EMO 2023 noteert 92.000 bezoekers en 1.850 exposanten
Een spectaculaire tentoonstelling van innovaties, een grote belangstelling van bezoekers uit de hele wereld en een geweldige sfeer in de hallen: “Na een pauze van vier jaar was de herlancering een groot succes voor EMO Hannover”, vat EMO-commissaris-generaal Carl Martin Welcker samen na zes zeer bewogen dagen in Hannover. De internationale vakbeurs mocht maar liefst 92.000 bezoekers ontvangen.
Ruim 1.850 exposanten toonden van 18 t/m 23 september op de EMO Hannover 2023 een grote verscheidenheid aan innovaties uit de wereld van de productietechnologie.
Sterke punten van EMO 2023 waren onder meer de internationaliteit van de exposanten en bezoekers en de beurs bood opnieuw een perfect platform voor technische innovaties. “We zagen hier alles voor de toekomst van de productie: nieuwe oplossingen voor automatisering, voor netwerken binnen de fabriek en voor duurzame productie. Wanneer de digitalisering zijn weg vindt naar de fabriek, komt er geen einde aan het potentieel voor nieuwe oplossingen en verhoogde efficiëntie. Dit werd op indrukwekkende wijze gedemonstreerd door de exposanten. En ondanks de gespannen economische situatie heerste er een positieve sfeer op het evenement”, aldus Welcker.
De vele bezoekers konden ongeveer 1.850 exposanten ontmoeten, waarvan ongeveer 70 procent afkomstig was uit 45 verschillende landen, waaronder China, Italië, Taiwan, Zwitserland en Japan. Van de ongeveer 92.000 vakbezoekers kwam 54 procent uit 130 landen. Hier waren de vijf grootste bezoekerslanden Turkije, China, Nederland, Italië en Polen. Ongeveer een derde van de vakbezoekers kwam uit Azië.
Uit het bezoekersonderzoek blijkt dat 30 procent van de bezoekers “het verkrijgen van informatie over innovaties en trends” als topprioriteit gaf. Een ander doel was het vinden van concrete oplossingen voor hun specifieke problemen. Dr. Jochen Kress, Managing Partner bij Mapal Präzisionswerkzeuge, zegt: “De belangrijkste focus van de gesprekken die we hebben gehad ligt op klantspecifieke aspecten. En de EMO is precies het juiste platform om de samenwerking te versterken tussen klanten en leveranciers.” Dr. Matthias Klein, CSO van de Emag Group voegt hieraan toe: “We hebben een overweldigende belangstelling gezien voor de innovatieve oplossingen en machines van de Emag Group. Met name onze oplossingen die werden gepresenteerd voor het bewerken van aandrijflijncomponenten van elektrische voertuigen konden op grote belangstelling rekenen. We zijn meer dan tevreden met de reacties uit de markt.”
Focus op automatisering, digitalisering en duurzaamheid
Het tekort aan geschoolde arbeidskrachten was een verdere reden waarom automatisering een duidelijk aandachtspunt was op de beurs. Ruim een derde van de bezoekers noemde dit een belangrijk probleem voor de branche. Voor bijna een kwart van de bezoekers was digitalisering een belangrijk aandachtspunt. Op de vele stands konden ze vinden wat ze zochten.
In de beurshallen van EMO stonden honderden robots opgesteld. Nieuw is dat het niet langer nodig is om programmeervaardigheden te hebben om cobots (collaboratieve robots) in te zetten voor verschillende toepassingen zoals laden en lossen, kwaliteitscontrole, verven, wassen, maar ook het aansluiten op meetapparatuur.
De cobots zijn uitgerust met sensoren die de menselijke tastzin nabootsen. Hierdoor kunnen ze werkstuktoleranties compenseren of obstakels in de werkruimte omzeilen. In samenwerking met medewerkers maakt dit bijvoorbeeld een behuizingsvrije werking mogelijk. Deze trend betekent ook dat robotfabrikanten momenteel goede zaken doen. “Cobots blijven in de productie steeds populairder worden, vooral bij kleinere bedrijven die nu moeite hebben om personeel te vinden”, zegt Nils Tersteegen, marketingmanager bij Fanuc.
Een andere focus ligt op digitalisering en connectiviteit. De nadruk ligt hierbij vooral op de open uitwisseling van gegevens – bijvoorbeeld op basis van OPC UA. Het ophalen van grote hoeveelheden gegevens uit digitale besturingen zonder het proces te beïnvloeden is hierbij een sleutelfactor. De beschikbaarheid van transparante procesgegevens is cruciaal voor procesmonitoring en het bijbehorende kwaliteitsmanagement.
De toekomst van duurzaamheid in de productie stond bij 68 procent van de bezoekers hoog op de agenda. Bezoekers van buiten Duitsland vormden driekwart van deze groep, wat betekent dat zij sterker vertegenwoordigd waren dan hun Duitse tegenhangers. Een belangrijk aspect was efficiëntie.
Enkele voorbeelden: De Product Carbon Footprint geeft het niveau van de CO2-uitstoot tijdens de productie aan en biedt klanten gedetailleerde informatie over de indirecte uitstoot die de tools die zij gebruiken bijdragen aan hun totale CO2-voetafdruk. Een ander voorbeeld zijn spindels die zijn ontworpen met het oog op energie-efficiëntie en niet in de eerste plaats op maximale prestaties. Tenslotte kunnen koelsmeermiddelen door monitoring en filtering langer gebruikt worden.
Dr. Hubert Ermer, Managing Director voor Products and Markets bij Dr. Johannes Heidenhain, vat samen. “Digitalisering en automatisering blijven zich in een snel tempo ontwikkelen. Het algemene doel is om betrouwbare productieprocessen te garanderen. Dit verhoogt de productiviteit en verkleint tegelijkertijd de ecologische voetafdruk. EMO heeft ons een platform gegeven om de specifieke uitdagingen van productieprocessen te bespreken met onze klanten en hen volledige ondersteuning te bieden.”
Hoog aantal nieuwe bezoekers
Ruim de helft van de bezoekers van de EMO was er voor het eerst bij, aldus het beursbedrijf. Dit sloot mooi aan bij het doel van de exposanten om nieuwe klanten aan te trekken. Dr. Karsten Röttger, CEO van Ecoroll uit Duitsland, zegt: “Veel bezoekers maakten voor het eerst kennis met ons. Ze hadden niet eens nagedacht over de mogelijkheden van mechanische oppervlakteafwerking. Met onze gereedschappen kunnen ze voldoen aan de toenemende kwaliteitseisen, maar vooral ook aan de grotere vraag naar duurzame producten.”
Ongeveer een vijfde van de exposanten was ook voor het eerst op het evenement. Jörg Rommelfanger, hoofd van de Robotics Division van ABB, Duitsland, vertegenwoordigt deze groep en zegt: “De EMO van dit jaar bood voor het eerst het ideale platform om onze nieuwste technologieën en oplossingen voor de industrie te demonstreren. Deze omvatten een machinelaadcel die speciaal is ontworpen voor de snelle en geautomatiseerde verwijdering van willekeurig gerangschikte werkstukken. Er was een enorme belangstelling en de talrijke gesprekken en demonstraties die we voerden waren vruchtbaar en inspirerend.”
EMO is de vakbeurs voor beslissers
Het is belangrijk dat exposanten gezien worden op de EMO Hannover, hun aanbod onder de aandacht brengen en hun competentie tonen. EMO is daarom een vakbeurs voor leidinggevenden en beslissers uit de machinebouw, automobiel- en toeleveringsindustrie, metaalverwerking, fijnmechanica, optica, de lucht- en ruimtevaartindustrie en nog veel meer. Bijna 60 procent van de bezoekers is leidinggevende of afkomstig uit het topmanagement.
Iets minder dan de helft heeft beslissingsbevoegdheid op het gebied van inkoop en aanbesteding. De helft van de vakbezoekers geeft zelfs aan met concrete investeringsplannen naar de EMO te komen. Gemiddeld waren deze bezoekers van plan een kleine 3 miljoen euro te investeren. Ruim een kwart geeft aan op de beurs bestellingen te hebben geplaatst. Ook Stephan Nell, CEO van de United Grinding Group uit Zwitserland, kan hierover berichten: “Het aantal leads ligt momenteel op hetzelfde niveau als in 2019. Ook werden enkele machinecontracten direct op de beursstand getekend.” Nog een kwart van de bezoekers is van plan om na de beurs een bestelling te plaatsen, zo blijkt uit het onderzoek.
“EMO Hannover heeft zijn positie als ‘s werelds toonaangevende vakbeurs voor productietechnologie opnieuw bevestigd en geconsolideerd”, besluit Welcker. Hij kijkt uit naar het volgende evenement, dat over twee jaar ongetwijfeld nog meer exposanten zal aantrekken als de economie weer aantrekt.
In 1975, 50 jaar geleden, vond de eerste EMO Hannover plaats. In 2025 wordt het gehouden van 22 tot 27 september.