Europese subsidie voor 3D-printkompas
Het project 3D-printkompas in Noord-Nederland heeft een Europese subsidie van ruim € 2,4 miljoen ontvangen.
Met de Europese subsidie kunnen de partners van het project 3D-printkompas aan de slag om de kennis op het gebied van 3D-printen en 3D-elektronica in Noord-Nederland te verhogen.
Aan dit project werkt een consortium van verschillende bedrijven en kennisinstellingen uit Noord-Nederland met als doel het ontwikkelen en delen van kennis op het gebied van 3D-printen en 3D-elektronica binnen Noord-Nederland te verhogen en om innovatieve toepassingen te realiseren. Daarnaast worden noordelijke MKB-bedrijven ondersteund in het verhogen van hun kennisniveau van deze technologieën.
Virtual Shared Facility
Een onderdeel hiervan is het opzetten van een Virtual Shared Facility, waarbij alle betrokken partijen gebruik maken van elkaars faciliteiten en infrastructuur voor de technieken 3D-metaalprinten, 3D-kunststof/composiet printen, 3D-glasprinten en 3D-elektronica. Het verwachte resultaat is een snellere adoptie van deze technologieën. Om de samenwerking blijvend te maken, is er de intentie om een community te creëren voor de regio Noord-Nederland, waarmee een noordelijk ecosysteem ontstaat.
Het consortium bestaat onder meer uit Rijksuniversiteit Groningen, diverse bedrijven van het Innovatiecluster Drachten, Binder3D en Stichting NHL Stenden Hogeschool.
Gedeputeerde Friso Douwstra overhandigde namens de provincie Fryslân, de provincie Groningen en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) een cheque met het subsidiebedrag aan projectleider Johan Pragt van ICD/Astron. Douwstra: “Samenwerking tussen bedrijven en instellingen in Noord-Nederland maakt innovatie mogelijk. Vaak blijft het bij woorden, maar ik ben blij te zien dat we dit prachtige voorbeeld van het project 3D-printkompas mogen ondersteunen.”