Estafettestakingen in metalektro
Uit protest tegen de opstelling van werkgeversorganisatie FME in de onderhandelingen voor een nieuwe cao Metalektro begint FNV Metaal donderdag een stakingsestafette bij onder andere ASML, DAF, Fokker en Thyssen Krupp. Alle stakingen worden coronaproof georganiseerd. Stakers worden opgeroepen zich in te schrijven in een speciale Staakstraat, waar ze met de auto doorheen kunnen rijden.
Met deze aankondiging komt een einde aan een korte adempauze. Kort voor jaarwisseling besloten FNV Metaal en CNV Vakmensen stakingsacties waarbij meerdere mensen bij elkaar komen, tijdelijk uit te stellen naar aanleiding van de lockdown. Nu worden de acties echter weer opgepakt. Vanaf donderdag leggen over een periode van enkele weken duizenden medewerkers het werk neer. Petra Bolster, eerste onderhandelaar FNV Metaal: “De mensen die het werk doen in de sector voelen zich totaal niet serieus genomen. Werkgevers bieden geen normaal salaris, willen geen goede regelingen om gezond de AOW-leeftijd te halen en geen afspraken over het in vaste dienst nemen van flexwerkers.”
Vakbonden en werkgevers zijn sinds september in gesprek over een nieuwe cao Metalektro. Tot nu toe bieden de werkgevers een loonsverhoging van 2,25 procent over twee jaar. Dat is ongeveer 1,1 procent per jaar. “Die loonsverhoging zorgt voor vermindering van koopkracht. Wij willen een loonsverhoging die eer doet aan de enorme inzet van de werknemers in deze sector”, aldus Bolster.
Veel overwerk
Werkgevers zeggen niet meer loon te kunnen bieden, omdat het door de coronacrisis slecht gaat in de sector. Bolster: “Dat is onzin. Veel bedrijven draaien prima, er is veel overwerk. Bovendien hebben wij voorgesteld om bij bedrijven waar het echt slecht gaat als gevolg van de coronacrisis, afspraken te maken over hoe om te gaan met de loonsverhoging.”
Werkgevers en werknemers zijn het verder ook nog niet eens over meer zeggenschap voor werknemers over hun werk-privébalans, de zwareberoepenregeling en over flexwerkers en jongeren. FNV wil onder meer gelijke lonen voor iedereen die hetzelfde werk doet, ongeacht de contractvorm.