Focus op ecoMetalen, decarbonisatie en circulaire economie
Van 12 tot 16 juni wordt Düsseldorf het centrum voor de internationale giet- en metallurgische industrie. Onder de verzamelnaam ‘Bright World of Metals’ tonen de beurzen GIFA, METEC, THERMPROCESS en NEWCAST samen het complete spectrum van gieterijtechniek, gietwerk, metallurgie en thermische procestechniek.
De beurzen GIFA, METEC, THERMPROCESS en NEWCAST tonen van 12 tot 16 juni samen het complete spectrum van gieterijtechniek, gietwerk, metallurgie en thermische procestechniek. (Foto’s: Messe Düsseldorf, Constanze Tillmann)
Ruim 2.000 exposanten uit meer dan 50 landen zullen in twaalf beurshallen de wereldwijde trends oppakken en het complete spectrum van actuele technologieën en producten presenteren. De Hot Topics van de Bright World of Metals luiden: decarbonisatie van de metallurgische industrie, ecoMetals, circulaire economie, digitalisering, additieve productieprocessen alsook e-mobiliteit en lichtgewicht automotive constructie. Volgens de organisatie zal het beurskwartet dit jaar bijzonder in trek zijn bij energie-intensieve sectoren, omdat ze de huidige uitdagingen en het zoeken naar duurzame en toekomstgerichte oplossingen aanwakkeren.
“Gezien het huidige industriële klimaat zetten wij ons in om een toekomstgerichte beurs neer te zetten. Het klimaatbeschermingsplan 2050 van de EU zal de metallurgische industrie op de proef stellen. Vrijwel alle bekende bedrijven zullen in Düsseldorf vertegenwoordigd zijn om de grote transformatie aan te pakken met baanbrekende innovaties en ideeën”, verklaart Malte Seifert, directeur van GIFA, METEC, THERMPROCESS en NEWCAST bij Messe Düsseldorf.
ecoMetalen zijn de toekomst
Als integraal onderdeel van de Bright World of Metals vormt de ecoMetals Campagne van Messe Düsseldorf een hoogtepunt. Dit initiatief ter bevordering van duurzaamheid verwijst naar de ecologische weg van de giet- en metaalindustrie en bevordert exposerende bedrijven die investeren in innovatieve, duurzame en economisch concurrerende technologieën. Vakbezoekers kunnen de milieubewuste innovaties herkennen aan het ecoMetals-logo dat op de beursstands en op het online-portaal wordt getoond. Op alle vier beurzen worden bezoekers met dagelijkse rondleidingen – de ecoMetals Trails – naar de geselecteerde exposanten geleid.
Met nieuwe technologieën, nieuwe processen voor het verminderen van CO2, met het toegenomen gebruik van hernieuwbare energiebronnen en waterstof in plaats van steenkool, is The Bright World of Metals op een groene weg naar een klimaatneutrale toekomst. Op het ecoMetals Forum in Hal 9 komen op 15 en 16 juni de belangrijkste transformatiethema’s in de metaalindustrie aan bod.
Additive Manufacturing
Additive Manufacturing heeft de afgelopen jaren een snelle groei doorgemaakt en de toekomst ziet er rooskleurig uit. Uit een actuele studie, uitgevoerd in samenwerking met het Fraunhofer-instituut voor giet-, composiet- en procestechnologie IGCV, blijkt dat de deskundigen een groei van ongeveer 20% op het gebied van additieve fabricage verwachten in de komende vier jaar. Ook de metaalindustrie zal hiervan profiteren. Staalfabrieken en gieterijen, fabrikanten van metallurgische installaties en toeleveranciers gebruiken 3D-printing en andere nieuwe productieprocessen voor uiteenlopende bedrijfsmodellen.
Additive Manufacturing met zijn gevarieerde keuze aan generatieve processen biedt gieterijen en staalbedrijven een breed scala aan mogelijkheden. Terwijl voor staalproducenten 3D-metaalprinten vooral een aanvulling is op bestaande activiteiten en een steeds belangrijkere pijler bij de aanschaf van reparaties en reserveonderdelen, zijn indirecte additieve processen, met name het 3D-printen van mallen, kernen en modellen met zand, opvallende nieuwe opties voor gieterijen.
Domein van serieproductie bereikt
“Additive Manufacturing wordt al lang gebruikt voor meer dan alleen prototyping”, zegt Markus Heering, directeur van de vorig jaar opgerichte Werkgroep Additive Manufacturing (AG AM) van de VDMA. In de machinebouw is Additive Manufacturing een aanvullend productieproces dat ontwikkeling, innovatie en nieuwe toepassingen mogelijk maakt.
Additieve processen hebben zich al met succes doen gelden, vooral voor relatief kleine hoeveelheden, bijvoorbeeld wanneer complexe geometrieën en een hoge mate van maatwerk vereist zijn. Tot dusver was dit vooral het geval in de werktuigbouw, de luchtvaart- of medische industrie. De industrialisatie van additieve processen gaat vooruit en met het lasersmelten van metaal winnen ook generatieve fabricageprocessen terrein als volwaardige fabricagetechnologieën. “We hebben het domein van de serieproductie bereikt”, bevestigt Wolfram Volk, professor aan de Technische Universiteit van München en directeur van het Fraunhofer IGCV. Hij wijst op een voorbeeld uit de automobielindustrie waar additive manufacturing reeds wordt gebruikt om hoeveelheden van 1.000 tot 2.000 onderdelen te produceren.
Tijdens METEC, GIFA en NEWCAST kunnen bezoekers de vele mogelijkheden en voordelen van Additive Manufacturing ontdekken.