FPT-VIMAG pleit voor meer 3D-print kennis en introduceert informatieve infographic

De markt van 3D-printen groeit sinds 2020 sterk, blijkt uit Europese cijfers van CECIMO. Toch is er een aantal mythen over het zogenoemde Additive Manufacturing (AM), constateert Ramon Dooijewaard van FPT-VIMAG. De directeur van de brancheorganisatie voor productietechnologie pleit voor meer kennis over AM.

Met een interactieve 3D-Printing infographic wil FPT-VIMAG het mkb en de Nederlandse maakindustrie informeren over de integrale procesmogelijkheden en voordelen van Additive Manufacturing.

Daarom introduceert FPT-VIMAG een interactieve 3D-Printing infographic om het mkb en de Nederlandse maakindustrie te informeren over de integrale procesmogelijkheden en voordelen van deze technologie.

“In 2021 hebben wij een toename in investeringen en ontwikkelingen van Additive Manufacturing binnen de Nederlandse industrie gezien. Die toename valt samen met de groeiende wens van eindgebruikers om sneller met enkelstuks en kleine series de time-to-market te verkorten en ontwerpen te testen. Daarin neemt Nederland een unieke positie in binnen de Europese maakindustrie. FPT-VIMAG zal die ontwikkeling ook in 2022 stimuleren met inspiratie- en kennisdelingssessies”, zegt FPT-VIMAG-directeur Ramon Dooijewaard.

Interactieve 3D-printing infographic

Een van die activiteiten is de introductie van een interactieve 3D-printing infographic. Hiermee is informatie voor het mkb en voor de Nederlandse maakindustrie over de voordelen en mogelijkheden van Additive Manufacturing gemakkelijk en overzichtelijk bereikbaar. Dat dit nodig is, blijkt uit een onlangs uitgebracht rapport van CECIMO, de Europese organisatie voor de werktuigmachineindustrie en daaraan gerelateerde productietechnologieën.

FPT is hier de Nederlandse vertegenwoordiger van en heeft speciaal aandacht voor Additive Manufacturing. Dooijewaard: “CECIMO bevordert onderzoek en marktgedreven innovatie binnen de European Machine Tool-industrieën. Additive Manufacturing is een van de speerpunten van die innovatie. Dit is geheel in lijn met de FPT-VIMAG-strategie om het algemene kennisniveau rondom 3D-printing significant te vergroten bij het mkb. Wij zien diverse productiviteitskansen en concurrentievoordelen voor de Nederlandse maakindustrie bij het gebruik van 3D-printingtechnieken.”

Mythen rond 3D-printen

Regelmatig deelt CECIMO vanuit haar Marketing Intelligence-functie inzichten over de Europese maakindustrie. In december 2021 publiceerde de organisatie een studie naar de Europese beeldvorming rond de mogelijkheden van Additive Manufacturing. De conclusies uit deze studie weerleggen heersende aannames rond 3D-printen. Wat zijn die aannames en mythen rond 3D-printen?

  • ‘Additive Manufacturing gaat het traditionele productieproces vervangen.’
    Nee, Additive Manufacturing wordt niet gebruikt om productietechnologieën te vervangen, maar juist om deze aan te vullen, te verrijken en te verbeteren.
  • ‘3D-printers kunnen alleen kleine onderdelen maken.’
    Deze aanname is onjuist. 3D-printen is niet alleen geschikt voor het produceren van kleine onderdelen, maar kan op grote schaal bedrijven juist helpen bij het realiseren van rendabele, snelle en flexibele oplossingen voor de productie van grote onderdelen en componenten.
  • ‘Alles kan ge-3D-print worden.’
    Nee, niet alles ge-3D-print worden. Een 3D-printer kan echter wel bijna alle vormen printen, hoe ingewikkeld of gedetailleerd ze ook zijn.
  • ‘De groei van Additive Manufacturing zal leiden tot meer inbreuken op intellectuele eigendomsrechten’.
    Er is geen enkel bewijs van een verband tussen de groei van Additive Manufacturing en de toename in het aantal intellectuele eigendomsinbreuken. In Europa wordt, met succes, wettelijk toezicht gehouden op de technologie en de verschillende toepassingen ervan.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Werktuigmachinebouw redelijk positief

16-12 Volgens koepelorganisatie Cecimo, de European Association of Manufacturing Technologies, zijn de huidige uitdagingen waarmee…

3D

Demcon neemt 3D-printerfabrikant Bond3D over

11-12 Toepassingen liggen onder meer in medische implantaten en complexe onderdelen voor hightech machines. Nieuwe…

Bedrijf en Economie

Cecimo verwacht stabiele groei voor werktuigmachine-industrie

31-07 Politieke en economische onzekerheden aan het einde van het jaar resulteerden in een korte…

3D

3D Makers Zone zet nieuw fieldlab voor metaalprinten op

10-07 Het metaalfieldlab, dat in 2025 operationeel moet zijn, zal fungeren als een gezamenlijke onderzoeks-…

3D

Ultimaker lanceert nieuwe Factor 4 industriële 3D-printer

22-04 Deze 3D-printer is ontworpen voor de ontwikkeling en productie van proceskritische gereedschappen en componenten.…

3D

Sodick en Prima Additive gaan alliantie aan voor 3D metaalprinten

03-04 Hiertoe heeft Sodick een minderheidsbelang van 9,5% genomen in Prima Addditive, dat onderdeel is…

3D

Vroeg op voor ontbijtsessie Metaal 3D-printing

18-03 Bij additive manufacturing worden op basis van digitale modellen voorwerpen met behulp van een…

3D

Gibas benadrukt maatwerk en innovatie

06-03 “We organiseren onze dienstverlening altijd rond specifieke vraagstukken. Of een klant nu streeft naar…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs