Efficiënt opslagsysteem voor kleine series langgoed
Het semi-automatische Upmoviom systeem is ideaal voor de opslag van langgoed voor staalhandels met een grote materiaalstroom en veel kleine series. Ten opzichte van conventionele opslag (handmatig en met kraan) is minder personeel nodig, werkt het ergonomisch en kan tot 70 procent tijdwinst worden geboekt.
Bovendien kan men met Upmoviom eenvoudig en klein beginnen, om het later uit te breiden tot een groter en in de bedrijfsvoering geïntegreerd systeem. En dat is precies hoe de staalhandel Booischotse Metalen in het Belgische Booischot is gestart. Daar is een deel van de bestaande opslagstellingen opgeruimd en vervangen door een testopstelling van 8 meter, waarin om te beginnen stockmateriaal wordt opgeslagen. Het is het eerste Upmovium systeem dat importeur Promatt in de Benelux heeft geplaatst. Potentiële klanten werden onlangs uitgenodigd voor een demonstratie.
Eigen ontwikkeling
Het opslagsysteem is een eigen ontwikkeling van Sinase, een grote staalhandel bij het Spaanse Zaragoza. Daar functioneert het al 15 jaar. In het magazijn werkten vroeger acht mensen, die de rekken vulden en de orders voor de klanten eruit haalden. Vrijwel elke zaterdag moest er worden overgewerkt om de stellingen bij te vullen. Dat moest anders kunnen, bedacht de bedrijfsleiding. Er werden diverse automatische systemen bekeken, maar die bleken qua investering te duur. Daarop bedacht Iker Serano van Sinase zelf een systeem. Uitgangspunten: ergonomisch werken, tijd winnen en elke vierkante meter maximaal benutten.
Aldus kwam Upmoviom tot stand. Al binnen een jaar was het aantal medewerkers in het magazijn van de staalhandel bij Zaragoza teruggebracht naar zes. Op zaterdag werken was niet meer nodig.
Inmiddels is Sinase verhuisd naar een nieuw pand waar het systeem flink is uitgebreid. Het is de hoogte ingegaan, er is een mobiel platform voor geplaatst en met uitgekiende software is het volledig in de bedrijfsvoering opgenomen. Twee medewerkers doen nu al het werk.
Diverse collega’s en klanten in Spanje hebben het systeem ook geïnstalleerd. Daarmee was de tijd rijp om Upmoviom te gaan exporteren.
Moeiteloos materiaal opslaan
De basis van het Spaanse opslagsysteem is een eenvoudige, robuuste, in principe aan beide kanten toegankelijke stellage met verschillende compartimenten. Langgoed met een lengte van 6 à 7 meter kan hier eenvoudig worden ingeschoven en uitgenomen, zo leerde de demonstratie bij Booischotse Metalen. Met behulp van een kraan en een strop (kan ook een magneet zijn) wordt een bundel materiaal opgepakt. Deze wordt recht voor het juiste compartiment gehangen en ondersteund door een mobiele supportwagen en een verplaatsbare beugel in het compartiment. Vervolgens wordt de bundel moeiteloos het vak ingeschoven, waarbij de beugel naar achteren schuift. Het uit de stelling halen van de bundel gaat even eenvoudig.
Elk compartiment kan 3 ton dragen, uitgerust met twee beugels zelfs 5 ton. Onderin de stellingen zijn bij Booischotse bakken geplaatst voor materiaal dat doorbuigt en reststukken. Het systeem kan nog flexibeler worden gemaakt door de compartimenten te delen middels schotten of te kiezen voor kleinere compartimenten. Bovenop de stellingen bevinden zich roosters, waardoor er extra ruimte is voor stockmateriaal.
In de basis is het systeem 2 meter hoog, zodat het volledig manueel is te bedienen. Hoger, zoals bij Booischotse Metalen, kan ook, maar dan is een trap nodig. Met een platform ervoor is de hoogte feitelijk onbeperkt. Vanaf dat platform kan materiaal dan tegelijkertijd worden opgeslagen en uitgenomen. Door gebruik te maken van barcodescanners en software, gekoppeld aan het ERP systeem, is er altijd realtime inzicht in de volledige materialenvoorraad.
Opgeruimde werkplaats
“Upmoviom heeft 50 procent minder ruimte nodig dan een conventioneel systeem”, zegt Marco Toebes van Promatt. “Je kunt tot 500 referenties kwijt op een lengte van 25 meter. Het aantal medewerkers kun je al gauw terugbrengen van vijf à zes naar twee. Met vijf à zes jaarsalarissen verdien je het systeem terug. En je krijgt een opgeruimde en georganiseerde werkplaats.”
Dat laatste kunnen ze bij Booischotse Metalen beamen. Daar rijdt de heftruck nu probleemloos door de werkplaats. Dat was voorheen wel anders. Toen lag de vloer bezaaid met materiaal dat nog opgeslagen moest worden.
Semi-automatisch of automatisch?
Iker Serano, de bedenker van het systeem, vertelt dat heel bewust is gekozen voor een semi-automatisch systeem. “Of je nu semi-automatisch of automatisch werkt, je hebt toch altijd een of twee mensen nodig voor de handling. Met een semi-automatische opslag verwerk je de orders veel sneller als je veel kleine orders en een grote materiaalstroom hebt. Een spoedorder kan zo meegenomen worden met de reeds geplande orders.”
Marco Toebes voegt daar aan toe dat in een gemiddelde staalhandel 77 procent van de orders minder dan 100 kilo weegt en nog eens 10 procent minder dan 200 kilo. “Zulke orders trek je in dit semi-automatische systeem makkelijk handmatig uit de rekken; veel sneller dan met een cassettesysteem. Je bent dus in 95 procent van de gevallen sneller dan met een automatisch systeem.”
Het Upmoviom systeem sluit volgens Toebes uitstekend aan bij de huidige markttrends: “Er is behoefte aan flexibele systemen voor het handelbaar maken van kleine series. Dit is een eenvoudig en efficiënt systeem, juist voor kleine series.”
Promatt zal Upmoviom demonstreren op de TechniShow.