Europese strategie nodig voor 3D-printen
De EU moet met een Europese strategie voor Additive Manufacturing komen. Dat was de belangrijkste boodschap van het Additive Manufacturing European congres dat Cecimo, de Europese organisatie van de machinegereedschappenindustrie, onlangs hield in het Europees parlement in Brussel.
Vertegenwoordigers uit de industrie, wetenschap, Europese instellingen, denktanks en organisaties voor standaardisering discussieerden daar over de vraag hoe volledige industrialisatie van additive manufacturing (AM) kan worden bereikt op een snelle en goedkope manier en tegelijkertijd de hoogste waarde voor de gemeenschap kan realiseren.
Centrale rol voor Europa
Het congres bevestigde dat 3D-printen perspectieven creëert in termen van technologie, markten, economische ontwikkeling en duurzaamheid. De ontwerpvrijheid die AM meebrengt maakt het voor ontwerpers en engineers mogelijk om functionele producten te ontwikkelen die tegemoet komen aan de complexe behoeften van klanten. Bovendien levert laag-voor-laag productie ongekende besparingen op qua materiaal- en energieverbruik, waarmee AM een blueprint wordt voor duurzame en concurrerende productie. Cecimo-president Jean Camille Uring: “Additive manufacturing kan Europa’s behoefte aan innovatie bevredigen en een boost geven aan de toegevoegde waarde van industriële productie. Het is nog steeds een relatief jonge techniek, die verder moet worden ontwikkeld zodat het potentieel ten volle kan worden benut. Europa moet snel stappen nemen om een centrale rol te spelen in de mondiale competitie om AM om te turnen in een vooraanstaande technologie die diverse sectoren bedient.”
Onderdeel van digitalisering
Tijdens het congres werd algemeen erkend dat AM een integraal onderdeel is van de digitaliseringstrend in de productie. Bij AM kunnen digitale data direct worden omgezet in producten, waarmee bestaande productieprocessen en toeleverketens worden verstoord. Toeleverketens worden verschoven naar de virtuele omgeving en opslagvereisten worden gereduceerd tot de hardware die nodig is om files op te slaan. Door het promoten van massa-productie op maat en on demand-productie dichtbij klanten, kan AM een motor worden voor de herindustrialisatie van Europa.
Ook werd op het congres de impact van 3D-printen op de gemeenschap sterk benadrukt. Hoewel industriële AM toepassingen hun weg vinden in sectoren als de automotive en energie, lijken vooral de aerospace en medische sector de nieuwe techniek als eerste te adopteren. Het licht construeren van vliegtuigen kan elk jaar duizenden tonnen aan emissies besparen. AM leidt tot de efficiënte productie van protheses en implantaten op maat, die zorgen voor een betere kwaliteit van leven voor honderdduizenden mensen tegen minder kosten.
Marktopname
Volgens Cecimo-directeur Filip Geerts is het 3D-printen al hard op weg om een vooraanstaande techniek te worden. “Maar op weg naar de industrialisatie van deze techniek zijn er uitdagingen en obstakels die opgeruimd moeten worden. Adequate overheidspolitiek moet een rol spelen in de verdere technologische ontwikkeling en marktopname. Met de kennis, het aanwezige vakmanschap en de hulpbronnen heeft Europa het potentieel om een mondiaal center of excellence in AM te worden.”
De EU heeft al het nodige geld in de ontwikkeling van AM gepompt. Alleen al in het kader van het 7e Raamwerk Programma (2007-2013) is €160 miljoen euro Europees geld in meer dan 60 projecten voor additive manufacturing technieken gestoken. In het eerste jaar van het Horizon 2020 Programma, in 2014, zijn negen AM projecten en acties geselecteerd, die profiteerden van meer dan €17 miljoen euro uit Europese fondsen.
Technische beperkingen overwinnen
Vertegenwoordigers van industrie en wetenschap benadrukten tijdens het congres dat het voortzetten van de financiële steun door de EU noodzakelijk is om de technische beperkingen van AM te overwinnen. Zo kan de techniek ook dichter bij serieproductie worden gebracht, hetgeen haar volledige economische potentieel zal ontsluiten.
De EU moet volgens de congresgangers een Europese strategie voor Additive Manufacturing adopteren, die de ontwikkelingen in de verschillende lidstaten met elkaar verbindt. Zo’n strategie moet verder gaan dan het ondersteunen van onderzoek, maar ook de marktopname van AM versnellen, inclusief standaardisering, financiering, vergroting van het bewustzijn, vaardigheden, IPR, betrouwbaarheid en kwalificatie- en certificatieprocedures. Vooral standaards zijn belangrijke instrumenten om te bouwen aan het vertrouwen van de markt in de nieuwe techniek. Educatie en vaardigheden lijken de acceptatie van AM in de markt te kunnen aanjagen. Innovatie in AM wordt gestimuleerd door gebruik. Daarom is het essentieel AM op te nemen in opleidingsprogramma’s en studenten en industriële medewerkers toegang te geven tot praktische trainingen. Ontwerpers en engineers zullen degenen zijn die het 3D-printen verspreiden, of het nu is in de machinegereedschappen, de aerospace of de automotive.