Flexibele productiecel met hoge capaciteit

De markt vraagt steeds meer efficiency en een hogere kwaliteit. Eriks Industriële Kunststoffen in Ede heeft daarom gericht geïnvesteerd in de modernisering en uitbreiding van haar freescapaciteit. Sinds kort is hier een 5-assige freesmachine Hardinge Bridgeport XT630/5Ax operationeel, de eerste van dit type in de Benelux. De machine is gekoppeld aan een Platinum robotcel van BMO Automation. Resultaat: een flexibele productiecel met een hoge capaciteit, waarin een uitgebreide mix van producten kan worden bewerkt.

Eriks Kunststoffen is een onderdeel van de Eriks-groep en levert halffabricaten, bewerkte eindproducten en matrijsgevormde en 3D-geprinte kunststoffen in alle industriële sectoren. Deze producten worden onder meer in Ede geproduceerd. “We focussen hier op toegevoegde waarde”, zegt vestigingsmanager Pieter Houben. Dat gebeurt met 65 medewerkers die in een tweeploegendienst werken en de beschikking hebben over een uitstekend machinepark.

Produceren op topniveau
Maar Eriks Industriële Kunststoffen wil de top van de markt bedienen, waar de klanten steeds hogere eisen stellen aan de waarde die je als productiebedrijf toevoegt. Het bedrijf heeft daarom een team  application engineers in de buitendienst, die klanten helpen met het ontwerpen van hun producten. Bij de ambitie om op topniveau te produceren past ook het verder verbeteren van het machinepark. Eriks had reeds draaiautomaten die onbemand werken, de Bridgeport-BMO combinatie is het eerste systeem voor geautomatiseerd frezen.
Het uitgangpunt hierbij was maximale verspaningscapaciteit creëren door automatisering, zonder concessies te doen aan de ergonomie. Daarom is BMO allereerst als automatiseringspartner uitgekozen om 24/7 te kunnen gaan frezen. Daarbij moest een 5-assige machine komen. “Bridgeport kwam precies op tijd met haar nieuwe reeks 5-assers”, zegt René van der Peet van BMT Machine Tools, dat het Taiwanese machinemerk in de Benelux vertegenwoordigt. “Ze zijn met een compleet nieuw machineconcept gekomen dat op het gebied van 5-assig frezen iets bijdraagt, deze machine is dan ook volledig in Europa ontwikkeld. De Bridgetype constructie van deze machine zorgt voor maximale stabiliteit, precisie en toegankelijkheid.”

Complexe, hoogprecisie onderdelen
De nieuwe 5-assige Bridgeports zijn volledig digitaal en van hoge kwaliteit. Speciaal ontwikkeld voor het vervaardigen van complexe, hoogprecisie onderdelen voor de automotive-, luchtvaart- en fijnmechanische industrie, zijn ze geschikt voor grote seriematige productie in combinatie met hoog snelheidsfrezen, toepassingen van vijfvlaksbewerking en 5-assen geïnterpoleerd contouren. De gietijzeren constructie biedt een goede basis voor de sterke 45 mm diameter voorgespannen kogelomloop draadspillen; met de direct gekoppelde  AC servomotoren wordt een hoge nauwkeurigheid met een maximale betrouwbaarheid bereikt. Technisch directeur Jan Vos van Eriks Industriële Kunststoffen is daar blij mee: “Qua volume en gewicht is deze machine voor ons heel aantrekkelijk. Hij is erg stabiel en dat is precies wat we nodig hebben. We produceren vaak complexe producten met oppervlakteruwheden die aan steeds lagere waarden moeten voldoen. Dat vraagt om goed gereedschap in een trillingvrije machine.”

De machine van Eriks – met een draaitafel van Ø 630mm, die tot maximaal Ø 900mm mag worden overspannen – heeft enkele bijzondere aanpassingen. Zo zit er geen koelpomp op zoals bij de bewerking van metalen, maar een door Eriks zelf ontwikkeld vacuümsysteem dat de spanen met behulp van lucht afvoert.

De machine is net nieuw op de markt en dus is er Bridgeport veel aan gelegen dat het project bij Eriks een succes wordt. “Ze verwachten veel van deze machine”, aldus Van der Peet. “Daarom is er een grote betrokkenheid en wordt vanuit Taiwan optimaal samen gewerkt met BMO voor de automatisering. De tekeningen zijn al voor de introductie vrijgegeven naar BMO.  Een engineer van Bridgeport heeft de interface met de robotcel gemaakt. De machine controleert zelf of een product goed in de klemming zit. Dat is een stukje maatwerk geweest.”

De Platinum cel van BMO is uitgerust met een robot die tot 50 kilo kan handelen. De robot is leidend in het systeem en kan de hele machine besturen. “Hij communiceert op hoog niveau met de machine”, zegt William van Breugel, sales engineer bij BMO Automation. “Hij stuurt en monitort het gehele proces ”
Doordat de automatisering vrij vanaf de zijkant kan beladen is de toegankelijkheid van de machine uitstekend. De cel is uitgerust met zeven robuuste productlades. Deze lades kunnen worden ingericht met vakken voor verschillende maten, zodat verschillende producten door elkaar heen kunnen worden bewerkt, maar kan ook gericht op een specifiek project of product worden ingericht. De cel is geleverd met twee opspanningen, maar kan uitbreiden naar acht. Zo kan Eriks rustig aan naar een 24 uurs productie gaan. Ook is de robotcel voorbereid op de integratie van een tweede machine. “Zo kan de cel meegroeien naarmate de ervaring in geautomatiseerd produceren toeneemt”, zegt Van Breugel. “De flexibiliteit van deze cel past daarom goed bij Eriks.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

MetaalNieuws thema: Automatisering

02-01 Wilt u uw noviteiten presenteren in deze speciale editie met een oplage van bijna…

Verspanen

Slimmer produceren bij Mazak

27-11 Het overgrote deel van de machines die Mazak in Nederland verkoopt wordt geautomatiseerd. Hoewel…

Automatisering

Mapal integreert digitale diensten

28-10 Mapal’s dochteronderneming c-Com, die in 2017 werd opgericht, stimuleert modernisering, interconnectiviteit en automatisering in…

Automatisering

Nog grotere variatie in onbemand frezen

19-06 Edumar omschrijft zichzelf als een bedrijf dat niet voor maar met klanten werkt. Dat…

Bedrijf en Economie

‘Consolidatieslag bij toeleveranciers versnelt’

21-05 Metaalbewerkers moesten ook in de nasleep van de Covid-pandemie verschillende hindernissen overwinnen zoals torenhoge…

3D

Eriks bevordert met 3D-printen cultuur van innovatie

28-02 De meeste 3D-printers van Eriks zijn bedoeld voor prototyping, op maat gemaakte mallen, armaturen…

TechnishowNieuws

BMO, Clever Bending en Smart Factory genomineerd voor TechniShow Innovatie Award

27-02 BMO BMO gaat op voor de prijs met de slimme OptiVice machineklem en het…

Automatisering

Jan Segers verdubbelt spindeluren met robot

30-01 “Drie uren uitleg hebben we gehad. Toen stelde de technieker voor: leg er materiaal…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs