FNV Metaal pleit voor Sectorale Deeltijd WW in Metalektro
FNV Metaal heeft maandag in de derde ronde van het cao-overleg Metalektro (grootmetaal) het voorstel gelanceerd Sectorale Deeltijd WW in te voeren. Dit om fluctuaties in de productie beter op te vangen, de flex-behoefte bij bedrijven meer gestructureerd en regionaal te organiseren en tegelijkertijd om vakmensen te behouden voor de sector.
FNV Metaal bestuurder en cao-onderhandelaar Jos Brocken: “Op deze wijze kunnen we vakmensen en werkgelegenheid behouden in de sector. En kun je als werkgevers de risico’s beter delen. Nu is er steeds meer sprake van doorgeslagen flex. Dit zie je zowel bij de bedrijven waar het even wat minder gaat, maar ook bij de bedrijven die goed draaien. Dat moeten we als sector niet willen. Zo krijg je steeds meer oneerlijke concurrentie tussen werkgevers en wordt bovendien de cao steeds meer uitgehold. Een slechte ontwikkeling voor de gehele bedrijfstak.”
Brocken vervolgt: “Kern van ons voorstel is dat we met een geringe premie we een fors aantal uren kunnen inzetten ten behoeve van Deeltijd WW en tevens de leegloop kunnen aanwenden bij krapte in andere bedrijven. En als er geen werk is, dan worden de mensen extra geschoold. Met 0,1% premie van het loon kunnen we honderdduizenden uren ofwel tienduizenden dagen Deeltijd WW aanbieden. En zo eindelijk een begin maken met regionale samenwerking en het behoud van vakmensen. Het is bovendien een antwoord op de behoefte van ondernemers om risico’s in productiecapaciteit en bezetting te spreiden.”
Eerste uitwerking voorstel Sectorale Deeltijd WW
FNV Metaal is nog aan het schaven aan het voorstel, maar heeft nu een aantal voor haar belangrijke voorwaarden voor de werkgevers op papier gezet. Brocken: “Zo zijn werknemers in Deeltijd WW beschikbaar voor collegiaal inlenen door bedrijven in regio. De inlener betaalt een vergoeding gelijk aan de verstrekte Deeltijd WW aan een fonds. Dat beperkt de vergoeding van het bedrijf met Deeltijd WW, die het in betere tijden weer terug zou moeten betalen. Je kunt een minimum stellen aan de aanvraag; bijvoorbeeld een minimum van 25% van de werknemers en minimaal 10 dagen. Werknemers in Deeltijd WW zijn beschikbaar voor collegiaal inlenen door bedrijven in de regio. Bij 0,1% of 0,2% van de loonsom van € 5 miljard is € 5-10 miljoen per jaar beschikbaar. We hebben sectorale middelen die kunnen dienen als voorschot/buffer voor de premiestroom, waardoor we meteen van start kunnen. We gaan nu aan de slag met de nadere uitwerking van ons voorstel en we hopen dat de werkgevers constructief en vernieuwend mee willen werken aan de realisatie ervan.”
Reactie werkgevers
FME-onderhandelaar Peter Bongaerts stelt dat de voorstellen van de bonden onvoldoende bijdragen aan de nodige flexibiliteit van onze sector. Hij zegt: “We staan nog ver uit elkaar, bijvoorbeeld als het gaat om loonkosten. Een cao waarin geen ruimte is voor maatwerk, zoals op het gebied van wendbaarheid en loondifferentiatie, gaat voorbij aan de verschillen binnen de sector.”
De cao biedt kaders voor zowel werkgevers als werknemers en dat moet zo blijven. Maar dan wel een cao met ruimte voor maatwerk. Bongaerts: “Juist nu de economie weer groeit en de wereldhandel aantrekt, is het van belang dat we goede afspraken met de vakbonden kunnen maken. Afspraken die recht doen aan snel en voortdurend veranderende omstandigheden van bedrijven en bijdragen aan de groei van onze bedrijven en de werkgelegenheid. Het zal nog een zware opgave worden om tijdens de laatste onderhandelingsdag op dinsdag 28 april tot een akkoord met de bonden te komen.”