FNV zet in op koopkrachtreparatie in nieuwe cao Metaal & Techniek
De looneis waarmee FNV Metaal de onderhandelingen voor de nieuwe cao Metaal & Techniek in gaat, komt te liggen in de brede marge tussen 5% en 14%, afhankelijk van de looptijd van de nieuwe cao en de inflatieverwachting tijdens de looptijd. Ook wil de bond afscheid nemen van de jeugdlonen.
De huidige cao Metaal & Techniek loopt af op 1 april 2024. In februari starten de onderhandelingen voor de nieuwe cao van de Metaalbewerking, Installatietechniek, Carrosseriebedrijven, Isolatiebedrijven en Goud- en zilvernijverheid.
Dit staat in de cao-krant die FNV Metaal onder de leden heeft verspreid. De huidige cao Metaal & Techniek loopt af op 1 april 2024. In februari starten de onderhandelingen voor de nieuwe cao van de Metaalbewerking, Installatietechniek, Carrosseriebedrijven, Isolatiebedrijven en Goud- en zilvernijverheid.
Jeugdlonen
Eerste onderhandelaar Peter Reniers zegt in de krant dat de aantrekkelijkheid van de sector sterk verbeterd moet worden. “De beloning moet beter en de werknemer moet meer zeggenschap krijgen over arbeidstijden. Als je een serieuze sector wilt zijn, dan moet je echte banen bieden. Dus minder flexbanen en na 9 maanden een vast contract. Verder willen we afscheid nemen van de jeugdlonen. De sector moet gewoon het lef hebben om dat neer te zetten.”
Koopkrachtreparatie en koopkrachtbehoud
De hoogte van de looneis (tussen 5% en 14%) heeft te maken met de afspraken die zijn gemaakt in de huidige cao. Die had een lange looptijd van 30 maanden. Precies in die periode, na de Russische inval in Oekraïne, piekte de inflatie om vervolgens weer te dalen. Met als resultaat dat de werknemers in de Metaal & Techniek zitten met een groot gat van verloren koopkracht. “Dat willen we herstellen”, zegt Reniers. “We gaan het koopkrachtverlies compenseren én de koopkracht verbeteren. Naast de afschaffing van de jeugdlonen willen we dat het minimumuurloon naar 16 euro wordt verhoogd. Dat is arbeidsvoorwaardenbeleid FNV. Verder moet het hele loongebouw in de Metaal & Techniek opgetrokken worden. Want het minimumloon per 1 januari 2024 raakt de onderkant van ons loongebouw. We bungelen als sector momenteel onderaan, we moeten weer naar boven komen.”
Moderne arbeidsverhoudingen
Op het onderwerp arbeidstijden pleit de bond voor forse vernieuwingen. “Het verplichte overwerken moet worden afgeschaft, zoals dat in de Metalektro eerder al gebeurde. Er moeten meer verlofmogelijkheden komen, zoals mantel- en zorgverlof voor ouder, partner of kind. En de wachtdag bij ziekte gaan we afschaffen. Dat is echt niet meer van deze tijd.”
Onderhandelingen
De leden van FNV Metaal kunnen tot 8 januari stemmen over de voorstellen. Op basis van de uitgebrachte stemmen zal de FNV sub sectorraad Metaal & Techniek beslissen over de definitieve voorstellen die naar de werkgevers worden gestuurd. Op 15 februari, 28 februari, 14 maart en 28 maart vinden de onderhandelingen plaats met de werkgevers in de Metaal & Techniek (Federatie Werkgevers Techniek FWT).