FME: drempel voor CABM-aangifte moet fors omhoog

De drempel van € 150,- per zending voor de verplichte CABM-aangifte moet fors omhoog, zodat een veel kleinere groep (MKB-)bedrijven aangifte moet doen. Dat schrijft FME in een brief aan de Tweede kamer.

Het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) is een CO2 belasting aan de Europese grenzen

Het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) is een CO2 belasting aan de Europese grenzen. CBAM moet een gelijk speelveld creëren tussen producten die bedrijven in Europa maken inclusief CO2-heffing en producten die werden geïmporteerd zonder CO2-heffing.

Complexe aangifte

FME begrijpt dat principe, maar voorziet ook grote uitdagingen. De brancheorganisatie voor de technologische industrie constateert dat CBAM ertoe leidt dat bedrijven een complexe CBAM-aangifte moeten doen in een Europese database. De CBAM-aangifte is al verplicht voor zendingen met een waarde van € 150,-. Daardoor vallen tienduizenden kleine bedrijven met veel kleine zendingen al onder het CBAM-systeem. FME vindt dat de gevolgen en administratieve lasten voor MKB-bedrijven zwaar zijn onderschat door de Europese Commissie.

Teruggave systeem ontbreekt

FME voorziet ook nog dat geïmporteerde producten waarover CBAM is betaald maar later weer uit Europa worden geëxporteerd duurder worden omdat een teruggave systeem ontbreekt. FME schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat Nederland bij de Europese Commissie moet aandringen op herstelmaatregelen.

Duurder en schoner staal of aluminium

De Europese industrie betaalt via het Europese emissiehandelssysteem (ETS) een CO2-heffing om tot verduurzaming te komen. Dit maakt producten uit Europa logischerwijs duurder en schoner dan producten uit China of de VS. Om dat prijsverschil op de Europese interne markt te neutraliseren, gaat per 1 januari 2026 het CBAM in, een importheffing op producten van buiten de EU die bijvoorbeeld staal of aluminium bevatten. In de transitieperiode tot 2026 moeten bedrijven producten al verplicht registreren, zonder CO2-heffing te betalen.

Vanaf 2026 is dat wel verplicht. De Nederlandse Emissie Autoriteit (NEA) en Douane zijn belast met de uitvoering van de CBAM-heffing. Bedrijven moeten bij hun leveranciers straks achterhalen wat de exacte CO2-emissie is van het geïmporteerde product. Vooralsnog mag men werken met vaste kengetallen. Desondanks vindt FME het CBAM-systeem zeer complex en mag worden verwacht dat veel bedrijven dit niet zelfstandig kunnen invullen.

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

CBAM ‘Standaard emissiewaarden’ bekend

10-01 Koninklijke Metaalunie wijst hierop. CBAM is een prijscorrectie bij import in de EU van…

Bedrijf en Economie

EU klimaatmaatregel die industrie hard raakt boeit politiek nauwelijks

15-11 Het Europese Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) is een belangrijke klimaatmaatregel die moet zorgen…

Bedrijf en Economie

CBAM rapportage vanaf 1 oktober 2023 verplicht voor metaalindustrie

12-07 “Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de nieuwe regelgeving die…

Toeleveren

Webinar: wat zijn de gevolgen van CBAM?

22-02 De Europese Unie (EU) voert dit CBAM per 1 oktober 2023 in. CBAM is een aanvulling…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs