Euromac stapt in wereld van kantpersen

Euromac, vooral bekend van de ponsnibbelmachines, stapt in de wereld van het buigen van plaatmateriaal. De Italiaanse fabrikant presenteerde op de Euroblech de kleine servo-elektrische kantpers FX bend, leverbaar in een 850 en een 1300 model.

Volgens Marco Mans van Tuwi, dat Euromac op Nederlandse markt vertegenwoordigt, vormen deze twee modellen de start van een serie kantpersen. “Maar Euromac zal zich daarbij beperken tot servo-elektrische machines. Het is niet de bedoeling ook grote zware hydraulische kantpersen te gaan produceren.”
De FX bend is volgens Mans een ‘heel slim ding’. “Er is heel goed nagedacht over de achteraanslag, de besturing en de aandrijving. Deze machine loopt verschrikkelijk mooi.”
Het frame is gemaakt van twee met elkaar verbonden Meehaniet (een type gietijzer) monoblock frames. Dit zorgt voor maximale stijfheid, betrouwbaarheid en nauwkeurigheid bij het buigen van onderdelen. Door het ergonomische ontwerp van het frame werkt de gebruiker in een comfortabele positie. Het ontwerp is zodanig dat de maximale lengte van de tafel kan worden benut en gereedschappen makkelijk kunnen worden verwijderd vanaf de zijkant.
De achteraanslag telt 2, 4 of 6 assen, die volledig automatisch en onafhankelijk bewegen. De toepassing van carbonvezel elementen reduceert het gewicht van de vingers en zorgt voor snelheden tot 1000 mm/sec. Er is keuze uit twee lasersystemen die de veiligheid van de gebruiker en een hoge productiviteit van de machine garanderen. LZS-004 Dual Laser maakt het voor de gebruiker mogelijk om dicht bij de gereedschappen veilig te werken, ook als de RAM en de achteraanslag met hoge snelheid bewegen De maximale snelheid kan worden behouden tot 6 mm afstand van de werkstuk. Door toepassing van de LZS-005 Block Laser met digitale camera kan de topsnelheid zelfs tot op 2 mm van het onderdeel worden behouden. De besturing van de FX bend geschiedt middels een Panasonic Thoughbook.
De buigkracht van model 850 is 200 kN, van de 1300 400 kN, de buiglengte is 850 resp. 1300 mm. De opening van tafel tot RAM is bij de 850 maximaal 470 mm en bij de 1300 maximaal 525 mm. De 850 weegt 2000 kg, de 1300 4000 kg. Beide machines zijn gemakkelijk verplaatsbaar met een heftruck.
De FX bend is vanaf begin 2015 leverbaar op de Nederlandse markt.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetaalNieuws Extra IM

Handige gids voor veilig en comfortabel werken in de metaalindustrie

22-11 In deze gids bespreken we hoe je veilig en comfortabel kunt werken, ergonomie, beschermingsmiddelen…

Verbinden

Lasrobot onderhoudt het spoor

20-11 ProRail staat voor grote uitdagingen om de toekomstdoelen te behalen. Dat betekent ook dat…

3D

MetalFabG2 3D-metaalprinters ingezet voor radiofrequentieproductie

20-11 SWISSto12 werd in 2011 opgericht als spin-off van het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie…

Personeel en Opleiding

Creatieve oplossingen voor toekomst van werk in metalektro

20-11 Inspirerende keynotes en interactieve workshops gaven bijna 300 HR-professionals en leidinggevenden uit de metalektrosector…

Oppervlaktetechniek

KeyTec en Rösler: Samenwerken aan Innovatie in Oppervlaktebewerking

20-11 Onlangs heeft KeyTec opnieuw geïnvesteerd in een oppervlaktebewerkingsmachine van Rösler. Maar waarom koos KeyTec…

Verspanen

Recordaantal internationale delegaties op Precisiebeurs

20-11 Twee dagen lang stonden de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch wederom in het teken van het…

Oppervlaktetechniek

Nieuwe beitstunnel bij Laura Metaal

20-11 Laura Metaal verwerkt met geavanceerde decoilinstallaties coils tot platen. De beitslijn verwijdert onzuiverheden zoals…

Oppervlaktetechniek

Naar futureproof oppervlaktebehandeling

20-11 De Nederlandse oppervlaktebehandelende industrie is vooraanstaand in de wereld, maar kent diverse uitdagingen. Werknemers…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs