EMO Hannover 2023 bundelt alle trends op vier gezamenlijke stands
Van 18 t/m 23 september opent de grootste internationale vakbeurs voor productietechnologie haar deuren: EMO Hannover 2023. Op in totaal vier gezamenlijke stands presenteert de beurs de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van productietechnologie. Deze stands zullen gericht zijn op additive manufacturing, connectiviteit, cobotoplossingen en duurzaamheid.
Van 18 t/m 23 september kan de internationale maakindustrie de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van productietechnologie ontdekken tijdens de EMO in Hannover. (Foto: Hainbuch)
Martin Göbel, Director Exhibitions bij de EMO-organisator VDW (Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken, oftewel Duitse Vereniging van Werktuigbouwers) in Frankfurt am Main, kent de waarde van een bezoek: “Nergens anders kunnen productiespecialisten de innovaties van de sector zo van dichtbij meemaken – gepresenteerd in thematische pakketten over de hele procesketen, en altijd actueel. Wie dus in september naar de EMO Hannover 2023 komt, mag de gezamenlijke stands niet missen.”
Additive Manufacturing Area
Een productietechniek die al jaren veel aandacht krijgt op beurzen is Additive Manufacturing. Hoewel de technologie in Nederland nog wat achterblijft, zijn er in de wereld veel toepassingen te vinden voor 3D-printen. Of het nu gaat om vliegtuigbouw, medische techniek of industrieën die zich richten op duurzame technologie – additieve fabricagemethoden worden steeds belangrijker in de productie. En de zakelijke vooruitzichten zijn goed: Dat bleek onlangs uit een enquête onder de ca. 200 bedrijven die lid zijn van de werkgroep Additive Manufacturing binnen de VDMA (Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau). Bijna driekwart van deze bedrijven verwacht in de komende 24 maanden een opwaartse trend in hun activiteiten in Duitsland. Toch kan de technologie haar volledige potentieel alleen benutten wanneer zij met succes wordt geïntegreerd in sterk geautomatiseerde industriële procesketens. Hoe dit werkt, wordt gedemonstreerd in de Additive Manufacturing Area. Hier presenteren bedrijven baanbrekende concepten uit de hele bandbreedte van de additieve procesketen, of het nu gaat om 3D-printtechnologieën, materialen of productontwikkeling.
Future of Connectivity Area
Uiteraard kan industrie 4.0 niet ontbreken op een beurs als EMO. Net als Additive Manufacturing wordt dit thema al jaren in de spotlights gezet. Hoewel het thema voor lange tijd een ongrijpbaar containbergrip was, zijn er inmiddels allerlei concrete oplossingen beschikbaar. De EMO richt zich met de Future of Connectivity Area op de digitale productie, waarin machines met elkaar kunnen communiceren, ongeacht hun merk, leeftijd of besturing. Aan bod komen onder andere automatiseringsprocessen, slimme productie, machine learning, predictief onderhoud, IIoT (Industrial Internet of Things) en vele andere aspecten.
Open Space Cobot Solutions Area
Het derde thema dat speciale aandacht krijgt is mensen en cobots. Steeds meer bedrijven investeren fors in automatisering om hun productiviteit en concurrentiekracht op peil te houden, hun veerkracht en veelzijdigheid te vergroten en gelijke tred te houden met de groeiende vraag. Zo heeft het aantal nieuwe industriële robots dat in 2021 is geïnstalleerd voor het eerst de grens van 500.000 overschreden – een nieuw record. Met name naar cobots, of collaboratieve robots, is veel vraag. Ze vormen nu al 7,5 procent van alle geïnstalleerde industriële robots, en dit is een stijgende trend. De Open Space Cobot Solutions Area is daarom volledig gewijd aan de interacties tussen mensen en industriële robots en hun huidige en potentiële toepassingen. Fabrikanten presenteren hier onder andere grijpers, beeldverwerking, meetsystemen, software, industriële elektronica, toevoersystemen en nog veel meer.
Future of Sustainability in Production
Tot slot mag duurzaamheid natuurlijk niet ontbreken op een beurs als EMO. Duurzaam produceren is een thema dat nu al een tijdje het onderwerp van gesprek is op beurzen, seminars en open huizen. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de klimaatovereenkomst van Parijs inzake klimaatverandering. Sindsdien is het duidelijk geworden: het thema duurzaamheid wordt gezien als een uitdaging van mondiaal belang die de hele samenleving aangaat. Zo heeft de Europese Unie onder meer besloten haar economie en samenleving tegen 2050 koolstofneutraal te maken. Dit heeft natuurlijk een groot effect op de verwerkende industrie. Op EMO Hannover 2023 biedt de Future of Sustainability in Production Area de ideale omgeving om kennis te maken met de nieuwste oplossingen voor de productie van morgen. Hier kunnen bezoekers kennismaken met de huidige trends op het gebied van energie-efficiëntie, de integratie van hernieuwbare energiebronnen, circulaire economie en levenscyclusconcepten.