daar kan geen coach tegenop”
Han van Rijn
Specialist in overnames en financieringen
voor technische ondernemingen
han@kromhout.net