Efficiënter snijden uit 12 m buis en koker

Bedrijfsprocessen kunnen altijd beter, eenvoudiger, sneller en goedkoper. Vanuit die gedachte heeft HVL Metaalbewerking een buislaser van BLM Adige in gebruik genomen die 12 m materiaal vanuit bulk automatisch kan verwerken. “Daarmee hebben we minder afval, besparen we sterk op handlingkosten en behalen we een hogere efficiency.”

De buislaser LT8.20 kan buis, koker en profiel tot 40kg/m verwerken. De 12,5 m aanvoerlengte was voor HVL een doorslaggevende reden om voor deze machine te kiezen.

Aan het woord zijn Anne Vervoordeldonk, verkoop binnendienst en inkoop, Dennis van den Heuvel en zijn collega Arjan, beiden supervisor lasersnijden plaat en buis. Dennis en Arjan waren nauw betrokken bij de aanschaf en training van de buislaser LT8.20 die buis, koker en profiel tot 40kg/m kan verwerken vanuit een bulkmagazijn aan de voorzijde en een step-by-step belader aan de achterzijde. “De 12,5 m aanvoerlengte was voor ons een doorslaggevende reden om voor deze machine te kiezen.”

HVL allrounder in metaal

HVL Metaalbewerking, onderdeel van HVL Metaal & Techniek, biedt een totaalpakket van plaatbewerking, constructiewerk, verspaning en montage onder één dak, zodat klanten hun opdrachten bij één toeleverancier onder kunnen brengen. Het bedrijf van Hans Vervoordeldonk, een allround toeleverancier met 80 medewerkers, beschikt over een geavanceerd, deels geautomatiseerd, machinepark voor zowel plaatbewerking als verspaning. Naast toelevering van halffabricaten wordt een groot deel verder verwerkt in eindproducten, waarvoor HVL de engineering en assemblage in eigen huis uitvoert.

Uitbreiding

HVL Metaalbewerking beschikte al over een buislaser met een standaard aanvoerlengte van 6 meter. “Lange producten, zoals constructieve delen voor aanhangwagens, zijn al gauw 7 m lang. We zijn daarom op zoek gegaan naar een tweede buislaser met een grotere aanvoerlengte waar we 12 m buis- en kokermateriaal aan één stuk in kunnen voeren. Het grote voordeel van een grote aanvoerlengte is dat je meerdere kleine lengtes uit 12 m kunt nesten, waardoor je minder handling en minder afval hebt.

BLM Group Benelux leverde vorig jaar oktober een LT8.20 buislaser met aanvoersysteem van 12,5 m bestaande uit een bulkmagazijn aan de voorzijde en step-by-step belader aan de achterzijde. “Omdat we veel series van gemiddeld 50 stuks vanuit bulk verwerken staat dat deel bij ons aan de voorzijde. Kleine aantallen of enkelstuks kunnen we dan aan de achterzijde invoeren of ze lopen over de andere buislaser.” De LT8.20 heeft een capaciteit van ø 12 tot ø 240 mm en is uitgevoerd met een 3D snijkop voor laskanten en andere afschuiningen.

Volbezet

HVL heeft de buislaser inmiddels een vol jaar in gebruik en zet deze in een continue workflow 14 uur per dag in. “Wat we het afgelopen jaar vooral hebben ervaren is de hoge snijsnelheid van de machine. Dat is vooral te danken aan de Active Tools waarmee BLM de procesparameters optimaliseert, zoals Active Tilt, Active Speed en Active Piercing.
“Vooral op het gebied van software zie je dat BLM Adige een stuk verder is,” is de ervaring van Dennis van de Heuvel. “Artube is wel de leidende software voor buislasersnijden. Met deze CADCAM software ontwerpen we alles in buis en koker. Daar zit meer dan 20 jaar kennis en ervaring van BLM Group in, waarmee wij als gebruikers snel en effectief onderdelen uit buis en koker kunnen construeren. ProTube gebruiken we om te kijken hoe we een lengte zo gunstig mogelijk kunnen nesten.”

BLM Group op Euroblech

De BLM Group presenteert op de Euroblech een overzicht van alle oplossingen op het gebied van lasersnijden. Het grootste nieuws betreft de nieuwe plaatlaser LS7.
Bezoekers van de beurs kunnen als eerste persoonlijk kennismaken met de LS7, die het resultaat is van het meest recente technologische onderzoek, bekeken tot in het kleinste detail. Naast deze nieuwkomer presenteert BLM diverse andere machines, waaronder de LT8.20. Voor het lasersnijden van plaat presenteert BLM ook de onbemande LS5, ideaal voor 24/7 productie. Dan is er de LT360, een robotgestuurde lasersnijcel, flexibel en met compacte lay-out. Parallel met zijn lasersnijsystemen biedt BLM Group een native softwarepakket om het potentieel van de installaties ten volle te benutten.

BLM Group
Hal 12, stand D118 en hal 13, stand E182

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Oppervlaktetechniek

Video: Compact ontbramen en afronden met Loewer DD200 Mini

11-11 Deze machine is uitgerust met de bekende disc-schijf van Loewer, waarmee de plaatdelen worden…

Plaatbewerking

Video: De nieuwe midsize buigcel van Bystronic

06-11 Plaatverwerkende bedrijven hebben zowel snelheid als kwaliteit nodig in hun kantproces. Daarnaast hebben ze…

Plaatbewerking

Vernieuwde persen RHTC uitstekend ontvangen op Euroblech

04-11 Al vele jaren is RHTC exposant op de Euroblech om haar persen onder de…

Bedrijf en Economie

Euroblech afgesloten met bemoedigende resultaten

04-11 Een gevoel van voorzichtig optimisme overheerste volgens beursorganisator RX de hallen. Want ondanks de…

Plaatbewerking

VIDEO: dit was Euroblech 2024

30-10 Vier dagen lang stond in negen beurshallen in Hannover alles in het teken van…

Automatisering

Trumpf presenteert automatisch sorteren zonder programmeren

30-10 De Duitse fabrikant spreekt zelf van een doorbraak in het sorteren van snijdelen, een…

Automatisering

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28-10 Technical Manager Bart Verhoeven van WiCAM Benelux legt in bijgaande video uit waarom deze…

Oppervlaktetechniek

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

23-10 Er waren dit jaar meer dan 70 inzendingen voor de EuroBLECH Awards. Een openbare…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs