Fraunhofer IFAM ontwikkelt pasta voor nieuwe Moldjet 3D-printer
Het Fraunhofer Institute for Manufacturing Technology and Advanced Materials IFAM in Dresden heeft een nieuw project gelanceerd genaamd ‘Superman’.
De Moldjet 3D-printer van Tritone Technologies bij Fraunhofer IFAM in Dresden. (foto: Fraunhofer IFAM Dresden)
Samen met Tritone Technologies en MIMplus Technologies werken de partners aan de ontwikkeling van een nieuwe pasta met een hogetemperatuurlegering voor het nieuwe MoldJet additive manufacturing proces. Ze richten zich daarbij op een op nikkel gebaseerde legering.
De belangrijkste motivatie is om dit complexe materiaal geschikt te maken voor nieuwe ontwerpbenaderingen die niet kunnen worden gerealiseerd met conventionele processen.
MoldJet is een ontwikkeling van Tritone Technologies en onderscheidt zich door zijn flexibiliteit in componentafmetingen en ontwerp. Moldjet maakt het kosteneffectief 3D-printen met geometrische vrijheid in flexibele componenthoeveelheden mogelijk. Het systeem werkt niet met poeders maar met pasta’s. Dit zorgt voor een schone en veilige werkomgeving.
Op dit moment heeft Tritone pasta’s van titanium, roestvast staal, gereedschapsstaal, koperlegeringen en Inconel 718. De uitkomst van het Superman project geeft de mogelijkheid om de Moldjet technologie straks ook in te zetten voor de productie van op nikkel gebaseerde legeringscomponenten.
Dit is relevant voor een breed scala aan industriële sectoren, met name lucht- en ruimtevaart, energietechnologie, elektrotechniek, medische technologie, automotive en andere bedrijfstakken zoals de chemische industrie of de olie- en gasproductie.
Als eerste Europese gebruiker heeft Fraunhofer IFAM in Dresden begin 2021 een MoldJet-systeem van Tritone Technologies geïnstalleerd bij ICAM, het Innovation Center Additive Manufacturing. Hier brengt Fraunhofer IFAM zijn brede scala aan additive manufacturing-processen samen en ontwikkelt nieuwe oplossingen voor materialen en componentgeometrieën.