EMO koerst af op recorddeelname
2017 is EMO-jaar. Na een pauze van vier jaar vindt de belangrijkste beurs ter wereld voor de metaalbewerking van 18 t/m 23 september opnieuw in Hannover plaats. Eind april hadden zich meer dan 2.000 bedrijven uit 44 landen aangemeld. “Daarmee ligt de huidige stand van de aanmeldingen duidelijk boven het resultaat van de vorige beurs”, lichtte Wilfried Schäfer, directeur bij EMO-organisator VDW (Vereniging van Duitse Machinefabrieken) toe tijdens een persconferentie in Den Haag. “Veel spreekt ervoor dat de EMO Hannover 2017 afkoerst op een recorddeelname.”
“Onder het motto ‘Connecting systems for intelligent production’ zullen fabrikanten van productietechniek uit de hele wereld op de EMO laten zien welke oplossingen bestaan om het grootst mogelijke nut voor de klant uit digitalisering en productie in netwerken te genereren”, aldus Schäfer. “Tegelijkertijd gaat het er natuurlijk ook om, het concurrentievermogen van de aanbieders van gereedschapsmachines met deze nieuwe oplossingen te verbeteren.”
Internationale hotspot
De EMO Hannover is de absolute hotspot voor de internationale vakwereld in de metaalbewerking. Dat blijkt allereerst uit de grote internationale deelname. Van de ruim 2000 aanmeldingen tot nu toe, zijn er meer dan 1400 afkomstig uit Europa. Voor Nederland staat de teller momenteel op 19 deelnemers. Maar het blijkt ook uit de bezoekers. In 2013 reisden circa 143.000 vakbezoekers uit meer dan 110 landen naar de EMO in Hannover. Onder hen ongeveer 3100 bezoekers uit Nederland. Het aandeel bezoekers uit andere landen dan Duitsland bedroeg 42 procent. Geen ander evenement voor productietechniek in de wereld laat een zo hoog aandeel buitenlandse bezoekers zien.
Innovatie-etalage
De EMO Hannover geldt als innovatie-etalage voor de productietechniek. Vaak stellen fabrikanten hun nieuwe ontwikkelingen af op de datum van de EMO, zodat ze op de beurs hun innovaties kunnen voorstellen aan een internationaal vakpubliek. “Daarom zijn veel trends, zoals flexibele productieconcepten, high speed bewerking en de toepassing van lineaire aandrijvingen, om er slechts enkele te noemen, aan hun zegetocht begonnen vanuit de EMO“, aldus Schäfer. In 2013 gaf 45 procent van de exposanten aan dat ze met nieuwe ontwikkelingen naar de beurs waren gekomen.
Klassieke prestatiekenmerken
Centrale discussiethema’s in de internationale productietechniek zijn de digitalisering en de productie in netwerken, zoals het EMO-motto aangeeft. Toch blijven de klassieke eisen ten aanzien van gereedschapsmachines en productiesystemen nog steeds van grote betekenis. Mechanische robuustheid, betrouwbare componenten, veilige machinebesturingen en intelligent ontworpen en bestuurde processen zijn de basis voor kwaliteit, productiviteit en kostenefficiënte productie. Daartoe wordt op de EMO Hannover een breed spectrum van verschillende machines voorgesteld.
Tot het aanbod behoren voordelige standaardmachines. Een andere grote groep vormen machines voor de gereedschap- en vormenbouw. Een ander deel van het aanbodsspectrum bestaat uit productieve universele en speciale machines voor de hoogste kwaliteitseisen in de productie van grote series en massaproductie. Hierin geïntegreerd zijn een aantal automatiseringsoplossingen, van eenvoudige palletwissel tot volledig geautomatiseerde opslag- en handlingsystemen. Door complete bewerking en integratie van technologie bij hoogste herhalingsnauwkeurigheid en beschikbaarheid ontstaan lage stukkosten.
Big data
Met deze voordelen zijn nieuwe mogelijkheden van de digitale wereld verbonden. De processen bij de klant kunnen worden geoptimaliseerd. Beschikbaarheid en opbrengst kunnen worden verhoogd. Ook mogelijk zijn toepassingen van Big Data, een veelbesproken thema. Voor de concrete toepassing in de productie moeten eerder vastgelegde meet- en sensorgegevens over de machinetoestand worden omgezet van ‘dode gegevens’ in bruikbare gegevens. Gedetailleerde analyses van grote hoeveelheden gegevens dragen bij tot de vroegtijdige herkenning van op handen zijnde uitval, bijvoorbeeld van hoofd- of voedingsassen. Daardoor worden revisietijdstippen nauwkeuriger voorspeld dan tot dusver mogelijk was. Deze nieuwe vormen van voorspellend onderhoud op basis van lerende algoritmen gaan veel verder dan de klassieke toestandsbewaking van afzonderlijke machines. De toestanden van alle machines van een productiesysteem worden geregistreerd en continu centraal bewaakt. Noodzakelijke maatregelen worden genomen op basis van gegevens over de werkelijke toestand.
Augmented Reality
Geheel nieuwe mogelijkheden zijn er daardoor ook voor de uitvoering van onderhoudswerkzaamheden. Augmented Reality vervangt het bekende onderhoudshandboek. Een onderhoudsmonteur werkt met behulp van smartphone of tablet. De software herkent in welk gedeelte van de machine de monteur zich bevindt. Door online communicatie met de machinebesturing kan de storing eenvoudiger worden gevonden. Op het scherm weergegeven stap-voor-stap handleidingen voor de reparatie komen in plaats van dure productscholing bij de klant. Zelfs niet speciaal opgeleid personeel kan daarmee eerste maatregelen voor het verhelpen van een storing uitvoeren.
De organisatoren van de EMO gaan ervan uit dat de EMO Hannover 2017 belangrijke impulsen zal geven voor de realisering van het veelbesproken concepten Industrie 4.0 en Internet of Things (IoT). “De uitvindersgeest op het gebied van productie is enorm”, zegt Wilfried Schäfer van de VDW afsluitend. “De EMO Hannover 2017 zal veel concrete impulsen geven voor de praktische toepassing van de nieuwe oplossingen onder zeer verschillende omstandigheden.”