Fierde wordt groot
Q-fin, producent en leverancier van de Fierde ontbraam- en slijpmachines, is het jaar 2015 uitstekend begonnen. Er zijn al zeven machines en vijf afzuigsystemen verkocht. Bovendien is het vacuümsysteem dat de te bewerken onderdelen vasthoudt verder verbeterd. En: er is een Fierde F1200 met een werkbreedte van 1200 mm voor grotere onderdelen in ontwikkeling.
De eerste veelbelovende tests op het prototype van deze machine zijn reeds uitgevoerd. Q-fin verwacht de eerste F1200 rond de zomer al te kunnen gaan leveren. Tijdens TIV Hardenberg volgt dan de eerste presentatie aan het grote publiek.
De Fierde machines zijn bestemd voor het ontbramen, slijpen en afronden van gesneden onderdelen in de afmeting 20 x 20 mm (maximale werkstukdikte 85 mm). Ze zijn ook geschikt voor het finishen van strippen, kokerprofielen en werkstukken met een maximale breedte van 200 mm. De machines worden standaard geleverd met een vacuümsysteem voor RVS en aluminium producten of een magneettafel voor stalen producten. Eveneens standaard wordt de Fierde uitgevoerd met een schuurband en borstel en optioneel met twee borstels of twee schuurbanden. Eind vorig jaar is echter ook reeds een machine op de markt gebracht met drie stations. “Daarvan zijn de eerste exemplaren nu ook uitgeleverd”, zegt Roger de Bock van Q-fin. “Men is daar erg enthousiast over. Een mooi gegeven is dat van alle machines die we de afgelopen 2 jaar hebben verkocht, we nog niet één garantie- of serviceclaim hebben ontvangen. Alle machines draaien nog steeds probleemloos.”
Kleine en grote onderdelen
De Bock gelooft stellig dat een kleine machine ideaal is voor het slijpen van kleine onderdelen. Maar hij merkt in de markt dat vooral klanten die hun eerste ontbraam- en slijpmachine kopen liever een wat grotere machine aanschaffen, om grotere onderdelen te kunnen behandelen. Daarom heeft Q-fin nu de ontwikkeling van de F1200 opgepakt. De eerste tests hebben al positieve resultaten opgeleverd qua afronding, finish en (richtingloos) slijpbeeld.
Voor de grote versie wordt in principe dezelfde techniek gebruikt als bij de kleine machines. “Maar het is natuurlijk wel anders”, aldus De Bock. “Je kunt simpelweg bij zo’n breedte niet het hele blad vacuüm zuigen. Maar we begrijpen nu wel heel goed hoe vacuüm werkt en hebben nu vacuüm dat gegarandeerd goed werkt op kleine producten. Bovendien hebben we alles frequentiegeregeld gemaakt. Zo kun je de machine heel fijn afstellen.”
Bij de ontwikkeling van de F1200 is Q-fin erin geslaagd het vacuüm 30 procent sterker te maken. Zo kunnen onderdelen nog vaster op de band worden geklemd dan voorheen en de borstels en/of schuurbanden er nog steviger overheen gaan. Het krachtiger vacuüm wordt nu al toegepast op de kleine Fierdes. “We hebben dat puur bereikt door mechanisch het een en ander wat anders op te lossen, zonder extra kosten”, aldus De Bock.
De F1200 is een echte allrounder. “Echter de meest ideale situatie is een kleine machine voor kleine onderdelen en een grote machine voor grotere onderdelen. Kleine onderdelen moet je eigenlijk niet op een grote machine willen behandelen. Dat is ongunstig voor de standtijd van de gereedschappen en de slijtage van de band. Men is immers geneigd om onderdelen in het midden van de band te leggen, waardoor die daar veel sneller zal slijten dan elders. Ook de risico’s op een crash in de machine zijn bij kleine delen in een brede machine te groot.”
Afzuiginstallaties
Naast de ontbraam- en slijpmachines produceert Q-fin ook afzuiginstallaties. Dit zijn zogeheten nat werkende installaties, waarbij het stof met grote kracht door het water wordt getrokken. Hierdoor worden stof en lucht van elkaar gescheiden. Deze installaties functioneren niet alleen bij de Fierde, maar ook bij ontbraam- en slijpmachines van andere merken. “Ons afzuigsysteem voegt echt iets toe”, aldus De Bock. “Het slijpresultaat wordt daar echt beter van.”
Afzuigen is een wereld op zich en het Q-fin systeem is ook geschikt voor andere stoftoepassingen, mits het stof betreft dat zinkt in water. Het stof blijft onder water, waardoor er geen explosieve gassen kunnen ontstaan. Dat is bijvoorbeeld een interessant gegeven bij aluminium.
De Bock ziet grote mogelijkheden en daarom richt Q-fin een eigen testruimte in om proefopstellingen te kunnen maken. Maar ook om afzuigingen te certificeren op volume-afzuiging en capaciteit. “We gaan alles meten, stof en geluid, en zo ook zelf kennis opbouwen.”
Machinaal polijsten
Tot slot is Q-fin bezig met testen op het gebied van machinaal polijsten. Een interessante ontwikkeling, omdat polijsten in de praktijk nog veelal handmatig gebeurt. “Voor deze ontwikkeling zijn de eerste testresultaten veelbelovend. De producten worden mirror 8. Een machinale polijstoplossing past uitstekend in ons leveringsprogramma”, aldus Roger de Bock.