FME roept kabinet op structureel energiekosten industrie te verlagen
FME mist in de vorige week door het kabinet gepubliceerde Voorjaarsnota structurele maatregelen om de hoge energiekosten voor de industrie te verlagen.
FME roept het kabinet op dat maatregelen zoals: structurele invoering van de IKC-regeling tot en met 2030, een alternatief voor de VCR en een oplossing voor de enorme stijging van netwerkkosten.
Zonder energiemaatregelen blijft het prijsverschil met ons omringende landen veel te groot, stelt de branchevereniging voor de technologische industrie. “Structurele maatregelen zijn nodig om de-industrialisatie in Nederland en daarmee verlies van werkgelegenheid te voorkomen. Zonder industrie geen toekomstig verdienvermogen en onze afhankelijkheid van andere landen neemt dan nog verder toe.”
IKC-regeling
FME roept het kabinet op dat maatregelen zoals: structurele invoering van de IKC-regeling tot en met 2030, een alternatief voor de VCR en een oplossing voor de enorme stijging van netwerkkosten. Dit moet onderdeel zijn van het aangekondigde energie- en klimaatpakket dat voor 1 mei zal verschijnen.
Theo Henrar, voorzitter FME: “Kranten staan vol met berichten over bedrijven die sluiten of mensen (moeten) ontslaan. In Noord-Brabant en Limburg moeten bedrijven nog jaren extra wachten op een netaansluiting. Bedrijven kunnen niet langer wachten, er is nu investeringszekerheid nodig. Ik roep het kabinet op om deze week een goed pakket te presenteren, voordat het te laat is.”
Verduurzaming industrie
Tot slot maakt FME zich zorgen over de greep van € 600 miljoen die het kabinet doet uit het klimaatfonds. Dit geld is bedoeld voor de verduurzaming van de industrie en dat moet zo blijven.