Europese staalprijzen nog stabiel
Sinds het einde van de vakanties in de EU, is er nog geen grote prijsbeweging in de staalmarkt, meldt Noviostaal in zijn maandelijkse nieuwsbrief. Weliswaar willen diverse fabrieken hogere prijzen scoren, maar tot nu toe lijkt de bereidheid bij de afnemers om meer te betalen niet erg groot te noemen, maar tegelijkertijd is kennelijk ook de behoefte om nieuwe orders te plaatsen redelijk beperkt.
Op de Chinese markt blijven de prijzen stabiel en zijn de voorraden geschat op circa 10 miljoen ton wat wijst op een stabiele vraag. Terwijl de netto uitvoer van Chinees staal in de eerste 6 maanden gestegen is, zelfs nadat Amerika invoerheffingen van 25% implementeerde, is deze in juli en augustus gedaald. Insiders wijten de daling aan de houding van de inkopers in China die afwachten hoe de ontwikkelingen omtrent de extra heffing op Chinese producten door de VS zal gaan uitpakken. De maatregelen ter vermindering van de milieuvervuiling die de Chinese heeft genomen hebben wel geleid tot een daling van de ruwstaalproductie in augustus ten opzichte van juli, maar in vergelijking met dezelfde maand in 2017 juist weer een stijging van ruim 7,5%. Ook onlangs heeft de lokale overheid in Tangshan een plan gepresenteerd, waarbij onder andere de staalindustrie in de periode van 1 oktober 2018 tot en met 31 maart 2019 de productie met wel 30 tot zelfs 70% zou moeten beperkt worden. “Het blijft al met al erg onduidelijkheid in hoeverre de beperking van de ruwstaalproductie in China zich feitelijk gaat ontwikkelen”, aldus Noviostaal.
Turkije
In augustus heeft de VS circa 2,9 miljoen staal ton geïmporteerd, wat een daling van circa 8% ten opzichte van juli 2018 betekent. Turkije was op dat gebied de grootste verliezer met een daling van meer dan 50% in vergelijking met dezelfde periode 2017. Dat land publiceerde onlangs echter de exportcijfers over de eerste 8 maanden en daaruit blijkt dat er circa 13 miljoen ton is uitgevoerd, wat een stijging van 5,8% betekent ten opzichte van 2017.
In Italië hebben de vakbonden en ArcelorMittal deze maand een akkoord bereikt over de geplande overname van ILVA. Nu is nog de nieuwe Italiaanse regering aan zet om een definitief OK te geven. Zodra dat gebeurd is zal er een kettingreactie van overnames en/of verzelfstandiging van diverse productie-eenheden van ArcelorMittal binnen Europa gaan volgen. Naar verluidt zou bijvoorbeeld Salzgitter-Mannesmann AG geïnteresseerd zijn in de verzinkingslijnen van ArcelorMittal in Luik (B).
Reorganisatieplan British Steel
Ondanks de economische hoogconjunctuur in Europa zijn er echter ook minder positieve geluiden te horen. In het Verenigd Koninkrijk is onlangs door het enkele jaren geleden gevormde British Steel een reorganisatieplan bekend gemaakt om circa 400 arbeidsplaatsen te laten vervallen. De banen verdwijnen vooral bij administratieve en andere ondersteunende diensten, maar niet aan de productiezijde. Het plan valt desondanks erg slecht binnen het land, waarschijnlijk mede ook door de onzekere toekomst in het kader van de Brexit, die in maart 2019 voltooid moet zijn. Maar -zo zegt de bedrijfsleiding- de actie is bedoeld om een stevig fundament voor de toekomst te bouwen.
In Spanje heeft een producent van verzinkt en voorgelakt staal recentelijk bekend gemaakt bijna 100 banen te gaan schrappen wegen ‘moeilijke marktomstandigheden’.
Binnen Europa circuleren overigens ook berichten als zouden er achter de schermen tussen de USA en de EU vergevorderde onderhandelingen plaats vinden over het wederzijds laten vervallen van de onlangs ingevoerde importheffingen. “De marktsituatie binnen de EU op dit moment leidt bij ons tot de conclusie dat op korte termijn geen of weinig prijswijzigingen te verwachten zijn”, aldus Noviostaal.