Eriks maakt werkplaats klaar voor de toekomst met Siemens besturing
Bij Eriks Kunststoffen in Ede is sinds kort een Hardinge Bridgeport V1000 bewerkingscentrum met een Siemens Sinumerik 828D Advanced besturing in gebruik. Het is de eerste freesmachine van dit type die BMT Machine Tools met deze besturing heeft uitgeleverd. Voor Eriks was het een logische stap. Het bedrijf heeft de keuze gemaakt dat alle nieuwe frees- en draaimachines die worden aangeschaft, uitgerust worden met een Siemens besturing. “Machines die niet met Siemens kunnen worden geleverd, vallen bij voorbaat al af”, zegt productiemanager Jaap van de Beek.
In de Nederlandse maakindustrie bestaat nog steeds een hardnekkig beeld over Siemens besturingen: het zijn hightech maar tevens moeilijk te bedienen besturingen; van engineers voor engineers. Dat beeld klopt volgens Frank de Korte van Siemens Nederland echter niet meer: “Onze besturingen zijn nog steeds hightech, de aerospace is er bijvoorbeeld op gestandaardiseerd. Maar al in 2012 heeft Siemens besloten de ingewikkelde techniek eenvoudig bruikbaar maken. Onze besturingen zijn daardoor toegankelijk geworden voor veel meer gebruikers, waaronder het MKB.”
Het gevolg is dat steeds meer machines met Siemens worden uitgerust. De Korte: “Vroeger liepen de machineleveranciers met een grote boog om ons heen. Dat lukt ze echter niet meer. Ook de kleine machineleveranciers merken dat hun gebruikers steeds meer vragen om een Siemens besturing. Rond de eeuwwisseling werd slechts zo’n 5 procent van de machines voorzien van een Siemens besturing, inmiddels ligt dat percentage op 20 à 25 procent. Onze organisatie is daar op aangepast. In Nederland doen we de Sinumerik besturingen met zeven à acht personen. De service geschiedt vanuit Nederland en voor de opleidingen werken we samen met STODT.”
Industrie 4.0 omgeving
Een bedrijf dat gekozen heeft voor Siemens is Eriks Kunststoffen, dat alle mogelijke bewerkingen in kunststof uitvoert. Naast verspanende bewerkingen zoals zagen, boren, draaien en frezen, kan Eriks ook buigen, koud zetten en warm vervormen. Met co-engineering en co-development biedt het berdijf oplossingen op maat, in de vorm van hoogwaardige kunststof eindproducten volgens klantspecificatie. Eriks investeert flink in uitbreiding van de productiecapaciteit, waarbij stap voor stap een Industrie 4.0 omgeving wordt ontwikkeld; de productieprocessen worden geoptimaliseerd en zo wordt de werkplaatsproductiefaciliteit klaar gemaakt voor de toekomst.
Machines integreren
Hierbij is gekozen voor één besturing op alle draai- en freesmachine. Dat is Siemens geworden, hoewel ook Jaap van de Beek daar aanvankelijk sceptisch over was. Maar een aantal jaren geleden zag hij op een vakbeurs de ontwikkeling die Siemens heeft doorgemaakt. “Ik kreeg goede uitleg en zag met eigen ogen de gebruikersvriendelijkheid en de functionaliteit. Het was allemaal logisch opgebouwd en zag er goed uit. Ik dacht: dat krijgen we onder de knie. Onze medewerkers lieten zich ook overtuigen: ze moesten iets nieuws leren maar daarmee leggen we wel een basis voor de toekomst. Want deze besturing biedt alle mogelijkheden om onze machines te integreren in al onze bedrijfsprocessen.” Een pluspunt van Siemens is ook dat je voor draaien en frezen dezelfde besturing hebt. “Operators kunnen zo makkelijk switchen van ene naar de andere machine. Als je met de freesbesturing kunt werken, kun je dat ook met de draaibesturing”, zegt Juan Rodriguez, meewerkend voorman freesafdeling. Ook dat was een reden om voor Siemens te kiezen.
Betere kwaliteit
De eerste Siemens besturing die bij Eriks binnenkwam was al een hele verbetering. Rodriguez vertelt: “De performance van de machine wordt beïnvloed door de besturing. Met dezelfde programmering realiseerden we een betere kwaliteit. Via de interface is de besturing heel toegankelijk, het is geen black box. Het is gemakkelijk om een regel aan te passen en bijvoorbeeld een meetcyclus in te voegen.”
Met touchscreen
Inmiddels zijn al meerdere machines bij Eriks uitgerust met Siemens. Zo zit er op de 5-assige Hardinge Bridgeport XT630/5Ax die begin vorig jaar in gebruik is genomen een Sinumerik 840 besturing. Die is echter nog zonder touchscreen. Een touchscreen zit wel de Sinumerik 828d Advanced besturing op het V1000 bewerkingscentrum, dat samen met de 5-asser is gekoppeld aan een robotcel van BMO Automation. Deze besturing heeft een groot 15,4” touchscreen waardoor de user interface sterk verbetert. Een krachtigere processor en een groter geheugen maken het mogelijk gedetailleerdere freesbanen te programmeren, wat ten goede komt aan het eindresultaat. Hierdoor is minder (handmatige) nabewerking nodig. De operator kan gemakkelijk editen tijdens het frezen, bijvoorbeeld een zoekprogramma ingeven om aan het einde van de bewerkingscyclus de machine schoon te maken.
Multitouch functie
De besturing kent een multitouch functie, die zijn volledige kracht vooral demonstreert bij de simulatie. Met een, twee of drie vingers kan de operator op het scherm inzoomen, een werkstuk roteren en bewegen. Zo kan hij het van alle kanten bekijken en controleren of alles goed is voordat hij de machine start. Siemens zelf spreekt bij deze besturingen over ‘Smart Operation’. “Nog nooit was het zo eenvoudig om een werktuigmachine te integreren in de productieprocessen”, zegt Frank de korte. “Veel zit standaard in onze besturingen, zoals koppelingen met robots en aansluiting op Industrie 4.0 toepassingen. Hiermee wordt het voor het MKB heel eenvoudig om nieuwe technieken te gebruiken in hun werkomgeving.” De Siemens besturing kan overal bij. De gebruiker kan er alle informatie mee uit de machine halen. Maar welke informatie wil hij zien? “Daarin zullen we onze eigen keuzes moeten maken”, zegt Jaap van de Beek. “Ik weet wel: de besturing moet data doorgeven voor de rest van ons productieproces. Daar was ik 6 jaar geleden totaal nog niet mee bezig, maar nu wel. Nu denk ik bijvoorbeeld na over de mogelijkheid dat de planner/werkvoorbereider automatisch en onmiddellijk een berichtje ontvangt als er een storing is op een machine. Alle puzzelstukjes beginnen op hun plaats te vallen. We hebben een goede keuze gemaakt met Siemens. Hierop kunnen we verder bouwen.”