FlowJAW 4.0 vergroot productieflow met eenvoudige middelen
Werken wij voor de automatisering of gaat de automatisering voor ons werken? Dat is wat ze zich bij Partsupply in Hunsel moeten hebben afgevraagd. Hier, in het mooie Limburgse land, bevindt zich de mechanische werkplaats van ondernemer Berry Nouwens. Wij vroegen hem: ‘Wat komt u op METAVAK presenteren?’
Iedereen is het er tegenwoordig wel over eens dat het afstellen van een machine de bottleneck vormt. Technisch kan heel veel. Als een solid tekening goed is vervaardigd, kan door feature herkenning een CNC programma worden gemaakt. Dit wordt naar de machine gestuurd, waarna de steller de machine opzet. De vakman verzamelt de opspanmiddelen, zoals een mal of een aanslag en lijsten, en legt het product erin. Vervolgens bepaalt hij de positie van het werkstuk en geeft de waarden in de nulpunt tabel in. Dan kunnen de gereedschappen erin, tenzij je dat weer geautomatiseerd hebt. Vervolgens wordt er een eventuele automatisering aangekoppeld (denk aan robotbelading of pallethandeling) en loopt het bewerkingsprogramma af. Uiteindelijk is de productie is klaar.
Berry Nouwens: “Ik heb gemerkt, dat indien onze werkplaats vol zat met leerobjecten, ofwel nieuwe artikelen, onze planningsbetrouwbaarheid verminderde. Aan het vervaardigen van producten zit een leercurve. De artikelen, die je al jaren maakt, hebben een veel betrouwbaardere nacalculatie dan de producten die je nieuw maakt. Ik heb daarom gedacht – en dat is een quest die in vele werkplaatsen heerst: hoe kan de machine ons helpen bij het afstellen. En dat noemen we het verborgen potentieel.”
Wat bedoelt u met verborgen potentieel?
“De uren dat een bewerkingseenheid stilstaat vormen een potentieel dat je voor het vervaardigen van producten kunt inzetten. Dit gaan we ook op METAVAK laten zien. We laten zien wat voor effect het gebruik van eenvoudige middelen heeft op de vergroting van je productieflow. Wat we doen is niet een aanvullende investering te doen, maar wel je eigen investering meer te laten lonen.”
Kunt U voorbeelden noemen?
“Nou, bijvoorbeeld het automatiseren van de werkstuknulpunten. Deze moeten opgezocht worden en ingevoerd. Dat is een werkje waardoor fouten gemaakt kunnen worden. Zowel in de opname als het invoeren van nulpunten.
Of denk aan het verzamelwerk dat nodig is om een machine setup te maken. Je moet opspanmiddelen ophalen, archiveren en wegbrengen. Als je die elimineert door digitaal de setup vast te leggen en zoveel mogelijk met dezelfde spanmiddelen te doen, heb je al veel gewonnen.”
Waar komt de naam FlowJAW 4.0 vandaan?
“Flowjaw komt vanuit het stappenplan waarop ik denk dat een productie moet worden ingericht of beter kan functioneren. Dat plan bevat de volgende stappen:
- Geef alles een vaste plaats of identificatie
- Bepaal de waarden van de plaats en geometrie
- Bepaal de werkvolgorde en analyseer de bottleneck(s)
- Maak een toepassing om de bottleneck te automatiseren
Vaak zijn bij bedrijven de stappen 1 t/m 3 goed geregeld. Bij 4 worden vaak alleen maar betere werkmethoden bedacht zonder ze weg te automatiseren. Als het ware wordt dan de bottleneck verzacht. Onze oplossing kwam door de zachte bekopname en de toepassing die we daarop gemaakt hebben. Deze heeft onze flow enorm verbetert. Vandaar Flowjaw 4.0.
FlowJAW 4.0, stand 142