EU Ecolabel (EEL) voor biologisch smeermiddel rhenus LAE 2
Rhenus Lub heeft voor het onlangs gelanceerde rhenus LAE 2, een verdere ontwikkeling van het beproefde biologisch smeermiddel rhenus LAC 2, het EU Ecolabel (EEL) ontvangen. Dit wordt toegekend aan producten die gedurende hun hele levenscyclus een lage impact op het milieu hebben.
Na een uitgebreid certificeringsproces heeft Rhenus Lub voor het biologische smeermiddel rhenus LAE 2 het EU Ecolabel (EEL) ontvangen.
Standaardvetten op basis van minerale olie zijn vaak zeer efficiĆ«nt, maar kunnen – afhankelijk van de toepassing en het gebruik – een potentieel risico voor het milieu vormen. Rhenus Lub besteedt daarom al jarenlang aanzienlijke middelen aan onderzoek en ontwikkeling om zijn producten milieuvriendelijk te maken.
Na een uitgebreid certificeringsproces heeft het biologische smeermiddel rhenus LAE 2 nu het EU Ecolabel (EEL) ontvangen. Dit milieukeurmerk wordt erkend in alle lidstaten van de Europese Unie en in Noorwegen, Liechtenstein en IJsland.
Net zo effectief
āNatuurlijke basisoliĆ«n van koolzaad of zonnebloem zijn gevoelig voor oxidatie en daarom vaak niet geschikt voor veeleisende toepassingen. Dit heeft geleid tot vooroordelen over de prestaties van biologische smeervettenā, legt Marco Pfeiffer, hoofd Productmanagement en verkoop vetten bij Rhenus Lub, uit. āWij wilden deze zienswijze veranderen. Dankzij synthetische esters met uitstekende eigenschappen, zoals die worden gebruikt in rhenus LAE 2, zijn biologische smeermiddelen nu op veel gebieden net zo effectief als smeermiddelen op basis van minerale olie.
Hoewel het Ecolabel slechts zeer beperkte mogelijkheden toestaat, zijn we erin geslaagd om een oplossing te ontwikkelen met extreem hoge prestaties. Qua performance is er momenteel nauwelijks een vergelijkbaar product bij Ecolabel-vetten te vinden – we lopen hier voorop in de ontwikkeling.ā
Strikte criteria Europees milieukeurmerk
EEL-gecertificeerde producten hebben een lagere impact op lucht, water, bodem en menselijke gezondheid dan commercieel verkrijgbare smeermiddelen op basis van minerale olie. Om het EEL-certificaat te verkrijgen, moeten bedrijven aan strenge eisen voldoen. Dit houdt onder andere in dat ze de LuSC-lijst (Lubricant Substance Classification) moeten aanhouden, die de grondstoffen bevat welke mogen worden gebruikt.
Tegelijkertijd wordt het gebruik van zogenaamde performance-grondstoffen, die meestal niet of slechts in beperkte mate biologisch afbreekbaar zijn, beperkt. Daarnaast zijn er voorschriften voor verpakkingen die een bepaald aandeel aan gerecycled materiaal moeten bevatten en zodanig ontworpen moeten zijn, dat morsen veilig wordt voorkomen.
Betrouwbare prestaties in kritieke situaties
Het hoogwaardige biologische smeermiddel rhenus LAE 2 is vooral geoptimaliseerd voor gebruik op verliessmeerpunten waar overtollig en verdrongen smeervet in de bodem, de riolering of het water terecht kan komen. Dit zijn bijvoorbeeld bouwmachines, machines en transportuitrusting in de dag- en nachtmijnbouw, apparaten in de waterbouw, sluizen-, rioolwaterzuiverings- en havenfaciliteiten, landbouwmachines of spoorwegtransport.
Terwijl smeervetten op basis van minerale olie hier altijd een zeker risico voor het milieu vormen, is rhenus LAE 2 gemakkelijk biologisch afbreekbaar. Het is geschikt voor de smering van rol- en glijlagers onder hoge – zelfs schokachtige – belastingen en is betrouwbaar bestand tegen hoge temperaturen. Bovendien is het bestand tegen water en oxidatie, heeft het zeer goede anticorrosie-eigenschappen en een goede hechting.
āDe verdere ontwikkeling en optimalisatie van ons beproefde biologisch smeermiddel en de certificering van rhenus LAE 2 met het EU Ecolabel vormen een volgende stap op weg naar uitgebreide duurzaamheidā, zegt Pfeiffer. āWe zijn al bezig om nog meer producten op de markt te brengen en zullen dit thema in de toekomst proactief blijven bevorderen.ā