Finalisten Design Challenge tonen potentie 3D printen
De zes finalisten van de Additive World Design for Additive Manufacturing Challenge 2016 zijn bekend. Uit 47 deelnemers zijn zowel in de categorie professionals als studenten drie finalisten geselecteerd.
“De inzendingen, die afkomstig zijn uit de hele wereld (USA, België, Duitsland, UK, Spanje, Egypte en Finland), laten uitstekend zien hoe producten kunnen worden verbeterd wanneer de vrijheden van 3D printen in het ontwerp worden meegenomen”, aldus Daan Kersten van Additive Industries. “De grote variatie aan toepassingen bevestigt bovendien de groeiende aandacht vanuit verschillende industrieën voor additive manufacturing.”
De producten van de finalisten die voor additive manufacturing zijn herontworpen tonen een rijkgeschakeerd palet aan mogelijkheden. De geselecteerde designs komen uit de aerospace industrie (spruitstuk voor een vloeibare brandstofraket, tuimelaar voor een Airbus helikopter en een geïntegreerde lager voor zonnepanelen op satellieten), automotive industrie (motorbehuizing voor de conversie van een motorfiets van benzine naar electrisch) en consumentenmarkt (maatwerk verbindingsstukken voor fietsframes en theepot). De producten illustreren de vrijheid van de ontwerper, de mogelijkheid om het aantal onderdelen te reduceren of te integreren, de potentie van gewichtsreductie en variatie van materiaaleigenschappen binnen een product.
De professionals van Atos uit Spanje laten zien hoe de voordelen van additive manufacturing te benutten door het creëren van een nieuw concept voor een geïntegreerd oriëntatie systeem ‘Aerospace Integrated Bearing’. Hun ontwerp integreert meerdere losse componenten tot een product uit een geheel. Het Duitse team TUHH – Liebherr (Technical University of Hamburg-Harburg) heeft het ontwerp van een tuimelaar voor een Airbus helikopter geoptimaliseerd voor gewicht- en kostenreductie. De derde finalist van de Professional categorie is de Amerikaanse firma Smith & Nephew. Zij zagen de potentie van AM voor de ontwikkeling van een regeneratieve vloeibare brandstofraketmotor op vloeibare brandstof en ze hebben een lichtgewicht spruitstuk en verbrandingskamer ontworpen.
Ook de studenten kwamen met interessante (her)ontwerpen. Het team ‘Custom Lugs’ van de Aalto University (Finland) heeft een hoge mate van ontwerpvrijheid toegepast in hun ontwerp van maatwerk verbindingsstukken voor fietsframes. Hiermee kan de hoeveelheid handwerk in de productie van maatwerk stalen fietsen gereduceerd worden. Cassidy Silbernagel, een student van de University of Nottingham (UK) heeft zijn doel bereikt om een maatwerk elektrische motor in te bouwen in een bestaande verbrandingsmotor door middel van zijn innovatieve ontwerp van de motorbehuizing. De Egyptische student Menna Moustafa El Rewiny heeft een onconventioneel ontwerp voor een theepot ingediend, met verre van symmetrische vormen en een geïntegreerde deksel.
Op woensdagavond 23 maart worden de prijzen uitgereikt door de juryvoorzitter, Erik de Bruijn, tijdens het Additive World Awards Dinner in het Conference Center High Tech Campus in Eindhoven.