FME branches en RVB ontwikkelen klimaatbestek
Onlangs vond de kick-off plaats voor het ontwikkelen van een klimaatbestek voor de utiliteitsbouw. Dit is een vervolg op de VLA-bestekken voor luchtbehandelingsinstallaties. Door aan de bestekken ook de functies voor verwarming (VFK) en koeling (NVKL) toe te voegen is een goede basis gelegd om het binnenklimaat te verduurzamen.
Na eerder bestekken te hebben ontwikkeld voor het ontwerpen, installeren een beheren van luchtbehandelingsinstallaties (VLA), is besloten de samenwerking uit te breiden met de overige componenten om het geheel van klimaatinstallaties goed gedocumenteerd te krijgen. Dit is onder meer van belang om – in het kader van duurzaamheid- invulling te kunnen geven aan de afspraken omtrent ‘Frisse kantoren’. Om dit te realiseren is een samenwerking gestart met de brancheorganisaties VFK (verwarming) en NVKL (koeling).
Het Plan van Aanpak bestaat uit twee fases voor de levenscyclus van installaties: ‘het ontwerp- & installatieniveau’ en ‘het onderhouds- & beheerniveau’. Op 11 april zijn alle betrokkenen geïnformeerd over de achtergrond van het plan en is de uitwerking besproken. De fase onderhoud & beheer wordt in 2019 geïmplementeerd.
Het eindresultaat moet bijdragen aan verduurzaming. Om dat te bereiken is alleen een bestek niet afdoende. Daarom worden de ontwikkelingen nauwlettend afgestemd met het Platform Gezond Binnen bestaande uit vertegenwoordigers van TVVL, NVDO, UNETO-VNI, RVO, TNO en ISSO. De klankbordgroep bespreekt maatschappelijke thema’s en actuele onderwerpen, maar denkt ook na over aspecten als training en opleiding van installatietechnici. Deze geïntegreerde samenwerking tussen FME branches en de verschillende partijen is van groot belang om een bijdrage te leveren aan het behalen van de klimaatdoelstellingen.