Een optimaal binnenklimaat met indirecte adiabatische koeling
Een van de grootste klimaat uitdagingen bij bedrijfshallen in de metaalindustrie is de binnentemperatuur. Vooral op hete zomerdagen kan de temperatuur hoog oplopen. Koelen wordt hierdoor steeds belangrijker. Adiabatische koeling is een veel voorkomende vorm van koelen in grote bedrijfshallen.
Hierbij wordt lucht bevochtigd en koelt deze af. Er zijn twee verschillende vormen van adiabatische koeling, namelijk directe- en indirecte adiabatische koeling. Stefan, eigenaar van Alius klimaatconcepten, legt uit wat het verschil is tussen deze twee vormen van koelen en verteld wat de voor- en nadelen zijn.
Directe adiabatische koeling
Het koelen van een bedrijfshal met adiabatische koeling gebeurt voornamelijk in het ventilatie proces. De vervuilde, warme lucht wordt afgevoerd naar buiten terwijl schone lucht aan de ruimte wordt toegevoegd. Stefan: “Bij directe adiabatische koeling wordt de inkomende schone lucht bevochtigd zodat deze kan afkoelen. Deze vorm van koelen is effectief, maar heeft ook enkele nadelen.
Het toevoegen van vocht aan de inkomende lucht betekent namelijk ook het verhogen van de luchtvochtigheid in deze lucht. Hierdoor kan het klimaat in de bedrijfshal klam aanvoelen.” Vooral voor medewerkers kan het vervelend zijn om in een klam binnenklimaat te werken.
“Een hoge luchtvochtigheid wordt vaak als oncomfortabel ervaren. Denk bijvoorbeeld aan het klimaat in een jungle of in een kas. De luchtvochtigheid is zo hoog dat het vocht op de huid blijft liggen.” Bij directe adiabatische koeling geldt: Hoe warmer de buitentemperatuur, hoe meer vocht aan de inkomende lucht toegevoegd moet worden en des te hoger de energie inhoud van de lucht. Dit zorgt dan weer voor een oncomfortabel binnenklimaat.
Indirecte adiabatische koeling
De basis voor indirecte adiabatische koeling is hetzelfde als bij directe adiabatische koeling. Echter gebeurt het bij indirecte adiabatische koeling in een gescheiden systeem. Stefan: “In plaats van het bevochtigen van de inkomende lucht, wordt de afgevoerde lucht bevochtigd. De afgevoerde lucht wordt in een gescheiden systeem langs de inkomende lucht geleid.
Hierdoor wordt de inkomende lucht dus indirect gekoeld door de afgevoerde lucht. Op deze manier koel je de ruimte zonder de luchtvochtigheid te verhogen.” Omdat er niet alleen wordt gekeken naar de temperatuur, maar je ook werkt met een koel principe waarbij je de luchtvochtigheid niet verhoogd, behoud je een comfortabel binnenklimaat in je bedrijfshal.
Stefan: “Dit is ook de reden waarom we bij Alius klimaatconcepten alleen met indirecte adiabatische koeling werken. Droge lucht wordt nu eenmaal als veel prettiger ervaren dan vochtige lucht.”
Indirecte adiabatische koeling is slechts één van de oplossingen waarin Alius Klimaatconcepten kan voorzien. Met onze eigen klimaatunit kunnen we jouw bedrijfshal voorzien van ventilatie én een duurzame manier van verwarmen en koelen. Wil je meer weten over de klimaatoplossingen van Alius Klimaatconcepten? Klik dan hier.