Ermaksan wil middenmoot ontstijgen
Ermaksan viert deze zomer het 50-jarig bestaan met de opening van een nieuwe laserfabriek en is ondertussen bezig een nieuw R&D centrum op te zetten. Beide zaken zijn volgens Ben Heikoop, sales engineer bij Landré, tekenend voor de ontwikkeling van de Turkse machinefabrikant. “Producenten in landen als Turkije hebben altijd gekopieerd. Maar je ziet nu dat ze steeds meer energie in ontwikkeling stoppen. Ermaksan wil toegevoegde waarde bieden; niet tot de grijze middenmoot behoren, maar richting top gaan door de machines voortdurend te vernieuwen.”
Het is al weer zo’n 5 jaar geleden dat Landré in de Benelux Ermaksan ging vertegenwoordigen, producent van uithoekers, scharen, kantbanken, lasersnijmachines, plasmasnijmachines en ponsmachines. Dit programma vormt de kern van Landré’s assortiment voor de plaatbewerking.
Uitstraling en kwaliteit
Tientallen jaren had Ermaksan niet de intentie om buiten Turkije actief te zijn. Dat veranderde toen de zoon van de oprichter het bedrijf overnam. Hij wilde gaan exporteren en bouwde daarvoor een nieuwe fabriek, die net in gebruik was toen de relatie met Landré tot stand kwam. Die fabriek maakte indruk, al zagen de mensen van Landré ook de opstartproblemen. Maar daartoe aangespoord en ondersteund door haar Europese partners heeft Ermaksan flinke stappen gemaakt. De werkwijze is verbeterd, de interne veiligheid is opgevoerd en alle machines hebben een uniforme uitstraling gekregen. “Uitstraling en kwaliteit zijn belangrijk”, weet Heikoop. “Onze klanten kijken echt hoe een machine is gemaakt. Ze verwachten van een fabrikant die plaatbewerkingsmachines maakt dat het plaatwerk op die machines goed smoelt. En er moeten bewezen componenten in zitten, die vrij verkrijgbaar zijn op de Europese markt. Want een machine mag natuurlijk niet een week stilstaan. Daarin heeft Ermaksan grote stappen gemaakt. Er zitten echt andere elektronische componenten in hun machines dan 15 jaar geleden. Daarnaast heeft Ermaksan natuurlijk een belangrijke stap gezet met de productie van fiberlasersnijmachines. Deze hebben een IPG bron, een Precitec snijkop en verder allemaal de juiste componenten waarmee we onze Europese klanten kunnen overtuigen. Na de zomer, als de nieuwe laserfabriek klaar is, kunnen ze 40 à 50 lasersnijmachines per maand produceren.”
Technologische ontwikkelingen
Technologisch kan Ermaksan steeds meer. Heikoop wijst op de fiberlasermachine die Landré recent heeft geleverd aan het bedrijf Peter Bax in België. Bax was de eerste klant die vroeg om een fiberlaser die ook buis- en kokermateriaal kon snijden. Speciaal voor hem is een machine ontwikkeld met twee snijbedden voor vlak materiaal en daarnaast een rotatie-as voor buis en koker. Het bovenste snijbed is 6 x 1,5 meter (daar passen twee platen van 3 x 1,5 meter op), het onderste bed 6 x 2 meter. Naast het bovenste bed bevindt zich de rotatie-as waarmee buismateriaal tot rond 200 mm en een lengte van 6 meter kan worden gesneden. Ermaksan heeft inmiddels een stuk of tien van die machines gebouwd, die wereldwijd zijn geïnstalleerd.
Geautomatiseerde systemen
Ben Heikoop toont ook een video op Youtube van een compleet geautomatiseerd systeem voor een bedrijf in het Midden-Oosten dat lantarenpalen produceert. Het bestaat uit een tandem kantpers (totale lengte 16 meter) met plaatdiktemeetsysteem, gestuurde bombering en aan- en afvoerapparaat. “Zo’n installatie geeft aan dat ze goed zijn in het uitdenken van compleet geautomatiseerde machines”, aldus Heikoop. “Ze willen verder denken dan eenvoudige machines bouwen.”
Voor de lasersnijmachines bouwt Ermaksan de automatisering niet zelf. De Italiaanse partner Stima engineering zorgt hier voor de be- en ontlaadsystemen en de magazijnen in de Ermaksan kleuren. “Bovendien kan Landré ook voor een automatiseringssysteem van Antil zorgen”, zegt Heikoop. “Daarmee kunnen we klantspecifieke oplossingen leveren voor elk merk lasersnijmachine.”
Alma CAM-software
Ook op het gebied van software – waarvan steeds meer wordt verwacht in de moderne plaatwerkpraktijk – zoekt Ermaksan samenwerking. Onlangs is een overeenkomst getekend met Alma, producent van CAM-software, die ook door Landré wordt vertegenwoordigd. Ermaksan heeft daarbij de volledig controle over het verkoopproces en de installatie van Alma software, om de eindgebruikers te kunnen voorzien van complete en volledig geïntegreerde oplossingen. Ermaksan levert Alma nesting- en programmeersoftware met de lasersnijmachines en in het bijzonder voor de fiberlaser en 4-assige buislasermachines.
Ook voor de offline aansturing van kantbanken is het partnerschap met Alma interessant. Zo kunnen deze machines nog completer worden aangeboden. Landré demonstreerde in mei tijdens het open huis in Vianen een Speedbend. Volgens Heikoop een hele mooie degelijke machine. Heel compleet met standaard zes gestuurde assen, Delem touchscreen besturing, CNC-gestuurde bombering, Akas beveiligingssysteem en gereedschappen van Eurostamp met eigen Landré logo.
Ermaksan op Techni-Show
De Nederlandse en Belgische markt krijgt steeds meer vertrouwen in machines van Turkse makelij. In de Benelux staan inmiddels zo’n 175 machines van Ermaksan, waarvan 60 procent kantbanken, 30 procent scharen en 10 procent lasers en ponsmachines. “We hebben al zeven fiberlasers in de Benelux geplaatst”, zegt Heikoop. “In het begin was het soms best moeilijk om klanten van Ermaksan te overtuigen, maar we merken dat de acceptatie van Turkse machines steeds beter wordt.”
Om het merk verder te positioneren op de markt in de BeNeLux zal Ermaksan in 2016 deelnemen aan de Techni-Show, waarbij Landré zorg zal dragen voor de standbemanning en de overige ondersteuning. Daarmee keert de machinehandelaar uit Vianen voor het eerst sinds 2008 weer terug in de plaatwerkhal op de vakbeurs in Utrecht.