FNV Metaal stelt werkgevers ultimatum voor cao’s
FNV Metaal heeft de werkgevers in de Metaal en Techniek (kleinmetaal) woensdag een ultimatum gesteld. Hierin krijgen de werkgevers tot 15 mei, 12.00 uur, de tijd akkoord te gaan met de eisen voor een nieuwe cao. Gebeurt dit niet, dan volgen er acties, werkonderbrekingen en stakingen. Op 20 maart wezen de bonden het eindbod van de werkgevers kleinmetaal af.
Vorige week maakte FNV Metaal al bekend dat ook de werkgevers in de Metalektro (grootmetaal) voor een ultimatum worden gesteld. Dit ultimatum loopt eveneens van 6 mei tot 15 mei, 12.00 uur. Op 29 april wezen de bonden het eindbod van de werkgevers grootmetaal af.
FNV Metaal bestuurder Jacqie van Stigt: “Daar waar wij tegen de achtergrond van technologische ontwikkelingen het belang van investeren in vakkrachten centraal stellen, komen de werkgevers in de kleinmetaal met voorstellen die leiden tot verslechtering van de arbeidsvoorwaarden en de rechtspositie van werknemers ten opzichte van de huidige cao-afspraken. En verder tot het in stand houden van de jeugdloon systematiek, het door de werkgever eenzijdig bepalen van werktijden en arbeidsduur, het beperken van de kansen om langer door te werken voor oudere werknemers en het laten voortbestaan van de ongelijke positie van (buitenlandse) flexkrachten. Dit laatste ondanks het feit dat wij in het vorige cao akkoord met de werkgevers hadden afgesproken hier paal en perk aan te stellen. Ook komen de werkgevers de afspraak uit het Sociaal Akkoord niet na inzake de reparatie van de WW in duur en opbouw. Dit is allemaal volkomen onacceptabel voor ons.”
FNV Metaal bestuurder Jos Brocken: “De werkgevers in de grootmetaal hebben van meet af aan onze vernieuwingsvoorstellen afgewezen. Werkgevers weigeren tegemoet te komen aan de wens van werknemers om meer zeggenschap te krijgen over hun werktijden en hun ontwikkeling. Werknemers willen ook maatregelen om gezond hun pensioen te kunnen halen. Ook weigeren werkgevers gevolg te geven aan de afspraken in het Sociaal Akkoord. Zij bieden bovendien een loonsverhoging die minder dan de helft is van onze looneis van 3 % per jaar, terwijl er in de meeste grootmetaal bedrijven veel geld wordt verdiend. De werknemers in beide Metaal sectoren hebben recht op een goede cao, waarin het investeren in (vak)mensen centraal staat. Niet voor niets hebben we tijdens de cao-onderhandelingen al tal van cao acties door het gehele land gezien. Inmiddels zijn de voorbereidingen van nieuwe en hardere acties in volle gang.”