Eurozone stut Duitse werktuigmachinebouw
In het tweede kwartaal van 2023 daalden de inkomende orders bij de Duitse werktuigmachine-industrie nominaal met 3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
De omzet van de Duitse werktuigmachine-industrie blijft op een hoog niveau. Nominaal groeide deze in de eerste helft van het jaar met 21 procent en in reële termen met 13 procent.
De binnenlandse orders lagen 11 procent onder het niveau van vorig jaar, terwijl de buitenlandse orders met 1 procent stegen. In de eerste helft van het jaar daalde de orderintake met in totaal 7 procent. De binnenlandse orders daalden met 15 procent op jaarbasis, terwijl de buitenlandse orders met 4 procent daalden. In reële termen betekent dit een daling van 13 procent in bestellingen.
Impuls uit Eurolanden
“De orders stegen aan het einde van het tweede kwartaal opnieuw verrassend, vergelijkbaar met maart”, meldt Wilfried Schäfer, directeur van branchevereniging VDW. In het tweede kwartaal kwam de impuls uit de eurolanden. De toename van de orders aan het einde van het tweede kwartaal is ook verdeeld over zowel verspanen als vormen. “Natuurlijk weten we uit ervaring dat een maandresultaat geen trendomkeer signaleert”, vervolgt Schäfer. Integendeel, de fluctuaties waren gebaseerd op de projectactiviteiten, vooral in de vormtechnologie.
Groeisectoren
Daarnaast ondersteunen orders uit groeisectoren als e-mobiliteit, windenergie, maar ook lucht- en ruimtevaart en defensie de orderintake. De standaard machine-activiteiten zijn daarentegen meestal zwakker, omdat kleine en middelgrote klanten onrustig zijn en hun investeringen uitstellen. Het zal moeilijk worden met krediet gefinancierde machine-aankopen vanwege de stijging van de rentetarieven.
Omzet blijft op hoog niveau
De omzet blijft op een hoog niveau. Nominaal groeide deze in de eerste helft van het jaar met 21 procent en in reële termen met 13 procent. De bezettingsgraad is in juli van dit jaar weer licht gestegen, van 88,3 naar 90,5 procent.
De orderportefeuille daalt maar langzaam. “Daarom blijft de VDW-prognose van 10 procent productiegroei in het lopende jaar geldig”, besluit Schäfer. Het buitenland blijft de drijvende kracht, en alleen Azië met een positief saldo.