Fanuc CNC Simulator software v.3.1 gelanceerd
Voor het beroepsonderwijs is de nieuwe release van de Fanuc CNC Simulator software nu officieel beschikbaar. Hiermee kan op een toegankelijke manier kennis worden gemaakt met CNC-bewerkingen op 3D virtuele machines.
Er is veel energie gestoken in deze versie, om up-to-date Fanuc-configuraties te realiseren. Dit sluit aan bij de Nederlandse werksituatie en de Fanuc-instructieboeken met praktijkoefeningen voor CNC draaien en -frezen. De levering omvat ook diverse werkboeken in de vorm van tutorials en interactieve CNC-programmeeroefeningen. De opzet van de software is overzichtelijk, zodat al snel nieuwe CNC-programma’s kunnen worden gemaakt en gecontroleerd. De benodigde magazijn voorraad tools en werkstukken (bibliotheken) zijn gemakkelijk aan te vullen.
Maar er zijn nog meer functies beschikbaar, die de nieuwsgierigheid kunnen prikkelen. De E-learning module is zelf uit te breiden voor opgaven in het eigen praktijklokaal. De SimCam module vormt een uitdaging om de mogelijkheden van CADCAM te ontdekken. Er is een 3D freesfunctie voorhanden, een graveerfunctie, er kunnen tandwielsets worden berekend en gefreesd en meer handige tools en plug-ins. Ook Fanuc-macro’s voor draaien en frezen inclusief onder programma techniek worden ondersteund. In de software kan ook kennis worden gemaakt met diverse simulaties van bewerkingen op onder andere bovenfrees-, laser/plasmasnij-, 3D print-machines en zelfs een 5-assige robot om deze te visualiseren. De besturing van een virtuele drone is als fun toepassing beschikbaar.
“De Fanuc CNC Simulator vervult daarmee de wensen van het vmbo/mbo onderwijs en is ook een betaalbaar instructiepakket”, aldus Peter Schuurbiers van het CNC Instructie Buro, dat de levering en support van de software verzorgt en inmiddels beschikt over goede recensies van gebruikers die de pakketten al in de bèta versie hadden afgenomen.