Finalisten Design Challenge 2018 inspireren industrieel 3D metaalprinten

Op maandag 12 februari 2018 heeft Additive Industries de finalisten van de Additive World Design for Additive Manufacturing Challenge 2018 bekend gemaakt in twee categorieën: professionals en student-ontwerpers. Uit de groep van 52 deelnemers, afkomstig uit de hele wereld, zijn uiteindelijk 6 finalisten geselecteerd.

Additive World Design for Additive Manufacturing Challenge is een initiatief van Additive Industries, een platform dat streeft naar het industrialiseren van 3D metaalprinten van functionele onderdelen voor hoogwaardige toepassingen en veeleisende markten. De Additive World Design for Additive Manufacturing Challenge 2018 is gelanceerd om de groei van het aantal voorbeelden van innovatieve 3D print toepassingen te stimuleren en andere industrieën te inspireren.

Dutch Design Week
Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven in 2017 gingen professionals en studenten de strijd aan in twee categorieën. Zij werden uitgedaagd om een technisch en/of industrieel product uit hun dagelijkse omgeving te herontwerpen voor 3D printen. Uit 52 inzendingen bleven uiteindelijk zes finalisten over. “De inzendingen van dit jaar lieten ons weer zien dat het niet meer alleen gaat over topologie optimalisatie”, zegt Daan Kersten, CEO van Additive Industries. “Er is nu een bredere kijk op verbeteringen om productie-complexiteit te elimineren en om de fabricage-, montage- of logistieke kosten te minimaliseren.”

Professionals
In de categorie professionals is Intech DMLS team één van de finalisten. Het team laat zien hoe je luchtvaartelektronica kunt verbeteren met additive manufacturing door te focussen op functie integratie, gewichtsbesparing en efficiency-vergroting. In de medische wereld wordt met behulp van additive manufacturing op grote schaal al protheses geproduceerd, maar het Franse team ‘3D-medlab’ heeft met het ontwerp van de ‘Medical Part Gripper’ laten zien dat er nog steeds ruimte is voor aanvullende toepassingen. Ze kozen voor een herontwerp van een tool met als belangrijkste functie het klemmen en vasthouden van medische producten zoals heupkommen. De derde finalist van de professionele categorie, het Italiaanse team van Aidro Hydraulics, heeft een hydraulic manifold ontworpen waarin ze flow prestaties hebben geoptimaliseerd en het gewicht en de afmetingen hebben geminimaliseerd. Een eervolle vermelding gaat dit jaar uit naar Fabian Baum van EDAG Engineering (Germany), die zijn ‘LightHinge+’ design buiten mededinging ingestuurd heeft voor de Design Challenge. Door het gebruik van bionische principes, zijn de spanningen en vervormingen geminimaliseerd en is 50% gewichtsvoordeel gerealiseerd. Door het optimaliseren van de oriëntatie en support structuur van het model, wordt het noodzakelijke support volume gereduceerd tot 20% van het totale bouw volume.

Studenten
De finalisten uit de studentencategorie kwamen dit jaar ook met interessante nieuwe ontwerpen. Phillipp Kaindl, van de Technical University of München, heeft met zijn ‘Gasification Burner’ een nieuw wervelmechanisme voor kool uitgevonden om de thermische efficiency te vergroten. Zijn ontwerp omvat zowel functie-integratie als het optimaliseren van vloeistofpaden. Yogeshkumar Katrodiya van Fraunhofer IGCV (Germany) heeft met zijn functionele integratie van een as en tandwieloverbrenging met geïntegreerde koelkanalen, een significante verbetering laten zien van de koel-efficiency met ruim voldoende smeermiddel. Ook is er topologische optimalisatie toegepast om gewicht te verminderen ten opzichte van het originele ontwerp. De laatste finalist is de winnaar van de laatste twee Design Challenges, Cassidy Silbernagel van de Universiteit van Nottingham (UK). Met zijn upgrade van de ‘multi-filament Ultimaker 2+ all metal hot end’ met verbeterde koeling, wil Cassidy laten zien dat je een bestaand product sterk kunt verbeteren, terwijl je het product ook compacter en nog functioneler maakt. Wat dit ontwerp in dit kader extra bijzonder maakt is het feit dat hij deze Ultimaker 2+ heeft gewonnen bij de eerdere Design Challenge.
De 2 winnaars worden bekend gemaakt tijdens de Additive World Conference op 14 maart 2018 in Eindhoven en de prijs zal uitgereikt worden door Erik de Bruijn, medeoprichter van Ultimaker.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

K3D investeert in eerste MetalFab 300 Flex metaalprinters

06-09 K3D werd opgericht in 2014 als dochteronderneming van Koninklijke Kaak (voorheen de Kaak Groep),…

3D

Additive Industries introduceert flexibele metaalprinter MetalFab 300 Flex

26-06 Additive Industries heeft de ambitie om de toepassing van industriële metaal AM mogelijk te…

Verspanen

Eerste Italiaanse klant voor Additive Industries

21-08 Met de aankoop van de MetalFABG2 printer breidt ADDDAM uit naar de gietindustrie. De…

3D

Additive Industries blijft grenzen verleggen in F1

29-06 Sauber Technologies gebruikt het MetalFAB-platform van Additive Industries sinds 2017 voor additive manufacturing en…

3D

Prestigieuze prijs voor Additive Industries

13-06 Additive Industries ontving de prijs voor de samenwerking met Volkswagen aan een gereedschapsmondstuk voor…

3D

Meltio biedt betaalbare 3D-print ervaring van metaal

02-03 Meltio biedt drie betaalbare turn-key solutions voor metaal 3D-printing. De Wire-LMD kan 3D-printen op…

3D

ABB vervangt gieten reserveonderdelen door 3D-printen

16-02 ABB Turbocharging produceert en onderhoudt high-end turbocompressoren. Het bedrijf onderhoudt meer dan 200.000 turbo’s…

3D

Tien lasers in nieuwe MetalFAB-600 3D-metaalprinter van Additive Industries

23-11 Additive Industries, ontwikkelaar en fabrikant van 3D-metaalprinters voor industriële productie, heeft de ontwikkeling aangekondigd…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs