Forse inhaalslag cybersecurity nodig in industrie
In de industriesector is dringend een versnelling van de investeringen in cyber beveiligingsoplossingen nodig. Dit geldt zeker voor het MKB. Dat zegt ING in een publicatie over cybersecurity in de industrie.
De industriesector is door de digitale dataverwerking en communicatie een zeer interessante sector voor cybercriminelen.
De industriesector is door de digitale dataverwerking en communicatie een zeer interessante sector voor cybercriminelen. Het percentage cyberaanvallen ligt met 10% op het gemiddelde van alle sectoren, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Wereldwijd gezien is volgens onderzoek van IBM de industriesector inmiddels gestegen naar de tweede plaats achter de financiƫle dienstverlening in percentage aanvalsvolume (17%).
Versnelling nodig
De cyberbeveiliging in de industrie ligt voor het overgrote deel van de cybersecurity maatregelen op het gemiddelde niveau of er boven. Op een aantal onderdelen loopt de beveiliging hierop nog iets achter, zoals āauthenticatieā (vaststellen van echtheid) en āencryptie van dataā. Dit zijn twee zeer belangrijke pijlers in de cybersecurity strategie.
Scores op het gemiddelde niveau lijken misschien aardig maar in de werkelijkheid betekent dit dat grofweg de helft van de ondernemingen in de industrie te weinig gebruikt maakt van de meest gangbare cyber beveiligingsoplossingen. Op dit specifieke terrein is dringend een versnelling van de investeringen nodig, aldus ING, dat er op wijst dat ook werkgeversverenigingen in de industrie alsĀ FMEĀ enĀ FHIĀ leden oproepen zich beter te wapenen tegen deze risicoās en hen hierin ondersteunen.
MKB urgentie
Gezien de bedrijfsgrootte in de sector, die voor een groot deel uit kleine en middelgrote bedrijven bestaat, is de oproep misschien nog wel urgenter. Kleinere bedrijven nemen namelijk minder vaak cybersecurity maatregelen (zie grafiek). Dit komt onder meer door gebrek aan kennis, kostenoverwegingen en inschatting van de risicoās.
Forse inhaalslag nodig
Digitalisering behoort al tot de kern van de strategie van veel industrie ondernemingen, van machinebouw tot automotive. De digitale koppeling tussen de verschillende proces- en productiestappen is bij veel bedrijven gerealiseerd of in volle gang. Machines, robots en voorraadsystemen communiceren continu met elkaar en worden gemonitord ten behoeve van een efficiƫnt en vloeiend lopend productieproces. De digitale koppeling in de keten met afnemers (design, ordering) en toeleveranciers (voorraden en machinedata voor optimalisatie en onderhoud) krijgt steeds meer vorm in een digital supply chain.
Daarmee is cybersecurity van nog groter belang. In hightech en automotive zijn ketens lang, internationaal en complex. Waar de grotere eindfabrikanten inmiddels goed beveiligd zijn gaan cybercriminelen op zoek naar kleinere eerste- en tweedelijns toeleveranciers in deze keten waar ze hoogstwaarschijnlijk meer slagingskans hebben. Het effect van een cyberaanval in een digitaal verbonden keten is vaak groter dan in eerste instantie gedacht.
Uitbesteding ICT
Op dit moment heeft naar schatting van experts driekwart van de industriĆ«le ondernemingen de ICT uitbesteed en ligt dit percentage binnen het MKB nog hoger. De verwachting bij ICT uitbesteding is dat hiermee ook de cybersecurity adequaat geregeld is. āHier kun je niet zomaar vanuit gaan, cybersecurity is inmiddels een specialisme en vraagt meer dan beheer en updatesā, aldus ING.
Lees hier de volledige ING Sector thema update Industry over cybersecurity.