Exoskelet voor de maakindustrie in de maak
Exoskeletten worden al toegepast in de revalidatie, waar ze aan mensen met fysieke beperkingen het vermogen geven om weer te kunnen staan en lopen. TNO ontwikkelt met diverse Europese partners een exoskelet voor de maakindustrie, genaamd Robo-Mate.
Robo-Mate moet de mens ondersteunen bij fysiek zware taken, die om wat voor reden dan ook lastig te automatiseren zijn. Een exoskelet, dat de mens ondersteunt bij het langdurig voorovergebogen staan (bijvoorbeeld het omstellen van machines) en het tillen van lasten.
Het meest geavanceerde exoskelet ter wereld heet ‘Hybrid Assistive Limb’ (HAL) en is van Japanse makelij. Onlangs heeft een Japanse delegatie onder leiding van Toshimichi Miura van de Japanese Robot Association (JARA) een bezoek gebracht aan TNO in Leiden. Verder aanwezig in deze delegatie: Cyberdyne (de ontwikkelaar van HAL), het nationale instituut voor geavanceerde industrieel onderzoek en technologie (AIST), het Mitsubishi Research Institute (MRI) en het Japanse instituut voor gezondheid en veiligheid (JNIOSH).
Duidelijk werd dat TNO en ‘de Japanners’ veel van elkaar kunnen leren. De Japanse delegatie was onder de indruk van de TNO kennis op het gebied van veiligheid, ergonomie en biomechanica. Door de verschillende toepassingsgebieden van HAL en Robo-Mate zijn er ook verschillen in uitdaging. Als je revalideert accepteer je meer hinder en discomfort van een exoskelet, als je weet dat je daarmee straks weer gewoon kunt functioneren. Bij een industriële toepassing wil je er 100% van overtuigd zijn dat het dragen van het exoskelet geen lichamelijk ongemak met zich meebrengt en niet hindert bij het lopen of het maken van onverwachte bewegingen. Ook zijn er bij industriële toepassing heel andere veiligheidseisen, waaraan voldaan moet worden.
Lees hier meer informatie over HAL
Lees hier meer informatie over Robo-Mate
Wie belangstelling heeft voor dit onderwerp kan contact opnemen met Michiel de Looze of Dirk Osinga.