Fiberlaser snijdt bij Den Oudsten 20 meter zonder herpositioneren
Als eerste bedrijf in Nederland heeft M. den Oudsten Buigwerken in Rhenen een groot lasersnijsysteem van de Spaanse fabrikant Tecoi geïnstalleerd. Met deze machine, die is uitgerust met twee fiberlaserkoppen, kan Den Oudsten sneller en slimmer werken. “Dat moet”, zegt directeur Ries den Oudsten. “Want wij denken dat de kostprijs van metaal steeds verder omlaag zal gaan. Dus zul je meer manarm moeten produceren. Dat hebben we al redelijk voor elkaar, maar hiermee zetten we weer een stap.”
Den Oudsten (veertig medewerkers) is specialist in het bewerken van lange lengtes. Platen en balken met een lengte van 6 meter die voor de meeste andere metaalbedrijven al megagroot zijn, vormen voor de toeleverancier in Rhenen de onderkant van de markt. Den Oudsten werkt voornamelijk voor klanten in de scheepsbouw, weg- en waterbouw, offshore, machinefabrieken en automotive (onder ander carrosserieën). Hiervoor beschikt het bedrijf over een imposant machinepark met diverse grote plasma- en lasersnijmachines en kantbanken. Ook heeft Den Oudsten diverse grote platenwalsen en is het bedrijf specialist in profielwalsen. “We zijn goed gespecialiseerd in lastige dingen”, zegt Ries den Oudsten. “Onze zwaarste kantbank heeft bijvoorbeeld een perskracht van 2500 ton over 15 meter. Daarmee kunnen we 25 mm dik materiaal vervormen over 15 meter en 50 mm over 6 meter.”
Fiberlasertechniek
Den Oudsten had reeds vier lasersnijmachines met een maximaal snijbereik van 60×4,5 meter. Allemaal CO2 lasers, waarop materiaal tot en met 20 mm dik wordt gesneden. Dikker materiaal tot 50 mm gaat op de plasmasnijmachines. Maar de opkomst van de fiberlasertechniek trok natuurlijk ook de aandacht van Den Oudsten, ook al leek deze nieuwe technologie aanvankelijk slechts interessant voor het snijden van dun materiaal. Ries den Oudsten is een man die naar eigen zeggen vaak investeert op onderbuikgevoel. Ooit was hij de eerste in Nederland die een grote laser met een snijbed van 24 meter aanschafte. Ook was hij een van de eersten met een grote, zware kantbank van 15 meter. Maar op onderbuikgevoel investeren in nieuwe technologie wil niet zeggen dat Den Oudsten over één nacht ijs gaat. Hij kwam terecht bij Tecoi, fabrikant van grote snijsystemen met fiberlasertechniek. Deze Spaanse producent bouwt standaard snijsystemen tot 16 meter en heeft er daarvan al bijna veertig gebouwd, die over de hele wereld zijn geleverd. Ze worden toegepast in heavy industries zoals de windmolen- en treinenbouw. Tecoi heeft nooit systemen met CO2 lasers gebouwd, maar zich van meet af aan geconcentreerd op de fiberlaser. Dat heeft de Spanjaarden een technische voorsprong bezorgd op de concurrentie. Ze hebben de fiber goed onder de knie en kunnen er grotere diktes mee snijden dan andere fabrikanten. Onder laboratoriumomstandigheden snijden ze zelfs tot 32 mm dik. “Dat gaan we hier in de hal niet halen”, zegt Den Oudsten. “Maar dat hoeft ook niet.”
Gesloten cabine van 20 meter
Hij heeft in Spanje vijf machines in de praktijk bekeken, voordat hij ervan overtuigd was dat de aanschaf van een machine van Tecoi een goede investering zou zijn. Men is bij Den Oudsten wel gewend aan lasersnijden met een groot snijbereik, maar een fiberlaser is toch heel anders dan een CO2-laser. Met name omdat de straling van de fiberlaser gevaarlijk is voor het menselijk oog. Daarom moet de laserkop volledig afgedekt zijn tijdens het snijden. En dat heeft heel wat voeten in de aarde bij een lange snijtafel. Het Tecoi systeem ziet er dan ook heel anders uit. Het meest opvallende onderdeel is een volledig gesloten cabine van maar liefst 20 meter met grote deuren aan de voor- en achterzijde, die zich verplaatst over het bed van 66 meter lang en 4,5 meter breed. Zo kunnen platen van maximaal 20 meter worden bewerkt zonder te herpositioneren. De cabine is op vijf posities te positioneren. De operators kunnen kiezen voor vijf keer 12 meter of drie keer 20 meter snij-oppervlak.
Positioneersnelheid
Ries den Oudsten heeft in deze machine geïnvesteerd omdat hij hiermee veel tijdwinst kan behalen bij het snijden van groot en dik plaatmateriaal met veel snijwerk (gaten), zoals chassisbalken. De tijdwinst ten opzichte van de CO2 lasers wordt behaald dankzij de twee koppen, maar ook door de eenvoudigere en lichtere constructie van de fiberlaser (de straalgang gaat eenvoudig door een kabel, zonder ingewikkelde systemen met spiegels), waardoor de positioneersnelheid vijf keer zo hoog is: 125 in plaats van 25 meter per minuut. Den Oudsten: “We maken bijvoorbeeld chassisbalken die we vrijdagmiddag om 14.30 uur op de machine leggen. Die zijn dan zondagavond om 22.00 uur klaar. Deze nieuwe machine doet dat in één nacht.”
De machine bij Den Oudsten is de grootste die Tecoi tot nu toe heeft geleverd. Hij heeft een plek gekregen in een nieuw gebouwde hal (de vierde) met een oppervlakte van 64×70 meter en een hoogte van 11 meter. Dat is groot genoeg om goed met groot materiaal te kunnen manoeuvreren. Den Oudsten is bovendien de eerste die de snijtafel in de betonnen vloer heeft laten plaatsen in plaats van erop. Hierdoor hoeven de medewerkers niet telkens op de tafel te klimmen om materiaal te laden en ontladen. Dat (ont)laden kan gebeuren terwijl de laser in de cabine elders op de tafel aan het snijden is. Ook dat betekent tijdwinst.
Vermogen splitsen
De machine is uitgerust met een 6 kW laserbron. Het vermogen kan worden gesplitst, zodat beide koppen elk met 3 kW kunnen snijden. “Tot en met 8 mm dik, misschien tot 10 mm, kunnen we met twee koppen snijden. Daarboven moet je snijden met één kop.”
Den Oudsten heeft gekozen voor de speciale optie waarbij door de kop zowel een dunne als een dikke kabel loopt. Met een switch kan binnen 0,2 milliseconde worden omgeschakeld van de dunne naar de dikke kabel en omgekeerd. Zo kan met groot vermogen worden ingestoken, waarna de dunne kabel onmiddellijk het snijden overneemt. De snijkwaliteit is uitstekend, ook op lange lengtes. “Je kunt niet eindeloos fiberkabels blijven verlengen, dat zou op zeker moment ten koste gaan van de snijkwaliteit. Daarom is de laserbron gepositioneerd in het midden van de snijtafel en kunnen de kabels 50 meter naar links en naar rechts. Dat is meer dan voldoende.” De cabine is uitgerust met vier camera’s zodat het snijproces voortdurend kan worden gevolgd, ook in de avond- en nachtelijke uren. Bij een storing kan met de smartphone of de tablet de snijkop een stukje teruggezet, waarna het snijproces weer kan worden vervolgd.
LVD vertegenwoordigt Tecoi
Tecoi wordt in de Benelux vertegenwoordigd door LVD. De Belgische producent van plaatbewerkingsoplossingen was op zoek naar een vertegenwoordiger, die de kantbanken op de Spaanse markt kon verdelen. Zo kwam men in contact met Tecoi. De lasersnijsystemen van deze fabrikant bleken prachtig aan te sluiten bij de lasersnijmachines die LVD zelf produceert. Er is geen sprake van overlap in de programma’s. Daarom vertegenwoordigt LVD de snijmachines van Tecoi nu in de Benelux. De machine bij M. den Oudsten Buigwerken is de eerste die is verkocht. Inmiddels is ook een tweede systeem van Tecoi in Nederland verkocht. Deze machine (6×3 meter) wordt eind oktober geplaatst bij Gicom in Biddinghuizen.