FME onder druk om eindelijk cao te sluiten

De druk op werkgeversorganisatie FME om met de vakbonden een nieuwe cao voor de Metalektro te sluiten, neemt toe. Zowel intern als van buitenaf groeit de kritiek op de branche-organisatie voor de technologische industrie.

De vakbonden voeren al maanden (sinds juni) acties en begin deze week dreigde de zaak te escaleren toen zo’n 150 actievoerders het kantoor van FME in Zoetermeer binnenliepen voor een sit-in actie. Vakbond FNV sprak van een vreedzame actie, terwijl ze bij FME vonden dat ze met geweld waren bestormd en dat er sprake was van intimidatie en bedreiging. Het goede nieuws was dat in ieder geval dat FME-voorzitter Ineke Dezentjé een gesprek heeft gevoerd met een aantal actievoerders. Beide partijen hebben daarbij aangegeven zo snel mogelijk een goede cao op tafel te willen hebben.

FPT-VIMAG: hooligan-gedrag onacceptabel
Van meerdere kanten wordt daar nu ook op aangedrongen. André Gaalman, voorzitter van de brancheorganisatie voor productietechnologie FPT-VIMAG, roept zowel FME als de vakbonden op om vooral weer met elkaar om tafel te gaan. Hij vraagt beide partijen om te zoeken naar wat verbindt, zodat op langere termijn groei voor iedereen in Nederland zeker kan worden gesteld. “We zien dat het conflict verhardt. Dat is niet in het belang van de werkgevers, noch in dat van de werknemers. Daarom roepen we de partijen op om er aan de tafel uit te komen. Nederland heeft een lange traditie van overleg met en begrip voor elkaar. Hooligan-gedrag als maandag is onacceptabel. Laten we geen Franse toestanden in Nederland krijgen.”

Gaalman stelt dat FME nu in een sleutelrol zit om een brug te slaan tussen werkgevers en werknemers. “Beiden lijden schade door stakingen en slechtere relaties. Met als ultiem gevolg een afremmende groei en minder innovatie in Nederland.”

Bedrijven zijn stakingen zat
Ook vanuit de eigen lidbedrijven neemt de druk op FME toe om tot een akkoord te komen.  Ze zijn de stakingen zat. “We hebben afgelopen maanden meerdere keren bij de bonden én bij de FME aangedrongen: ga nou aan tafel met elkaar”, zei een woordvoerder van VDL in Eindhoven deze week in de NRC.  “We zijn ontevreden over de ontstane situatie. Dit duurt te lang.”

Een woordvoerder van DAF zei in hetzelfde artikel: “Het gaat goed met de economie, het gaat goed met DAF, daar moeten medewerkers van profiteren. We hopen dat FME en bonden zo snel mogelijk weer aan tafel gaan.” Een commissaris die betrokken is bij meerdere, bij FME aangesloten bedrijven en die anoniem wil blijven, bevestigde in de krant dat er gemopperd wordt in de bestuurskamers over de rol van FME. “Stakingen verzieken de sfeer op de werkvloer. Dat wil je niet. De bedrijven willen dat de FME de onderhandelingen goed managet.”Ondertussen blijven ook de bonden de druk opvoeren met acties. De werknemers van Fokker en Ardagh uit Hoogeveen, van Burgerhout uit Assen en van Muelink & Grol uit Groningen leggen het werk twee dagen neer, op donderdag 29 november en vrijdag 30 november. In Hoogeveen schrijven ze zich in, waarna ze een stakingsmars door Hoogeveen gaan lopen. Op dezelfde dagen staken ook de metaalwerkers in Friesland. Daar leggen zo’n zevenhonderd mensen het werk neer. Zij komen uit grote en kleine Friese metaalbedrijven, zoals Ardagh Leeuwarden, fietsfabrikant Accell, Gea Royal de Boer, Avek Surhuisterveen en diverse scheepswerven.

De vakbonden willen, naast meer zeggenschap over uren en meer loon voor jongeren en inhuurkrachten, een loonsverhoging van 3,5 procent. De werkgevers vinden 2,5 procent genoeg. FME heeft bedrijven in de Metalektro dan ook de aanbeveling gedaan de lonen per 1 december 2018 te verhogen met 2,5%.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Structurele verhoging van WBSO belangrijke opsteker voor technologische industrie

18-11 Deze verhoging is essentieel voor het stimuleren van innovatie in Nederland, vooral binnen het…

Bedrijf en Economie

Maakindustrie prijst ambities kabinet maar vraagt wel om daadkracht

18-09 Dit zegt Metaalunievoorzitter Mark Helder in een reactie op de Miljoenennota en het eerder…

Bedrijf en Economie

Cao Metaal en Techniek definitief rond

16-09 CNV-onderhandelaar Johann Honders, die 81% van de CNV-leden met het cao-akkoord zag instemmen, is…

Bedrijf en Economie

Metaalunie en FME positief over regeerprogramma

16-09 “Metaalunie kan zich goed vinden in de kernpunten van het regeerprogramma, zoals het inzetten…

Personeel en Opleiding

Acties in industrie en metaal voor zwaarwerkregeling

04-09 Met deze regeling kunnen mensen die zwaar werk doen eerder stoppen met werken. In…

Personeel en Opleiding

Na maanden van acties eindelijk cao-resultaat Metaal en Techniek

09-08 Dat betekent dat verdere acties voorlopig zijn opgeschort. Het is nu aan de leden…

Personeel en Opleiding

FNV ziet ruimte voor verdere verkenning nieuwe cao

08-07 Het nieuwe cao-voorstel van de werkgevers  volgde op de landelijke 48-uurs staking van eind…

Bedrijf en Economie

FME verlangt inzet op innovatie van nieuwe kabinet

03-07 Met deze agenda, getiteld ‘Naar een sterker, slimmer en groener Nederland’, roept FME het…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs